Politiet har stengt flere enn ti restauranter i Stavanger på under to år

– Det kommer flere kontroller, sier politioverbetjent Fred Sherling i Sør-Vest politidistrikt.

Publisert: Publisert:

Fredag kveld kontrollerte den tverretatlige gruppen A-krim serveringssteder både i Stavanger og i Sandnes. Tre av restaurantene i Stavanger ble stengt med umiddelbar virkning. Foto: Pål Christensen

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fredag kveld ble tre restauranter i Stavanger stengt med umiddelbar virkning som følge av manglende bevillinger. Casa Mexico, Manee Thai eller Sushi mat er ikke de eneste serveringsstedene politiet har stengt.

Les også

Flere Stavanger-restauranter stengt med umiddelbar virkning

Bare etter opprettelsen av det tverretatlige samarbeidet A-krim (se faktaboks) har over ti restauranter i Stavanger blitt pålagt å stenge.

– A-krim jobber først og fremst mot arbeidsmarkedskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen. Med større trykk på serveringsbransjen er jeg sikker på at vi hadde funnet flere lovbrudd også her, sier politioverbetjent Fred Sherling.

Svartmaler ikke

Totalt ble fem serveringssteder kontrollerte av A-krim fredag kveld. De tre restaurantene som ble kontrollerte i Stavanger, ble alle stengt fordi de ikke hadde serveringsbevilling.

 • BAKGRUNN: Slik jobber A-krim

I slike tilfeller sier serveringsloven at restauranten skal stenges umiddelbart.

I de to serveringsstedene som ble kontrollerte i Sandnes, fant ikke kontrollørene noe å sette fingeren på.

– Det er viktig å ikke svartmale situasjonen. Vi gjennomfører disse kontrollene for å luke ut useriøse aktører. Alle skal følge spillereglene. Når det er sagt så er det generelt ganske bra her i regionen. De aller fleste aktørene er seriøse. Forholdene i Stavanger er bedre nå enn tidligere, mener Sherling.

Viktig samarbeid

I skrivende stund er serveringsloven (Lov om serveringsvirksomhet) oppe til høring. Blant annet diskuteres det om det virkelig skal være et krav om bevilling for dem som vil drive restaurant. Om bevillingskravet forsvinner, vil det gjøre A-krim sin jobb vanskeligere.

Les også

Politiet slo til mot 15 massasjeinstitutter

Les også

Nedslående resultat etter storaksjon

– Når vi drar ut på kontroller, ser vi ikke utelukkende på om serveringsstedene har orden i bevillingene. Vi kontrollerer også mye annet. Med oss på kontroll har vi blant annet Skatt Vest og Arbeidstilsynet. Våre kontroller har avdekket alt fra bruk av ulovlig arbeidskraft og skatteunndragelse til brudd på arbeidsmiljøloven, sier Sherling.

At flere etater er representerte på kontrollene gjør at A-krim kan benytte et bredt spekter av sanksjoner. Samarbeidet fører også til at A-krim kan avdekke brudd på alle etaters regelverk på en og samme tid.

Følbar straff

Politijurist Ketil Remman i Sør-Vest politidistrikt vil til uka ta stilling til om Casa Mexico, Manee Thai og Sushi mat skal anmeldes for brudd på serveringsloven. I tilfellet vil det bli utstedt forelegg til restaurantene.

Les også

Politiet stengte bod under Jærdagen

Les også

Fire festival-selgere utvist fra Norge

– Foreleggets størrelse avhenger av hvor grovt bruddet er. Hvor lenge den ulovlige serveringen har pågått er blant faktorene som avgjør hvor stort forelegget blir, sier Remman.

I løpet av A-krims levetid har politijuristen skrevet ut forelegg på så mye som 100.000 kroner for brudd på serveringsloven.

– Størrelsen til selskapet spiller også inn på foreleggets størrelse. En slik straff skal være følbar for dem som har brutt loven, sier Remman.

Forbrukertips

Det er kemneren i Stavanger som koordinerer kontrollene inn mot serveringsbransjen. Politioverbetjent Sherling, som er meget godt fornøyd med samarbeidet med Stavanger kommune, mener det tverretatlige samarbeidet bidrar til å sikre gode og trygge arbeidsforhold for arbeidere.

Les også

- Ingen nordmann ville bodd slik: Kriminell bosituasjon i Sør-Rogaland

Les også

Raser mot uregistrerte firmaer

– Samarbeidet med Sandnes er også godt, sier Sherling, som har følgende oppfordring til forbrukere:

– Be alltid om kvittering og husk å betale via bank. På denne måten bidrar du til at det blir vanskeligere å unndra omsetning fra beskatning. Dette gjelder naturligvis i alle bransjer, sier politioverbetjenten.

Sushi mat og Manee Thai i Pedersgata ble begge stengt fredag kveld fordi restaurantene ikke hadde serveringsbevilling. Foto: Pål Christensen

Når det kommer til bygg- og anleggsbransjen, som A-krim hovedsakelig jobber mot, trekker Sherling frem nettsiden handlehvitt.no for dem som vil unngå kriminelle firmaer.

– Dersom et tilbud virker for godt til å være sant, så er det ofte det. For at et firma innen bygg- og anlegg skal tjene penger på et oppdrag, må det ha minst 400 kroner i timen per arbeider, sier han.

Publisert:

Les også

 1. Politiet dro hjem til 30 bedriftseiere

Mest lest akkurat nå

 1. Det nye sykehuset på Ullandhaug skulle stå ferdig i 2023 - slik blir det ikke

 2. Lastebil sto fast under bro i Sandnes

 3. 30 smittetilfeller knyttes til én barnehage

 4. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 5. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 6. Biden: - Du er den verste presidenten i historien

 1. Sør-Vest politidistrikt
 2. Arbeidsmiljøloven
 3. Skatteunndragelse
 4. Arbeidstilsynet
 5. Arbeidsmiljø