- Uff, vi har jo ligget der i ti år med den bomba under vogna

I ti år har ekteparet Sonja og Rune Urdal hatt campingvogna si akkurat der som den tyske krigsbomben ble funnet i fjor sommer.

Publisert: Publisert:

I ti har ekteparet Sonja og Rune Urdal hatt campingvogna si akkurat der som den tyske krigsbomben ble funnet i fjor sommer. Foto: Privat

— Når vi plutselig fikk vite at bomben inneholdt sprengstoff på ordentlig ble det hele ganske ekkelt, sier Sonja Urdal til Aftenbladet.

Ekteparet Sonja og Rune Urdal startet campinglivet på idylliske Hodne Camping på Bore i 2000. Lite visste de om at siden 2003, da de flyttet litt på vogna, så ble den stående like over en tysk krigsbombe som inneholdt flere hundre kilo sprengstoff.

Siden sommeren 2003 har ekteparet Urdal bokstavelig talt bodd på en bombe.

For bomben, som Forsvaret først avfeide med var en øvingsbombe fra krigens dager, og dermed helt ufarlig, viste seg nemlig å inneholde flere hundre kilo sprengstoff.

- Sikkert en gammel grill

Les også

Her sprenges tysk krigsbombe

— Det var ganske ekkelt da vi så bomben gå i lufta i Dybingen. Vi var ikke der og så på da det skjedde, men en kamerat av oss filmet hendelsen og publiserte videoen på Facebook. Slik fikk vi sett eksplosjonen, sier Sonja Urdal.Det var i forbindelse med opparbeidelse av uteområdene rundt campingvogna, at Rune plutselig støtte borti noen hardt med spaden.

Han begynte å grave rundt.

— Vi så at det var noe gammelt og jeg tenkte med en gang på at det var jo funnet noe tilsvarende fra krigens dager på Orre. Dette nevnte jeg, men de andre bare avfeide det med at det sikkert var en gammel grill eller noe, sier Sonja Urdal.

Hun sto likevel på sitt, og etter hvert kontaktet de politiet som bare et kvarter - tjue minutt etter var på plassen.

Tre barn og bursdag

Les også

Politiet slo bombealarm

Sonja tør knapt tenke på hva som kunne vært utfallet om bomben hadde gått i lufta en sommerdag da campingplassen til vanlig er full av ferierende familier.— Selv har vi tre barn og barna har jo sprunget ut og inn og lekt her i alle år. I campingvogna fyrer vi jo med gass og har således brennbart materiale, nei jeg vil helst ikke tenke på dette, sier Urdal, og legger til;

— Hadde bomba gått av der ute tror jeg ikke det hadde vært mer igjen av hele campingplassen, sier hun.

I dag feirer mannen bursdag, og hun er opptatt med å forberede til selskap når Aftenbladet er på tråden.

Ekteparet ønsker ikke å stille opp på bilde, men lar seg gjerne intervjue om hendelsen.

— Vi skulle gjøre det litt finere rundt vogna, legge heller og sånn, så det var helt tilfeldig at vi begynte å grave, sier Sonja Urdal.

I dag ferierer ikke familien i campingvogn lenger, men har gått over til bobil.

Full avsperring

Les også

- Sprengningen gikk som planlagt

Funnet de to gjorde førte til at området rundt ble fullstendig avsperret.Egne vakter i to politibiler ble satt ut til å overvåke området natta over, og Rune og Sonja kunne bare glemme å komme inn på det avsperra området, før det var helt avklart hva de to hadde funnet under vogna si.

— Vi har jo ledd litt av hele episoden etter, men nå når vi plutselig fikk vite at bomben inneholdt sprengstogff på ordentlig ble det hele ganske ekkelt, sier Sonja.

Og legger til;

— Uff, for tenk vi har jo ligget der nede i ti år med den bomba under vogna.

LES OGSÅ:

Publisert:

I dette området ved Hodne camping ved Bore i Klepp kommune ble bomben funnet av ekteparet Sonja og Rune Urdal. Campingplassen drives av Norsk Caran Clubb (NCC). Foto: Skjermdump