Kommunale tjenestebiler bidrar til luftforurensningen i Stavanger

Piggdekkavgift skal bedre den dårlige luftkvaliteten i Stavanger, men likevel kjører kommunale tjenestebiler rundt med piggdekk.

Publisert: Publisert:

På parkeringsplassen til Hundvåg og Storhaug hjemmebaserte tjenester sto tirsdag flere av kommunens tjenestebiler parkert. De var utstyrt med piggdekk. Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag

 • Torkel Anstensrud Schibevaag
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I forskrift om innføring av gebyr for bruk av piggdekk i Stavanger kommune er målet å ha et stabilt tall på 90 prosent piggfrie dekk. Samtidig kjører mellom 80 og 90 prosent av hjemmesykepleierne i byen rundt i biler med piggdekk.

– Det var et krav i avtalen vi inngikk for tre og et halvt år siden, forteller levekårsjef, Eli Karin Fosse, i Stavanger kommune.

Må rekke frem

Hovedbegrunnelsen til kommunen for å utstyre tjenestebilene med piggdekk er fremkommelighet.

– Hjemmesykepleien må kunne besøke pasienter uavhengig av vær og føreforhold, sier Fosse.

– Burde ikke kommunen gå foran med et godt eksempel for å få ned piggdekkandelen. Spesielt når det vurderes innføring av piggdekkavgift?

– Vi skal starte en ny anskaffelsesprosess av biler til neste år. Det er tre og et halvt år siden vi gikk inn i den nåværende leasingavtalen. Det vil være helt naturlig at vi vurderer hvilken type dekk vi skal ha på bilene i forbindelse med en ny avtale. I løpet av de siste årene har vinterdekkene uten pigger blitt bedre, svarer hun.

På parkeringsplassen til Hundvåg og Storhaug hjemmebaserte tjenester sto tirsdag flere av kommunens tjenestebiler parkert. Flere av dem var utstyrt med piggdekk.

Leverkårsjef, Eli Karin Fosse, i Stavanger kommune. Foto: Jarle Aasland

Helsefarlig Stavanger-luft igjen

Elendig luftkvalitet

Mandag morgen var målingene av luftforurensning ved målestasjonen i Kannik røde. Det indikerer at luftforurensningen utgjør en betydelig helserisiko.

Helsesjef, Tord Haaland, i Stavanger kommune konstaterer at luftkvaliteten varierer som tidligere.

– De dagene det er høytrykk, lite vind og kulde vil mengden svevestøv og nitrogenholdige partikler øke. Luftkvaliteten vil variere mye i løpet av en enkelt dag, og være dårligst under rushtrafikken, sier han.

Luften var mandag morgen så dårlig at helseeffekter kunne forekomme hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer, samt personer med alvorlige hjertekarsykdommer.

Luftkvalitet: Vilje til endring?

Målestasjonen i Kannik. Foto: Pål Christensen

Dårlig luftkvalitet i Stavanger

Piggdekkavgift gir helseforedeler

Haaland ønsker ikke å uttale seg om kommunens bruk av piggdekk på hjemmesykepleiens tjenestebiler, men sier på generelt grunnlag at piggdekk er med på å forverre luftkvaliteten.

– Det er allmenn kjent. Fra neste år blir det mest sannsynlig piggdekkavgift i byen. Det vil være helsemessig gunstig å redusere bruk av piggdekk, konkluderer han.

Varsler elendig luft i Stavanger

85 prosent piggfri

Går alt etter planen skal piggdekkgebyr innføres i Stavanger 1. oktober 2017. I kommunalstyret for miljø og utbygging ble det vedtatt at forslag til forskrift om piggdekkgebyr skal ut på høring.

– Stavanger har i perioder om vinteren dårlig luftkvalitet. Biltrafikk og partikler som slites av veien ved kjøring med piggdekk, bidrar til en luft som kan være helseskadelig. Luftkvaliteten i Stavanger har i perioder ikke oppfylt regjeringens nasjonale mål. Gebyr på bruk av piggdekk skal bidra til å redusere bruken av piggdekk og dermed også bidra til mindre svevestøv. I dag er piggfri-andelen i vår region på 76 prosent. Målet er minst 85 prosent, skriver miljøvernsjef, Jane Nilsen Aalhus, i Stavanger kommune i annonseringen av den kommende høringen.

Vil måle dårlig luft ved MotorveienDårlig luftkvalitet i finværet
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Lastebil sto fast under bro i Sandnes

 2. Det nye sykehuset på Ullandhaug skulle stå ferdig i 2023 - slik blir det ikke

 3. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 4. 30 smittetilfeller knyttes til én barnehage

 5. – Et slag under beltestedet fra Høie

 6. Bisarre TV-scener: Midt i kampen måtte spiller akutt på do. Mourinho stormet etter

 1. Vinterdekk
 2. Luftkvalitet
 3. Bil
 4. Stavanger kommune