Barna skal hektes på yoga-bølgen

Fritidstilbudet til barn har aldri vært større. Denne uken startet yogakurs på barn. NTNU-forsker mener barn bør begynne med yoga når de er 4 år.

Filippa Storesund (7) har et klart mål med å gjøre yoga. -Jeg skal bli myk slik at jeg kan gå ned i spagaten, forteller hun.
Publisert: Publisert:
Forrige uke var det oppstart på kurs i barneyoga både hos Satya Yoga og Atha Yoga i Langgata.
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Små, myke kropper stekker seg mot taket. Høyere, høyere, høyere. Den første barneyoga-timen hos Satya Yoga i Sandnes er i gang.

— Hvor mange av dere har trent yoga før, spør instruktør Cathrine Mossige.

To hender i været.

Les også

Idretten har fått 20.000 nye barn under seks år

— Hvorfor gjør vi yoga?

— Det er godt for kropp og sinn, svarer en liten frøken på bakerste rad.

13 barn i alderen 5 til 11 år har meldt seg på kurset hos Satya Yoga. Når barna gjør yoga forsvinner de fleste mødrene ut til sin egen yogatime.

Håper døtrene blir hekta

Inger B. Kvale ble hekta på yoga i sommer. Nå håper hun at datteren Siena (5) blir det samme.

— Hun hermer etter meg når jeg gjør yoga hjemme, så dette tror jeg hun vil like. Hun er jo litt ung, men så har hun noe å strekke seg etter, mener Kvale.

På barneyoga lærer barn yogaøvelser gjennom eventyr, sang og små historier. De leker med pusten, og veksler mellom å være i aktivitet og slappe av. Det blir brukt sang og musikk i små meditasjonsøvelser.

Merete Kelly har tatt med seg sin ti år gamle datter på yoga.

— Jeg er selv hekta. Barn sitter mye i ro, og jeg tror de kan ha godt av å trene yoga. Jeg håper hun synes det er kjekt, sier Kelly.

Camilla Kelly (10) trener allerede drill og friidrett tre dager i uka, men hun tror ikke det blir vanskelig å presse inn en time yoga i tillegg.

Les også

Smårollinger i idretts-kø

Uten å prestere

— Jeg gleder meg, og jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å fortsette, sier hun.

— Hendene ned i bakken, og vi strekker brystet opp. Så blir vi slanger; ssssssss, pust rolig ut, instruerer Mossige.

Det hveses og freses. Rygger skyter i været, armer strekkes nok en gang mot taket. Det mangler ikke på innsats.

Er det et marked for barnayoga?

Les også

Gode råd fra ekspertene

— Foreldre har etterspurt barneyoga i lang tid, så vi vet at det er et marked for dette. Barn begynner så tidlig å måle seg med hverandre. Yoga skal være et fristed der de ikke trenger å prestere, forteller daglig leder Siri Tuseth hos Satya Yoga.

Melder barna seg på yoga fordi de selv vil, eller fordi det passer foreldrene?

— Foreldrene forteller at barnet selv er nysgjerrig eller har lyst til å prøve yoga når de ser voksne gjøre det hjemme, eller de forteller at de går på yoga. Men som med alle andre aktiviteter, så er vel også foreldrene med å styre denne type aktivitet når barna er små, sier Tuseth.

Les også

Kamp om de yoga-frelste

Barn bør begynne tidlig

Ingunn Hagen, professor i psykologi ved NTNU har i mange år forsket på media og kommunikasjon, og har blant annet skrevet en forskningsartikkel om hvordan yoga kan påvirke barns mentale helse.

Hagen mener barn bør begynne med yoga så tidlig som mulig, og gjerne fra de er 4 år.

— Barn bør drive med yoga fordi det vil styrke de fysisk og psykisk. Det vil lære dem å lytte innover, skape balanse og gjøre dem bedre i stand til å håndtere stress, sier Hagen.

Trenger virkelig små barn denne typen avspenning?

— Yoga har mange teknikker som skaper bedre forbindelse mellom kropp og sinn, og fremmer positiv helse og velvære. For mange barn vil yoga være et attraktivt alternativ til andre aktiviteter.

Også Atha Yoga noen hundre meter lengre ned i Langgata satser på barneyoga.

— Jeg savnet selv å kunne trene når barna var på trening, og dermed kom vi på ideen å tilby parallelle yogatimer for foreldre og barn. Barn ned i barnehagealder har klare stressymptomer. Det barna gleder seg mest til er avspenningen på slutten av timen. Vi ser at de trenger dette vel så mye som oss voksne, mener Camilla Veen, daglig leder hos Atha Yoga.

Publisert: