Ingen løsning på Rennesøy-krisen

Krisemøtet mandag kveld førte ikke til en konklusjon. De tre samarbeidspartiene i Rennesøy skal avgjøre fremtiden før formannskapsmøtet 1. juni.

Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken og Sp har fått hard kritikk av de andre partiene i kommunen. Foto: Hjørdis Halleland Mikalsen

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Blir Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken og Senterpartiet satt på sidelinjen? Vil samarbeidsavtalen mellom Sp, Ap og KrF bli brutt?

Det ble ikke dratt noen konklusjoner på et møte mandag kveld.

– Vi skal ha et nytt møte og gå gjennom samarbeidsavtalen, men snakker bra sammen, sier Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp).

– Dere har lovet bot og bedring?

– Nei, det har vi ikke, men det er som sagt mange ting det går på. Samarbeidsproblemene har gått over lang tid og alle parter kan helt sikker bli bedre. Dette går ikke bare en vei, selv om det toppet seg i forbindelse med spørreundersøkelsen. Vi skal prøve å finne ut av det, vi får se hvordan det ender. Dialogen er god, sier Dagny Hausken.

– Bare la det være helt klart at både jeg og Sp forholder oss til det kommunestyrevedtaket som er gjort. Vi syntes likevel det var interessante opplysninger å få fram hva folk i Rennesøy mener om kommunesammenslåingen nå i dag, legger hun til.

Omkamp

Dagny Sunnanå Hausken og Senterpartiet anklages for forsøk på omkamp om Nye Stavanger, både av de andre partiene i Rennesøy og av Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Bakgrunnen er at Sp mener det var uklart om innbyggerne i Rennesøy faktisk sa ja til sammenslåing med Nye Stavanger i folkeavstemmingen som ble holdt i fjor. (Det var klart flertall for kommunesammenslåing, men Sp mener at mange av de som stemte for Utstein-alternativet ville stemt nei til sammenslåing hvis de visste utfallet: flertall for Nye Stavanger).

I samarbeid med Lokalsamfunnsforeningen har Sp gjennomført en spørreundersøkelse blant 400 rennesøybuer i mai. 51 prosent ønsket at Rennesøy skal fortsette som egen kommune, mens 42,6 prosent svarte sammenslåing med Finnøy og Stavanger.

Avventer og ser

Tidligere har ordføreren fortalt at samarbeidspartiene har slitt lenge, hovedsakelig på grunn av uenighet om kommunestruktur. Det er blitt diskutert om ordføreren skal fjernes fra arbeidsutvalget som jobber med Nye Stavanger.

Etter det Aftenbladet erfarer forsøker varaordfører Jostein Eiane og KrF å holde trioen samlet videre.

– Nei, jeg vet ikke om man kan si det sånn, men vi ønsker å drøfte gjennom det som har vært problematisk og se om vi kan finne en løsning, kommenterer Eiane.

Et av kravene skal være at Sp ikke bruker spørreundersøkelsen til noe i forbindelse med høstens valg.

– Jeg har ingen kommentar til enkeltheter. Dette var et prosessmøte og vi har avtalt å møtes igjen, svarer Eiane.

Det skal avholdes et nytt møte mellom samarbeidspartiene når Arbeiderpartiets gruppeleder Aadne Aasheim Andersen er tilbake fra Nordsjøen.

– Vi er enige om å møtes igjen, kommenterer Andersen.

Opposisjonspartiene Høyre og Frp venter på sidelinjen.

– Det nytter ikke bare å snakke. Nå har de sjanse til å få gjort noe. Vi kommer til å sette fram mistillitsforslag mot ordføreren på kommunestyremøtet 15. juni, sier Tor Bernhard Harestad (Frp).

– Vi avventer og ser hva posisjonspartiene blir enige om, sier Åge Sola (H).

Ap: «Sp hevder at flertallet i kommunestyret i Rennesøy ikke følger folkeviljen, det er stemmer ikke»Rennesøy Senterparti: «Fleirtalet i kommunestyret representerer ikkje folkeviljen i Rennesøy»
Publisert:
 1. Dagny Sunnanå Hausken
 2. Rennesøy
 3. Finnøy
 4. Stavanger
 5. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Camilla Herrems verste opplevelse: – Jeg følte meg som en sviker

 2. MC-fører kjørt til SUS etter ulykke i Sandnes

 3. Risikoen for å bli truffet av lynnedslag er liten. Likevel skjedde det med Vegar Engdal.

 4. Stavanger-kvinna er reisande lege i naud: – Eg ser på oppdraga mine utanlands som ein slags vaksinasjon mot det å ta vår velstand for gitt

 5. Cupeventyret over etter hjemmesmell: – Vi hater å tape, det svir hver gang

 6. Snøleopard i USA koronasmittet