Høie har bestemt seg: SUS til Ullandhaug

Helse— og omsorgsminister Bent Høie (H) har bestemt seg for at det nye sykehuset skal ligge på Ullandhaug. Det ble klart nå klokken 15.30.

 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— I morgen skal jeg ha foretaksmøte med Helse Vest og bestemme lokalisering av nytt sykehus i Stavangerregionen. Helse Stavanger har hatt en fantastisk god prosess med å vurdere ulike alternativer. Jeg kan nå si at min beslutning i morgen vil være at nytt sykehus skal legges til Ullandhaug, sa Høie fra talerstolen.

— Ullandhaug gir mest sykehus for pengene. Det innebærer minst risiko og her er det muligheter til å samle sykehus, universitet og inkubatorpark med flest mennesker innen forskning og utvikling. Jeg er overbevist om at vi ser muligheter til at vår region skal bidra til enda mer helse i årene som kommer, ifølge statsråden.

Skisse som viser hvordan et nytt sykehus på Ullandhaug kan se ut.

— Enormt potensial

Bent Høie fortsetter:

— Jeg ser et enormt potensial for næringer og arbeidsplasser. Det viktigste for lokaliseringen er begrunnelsen fra Helse Stavanger om at det er Ullandhaug som gir best sykehus. Vi bygger først og fremst for pasientene. Det som ligger her er å få folk til å møtes. I Trondheim gir samlokalisering mellom St. Olav og det medisinske fakultet synergier. Dette er den beste muligheten for vårt sykehus. Stavanger har også Lærdal. Da jeg var liten produserte Lærdal lekebiler. Nå er selskapet internasjonalt ledende innen medisin.

Om framtidig mulighet for medisinutdanning i Stavanger, sier Høie:

— Vi er nødt til å utdanne en større andel av legene våre i Norge. I dag utdannes omtrent halvparten i utlandet. Derfor er antall studieplasser på årets statsbudsjett økt. Om vi skal ha medisinutdanning andre steder enn i dag, må utdanningsministeren svare på, ikke meg.

- Glede

Anja Berggård Endresen fra Sola Venstre sier følgende:

— Denne beslutningen tar jeg imot med glede.

Hun føler seg litt som Tårnfrid på Solamøtet i dag, for hun ville så gjerne høre sin gamle studiekamerat og helseminister Bent Høie fortelle hvor sykehuset skal ligge i framtida. Men flyet hans var forsinket og da kolliderte innlegget hans med at skoledagen for ungene var slutt. Heldigvis kan Quality Airport Sola hotell by på fri tilgang til popcorn og softis i lobbyen.

Så mens mamma hører på Høie, sitter Anne (11) og Fredrik (10) sammen med kompis Peder Aarekol Kolding (10) og gjør lekser utenfor konferansesalen.

-Venstre har jo sin Ullandhaugvisjon, sier Berggård Endresen. . Men det forutsetter gode kollektivløsninger. Aller helst vil vi ha det på skinner, og aller helst koblet mot Jærbanen. Dette kan bli veldig positivt, sier Berggård Endresen.

Lærdal stiller seg bak Høie

Tore Lærdal i Laerdal Medical: -Jeg stiller meg bak beslutningen til Høie og ønsker beslutningen velkommen. Jeg har hel tida sagt at jeg tror det er viktigere med mental nærhet enn med fysisk nærhet. Med både fysisk og mental nærhet burde alt ligge til rette.

Fylkesordfører Solveig E. Tengesdal: Jeg har hele tida ment at Ullandhaug er beste alternativ. Nå er det kjekt at vi får støtte. Men det må følge penger med til kollektive løsninger for de som skal jobbe der.

Arbeiderpartiets Marianne Chesak sier følgende opp lokaliseringen: - Når det blir Ullandhaug forventer vi at det følger med penger til å transportere alle menneskene som skal jobbe der og besøke sykehuset. Det er helt nødvendig når man velger å legge sykehuset utenfor de etablerte traseene for kollektivtransport.

Les også:

Les også

Nytt sykehus legges til Ullandhaug

Les også:

Les også

Anbefaler nytt sykehus på Ullandhaug

Les også

Helse Stavanger går for Ullandhaug

Les også

Ekstern rapport sår tvil om økonomien

Les også

Pluss og minus for nytt sykehus på Ullandhaug og Våland

Plassering og bygging av nytt sykehus i regionen er en svært viktig beslutning på Nord-Jæren. Aftenbladet har gjennom flere år fulgt saken tett. Her er noen av de siste månedenes artikler:

Les også

 1. Nytt sykehus gir arbeid til 2500 på byggeplassen

 2. Sykehuslaboratorier må ligge i to bydeler

 3. Jubler for nytt sykehus til Ullandhaug

 4. Tillitsvalgte vil ha nytt sykehus på Ullandhaug

 5. Høie vil ha pasientene med på forskning

 6. Få hoder og mange hatter i sykehussaken

 7. Ullandhaug-sykehus kan gi utbygging for opp mot 2 milliarder

 8. Legeforeningen: – Nytt sykehus blir for lite

 9. Høyre-topp ut av styre for å unngå dobbeltrolle

 10. Stavanger får ikke medisinutdanning

 11. Nytt sykehus kan bli mange måneder forsinket

 12. Legene splittet om nytt sykehus

 13. Fylket vil ha nytt sykehus på Ullandhaug

 14. Bystyret vippet hårfint mot Våland

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Vil gi billig strøm til 2000 hytter

 2. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 3. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 4. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv

 5. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 6. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største