– På høy tid med et varslerorgan

Politikere i Stavanger støtter rådmannens forslag som skal sikre varslere rettferdig behandling. Samtidig vil de vite om tvang er nødvendig for å sikre enkelte mennesker et verdig liv.

Publisert: Publisert:

Odd Jo Forsell (H) er leder av administrasjonsutvalget i Stavanger kommune som støtter rådmannens forslag om et interkommunalt varslingssekretariat. Foto: Aasland, Jarle

 • Tove M. E. Bjørnå
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det er på høy tid vi får på plass et varslerorgan, slik Venstre foreslo i bystyret for om lag to år siden.

Det sier Anette Frøyland (V). Hun sitter i kommunalstyret for administrasjon som holder oppsyn med personalpolitikken i Stavanger kommune.

Rådmann Per Kristian Vareide vil etablere et uavhengig, interkommunalt sekretariat som skal sikre kompetent gransking av varsler samt oppfølging av varslere.

Rogalands øvrige 25 kommuner inviteres til å være med. Politikerne og ansattrepresentantene i utvalget støttet rådmannens forslag enstemmig.

Les også

Rådmannen foreslår regionalt varslingsorgan: - Det hjelper ikke om vi mener vi er uavhengige så lenge vi ikke oppfattes som uavhengige

– Avsløringene i Aftenbladet viser dessverre at kommunen ikke har god nok kultur for læring på dette feltet, sier Frøyland.

– Det er viktig å sikre at ansatte har tillit og våger å varsle, sier Odd Jo Forsell (H) som leder utvalget.

Les også

Den uutholdelige stanken fra leilighet 403

Har ikke lært nok

Har beboerne i kommunale boliger for mye selvbestemmelse, eller er det rom for bruk av tvang?

Opplever rådmannen at det trengs nasjonale endringer for å løse utfordringene i saker som den Aftenbladet forteller om i saken «Den uutholdelige stanken fra leilighet 403»?

Er det ansattes stillingsbeskrivelser og rutiner som må endres, slik at det blir tatt tak når forholdene for beboerne er uverdige?

Dette ville samtlige politikere bortsett fra Venstre, ha en utredning om. Venstre mener denne problemstillingen hører hjemme i kommunalstyret for levekår.

– Hvorfor spør dere om bruk av tvang?

– Vi må rett og slett få greie på om de ansatte mener de har nok verktøy i skrinet til å ordne opp i slike saker, sier Odd Jo Forsell.

– Det er bare et par år siden dere fikk orientering om hvordan man skulle sikre en rettferdig behandling av varslere. Nå er dere her igjen. Hva tenker du om det?

– Ingen skal være i tvil om at vi som politikere og arbeidsgiver mener dette er viktig.

– Derfor presiserer vi det som burde være en selvfølgelighet, nemlig at varslere skal behandles på en måte som gjør at de føler seg ivaretatt og hørt, og på den måten sikre at kommunen får innspill, sier Forsell.

Samtidig bes rådmannen om å forklare hvordan tiltakene for å styrke vernet av varslere i 2014, er blitt fulgt opp.

– Stoler du på forsikringene om god og skikkelig håndtering når varslerne igjen melder at de føler seg dårlig behandlet?

– Vi må forholde oss til rådmannen og kommunaldirektørene som har fått sin informasjon fra ansatte. Jeg har tillit til at rådmannen håndterer sakene riktig. Slike ting er lovregulert, sier han.

Les også

Arbeidstilsynet: - Det var nettopp meldingene fra varslerne som gjorde at vi gikk inn i bofellesskapet

– Dere politkere vil ha en redgjørelse for skillet mellom varsling, klage og avvikshåndtering. Tror du ansatte blir forvirret?

– Det blir leders oppgave å veilede når en ansatt tar opp sine problemstillinger, sier Forsell.

Politikerne vil blant annet vite hva som gjøres når ansatte og ledelse er uenige om disse saken er løst eller ikke. Samtidig vil de vite hva rådmannen gjør for å sikre en åpenhets- og varslingskultur i kommunen.

– Er det en fare for at bukken passer havresekken når ledere som kan ha ansvar for kritikkverdige forhold, skal veilede den ansatte som kritiserer?

– For å unngå bukken og havresekken-problematikken mener vi rådmannens forslag om et uavhengig varslingssekretariat er viktig og riktig, sier Forsell.

Han minner om at det også finnes andre tilsynsmyndigheter arbeidstakere kan henvende seg til i slike saker.

Les også

Varsler og sykepleier Linda S. Krüger: Jeg lar meg ikke kneble!

Under møtet vedtok politikerne også at ansatte må ivaretas når de varsler om arbeidsmiljøet. De ansatte i utvalget fikk politikerne med seg på å understreke at de ansattes må få god informasjon underveis. Og at tillitsvalgt og verneombud involveres i disse konfliktsakene så tidlig som mulig.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Arvid trenger pleie hele døgnet. Det får han ikke så lenge han bor på ei øy

 2. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

 3. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 4. To covid 19-smittede tok tog fra Sandnes til Egersund fredag

 5. To nye smittede i Stavanger søndag

 6. Snart kan batteriet vare lenger enn elbilen

 1. Odd Jo Forsell
 2. Per Kristian Vareide
 3. Stavanger kommune
 4. Stavanger
 5. Varsling