Flagget på halv stang i Forsand

Forsand kommune vil forsvinne uansett. Spørsmålet er hva som skjer med ferja og om Forsand skal ta en privat ferje over til Sandnes eller kjøre bil til Strand og Hjelmeland.

Kommunestyret i Forsand har selv sagt at de er for små til å klare seg alene. Derfor vil kommunen opphøre som egen kommune slik som flagget på halv stang symboliserer.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

BAKGRUNN: Egentlig var det bare en ufrivillig og uheldig tabbe. Men symbolikken var altfor god til å gå i glemmeboken. På et felles formannskapsmøte mellom Sandnes og Forsand på Lysefjordsenteret denne uken skulle Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen snakke om sammenslåing.

I presentasjonen viste hun en tegning av det nye rådhuset i Sandnes. Hun hadde også med et bilde av kommunehuset i Forsand. Det var bare en liten detalj hun hadde oversett. Flagget utenfor kommunehuset vaiet på halv stang.

Ola Fintland, journalist.
Les også

Hjelmeland og Strand vil ta Lysefjorden fra Sandnes

Det fikk både Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad og rådmann Søren Jensen til å dra på smilebåndet, og tidligere ordfører Ole Tom Guse klarte ikke å la være å kommentere flagget på halv stang.

Guse tilhører mindretallet på 8 av 17 i kommunestyret i Forsand som helst ville ha sittet rundt forhandlingsbordet sammen med Strand og Hjelmeland. I stede må han snakke videre med Sandnes slik som 9 av 17 i kommunestyret vil.

Faktum er at Forsand vil forsvinne som egen kommune uansett. Kommunestyret har selv sagt at de blir for små til å klare seg alene. Spørsmålet er hvilken vei kommunen skal gå. Det er også dilemmaet Forsand og Sandnes står overfor fram til den endelige beslutningen blir tatt av Stortinget neste sommer.

Les også

Borgli: - Styrket i troen på Sandnes og Forsand

Velkommen eller farvel?

Foreløpig vet ikke Sandnes-ordfører Stanley Wirak om han skal ønske Forsand velkommen som en del av nye Sandnes eller om han skal vinke farvel og gi slipp på Forsand til Strand og Hjelmeland.

Derfor er det vanskelig å gi full gass for en sammenslåing nå. Da risikerer både Forsand og Sandnes at de må rygge ubehagelig langt tilbake om Stortinget mener noe annet.

Wirak mener at Sandnes har mer muskler til å løfte fram turistsatsingen på Preikestolen. Han sier at sikringshytter ville vært bygd for lenge siden om Sandnes og Forsand hadde vært en felles kommune og sender med det et lite stikk til Strand.

Les også

Preikestolen skal selge nye Sandnes

Skjør forbindelse

Avstanden mellom Sandnes og Forsand er bare en kort ferjetur over Høgsfjorden. Men forbindelsen er skjør. Fjorden representerer både store muligheter innen havbruk og turisme og et fysisk skille mellom to kommuner som ikke har landfaste fellesgrenser, og dagens ferje vil forsvinne når Ryfast åpner.

Wirak vil jobbe knallhardt for å sikre at ferjekaiene blir tilgjengelige og legge til rette for privat ferjedrift. Men han ser ikke på ferje som noe absolutt og avgjørende for en ny kommune. For folk skal ikke på kommunehuset hver dag. Ferja er viktig både for turister og for folk som skal på arbeid over fjorden hver dag, men folk skal på arbeid enten det er en eller to kommuner.

Les også

De vil danne nye Ryfylke kommune

Frustrert og provosert

For mindretallet i Forsand er det frustrerende at Strand og Hjelmeland nå fører frivillige samtaler om en ny kommune der de vil ha Forsand med uten at Forsand selv kan være til stede ved forhandlingsbordet.

For flertallet i Forsand er det provoserende at Strand og Hjelmeland fører samtaler om en ny kommune der de inkluderer Forsand når flertallet heller vil til Sandnes.

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa må ta sin del av skylden for at frontene i Forsand er blitt sterkere enn nødvendig. Da Kleppa valgte å anbefale at Forsand og Strand skulle slå seg sammen uten å inkludere Hjelmeland i første omgang ble det oppfattet som en sterk forskjellsbehandling. Kleppa valgte å høre på sine egne i Hjelmeland, men flertallet i Forsand var ikke så viktig å høre på. Det ville trolig vært lettere å svelge at to kommuner ble anbefalt å gå til Strand mot sin vilje. I stedet ble Hjelmeland belønnet for å si nei til Strand og Forsand, mens Forsand ble straffet for å si ja til Sandnes.

Les også

 1. Fylkesmannen: - Vi mener at Sandnes og Forsand ikke er en hensiktsmessig struktur

 2. Reaksjonar på Magnhild si tilråding: Sinne i Sandnes og Forsand, glede i Randaberg, i Dalane tek dei det med ro

Publisert:
 1. Magnhild Meltveit Kleppa
 2. Preikestolen
 3. Stanley Wirak
 4. Sandnes
 5. Forsand kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå

 2. Magne surfer på en ustabil kobberlinje

 3. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

 4. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

 5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

 6. Staten kan ikke betale for alt