Eks-kjæreste kan renvaske folkemordsiktet

Både naboer, politikere og den folkemordsikedes tidligere kjærest nekter for at den 41-åringen var politisk aktiv i Rwanda.

Publisert: Publisert:

Politiadvokat i Kripos, Per Zimmer, mener den siktede 41-årnigens rolle i massakren har bidratt til tusenvis av drap. Foto: Pål Christensen

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Luftfoto Butare, kirken i Cyahinda der den ene massakren skjedde. Foto: Kripos

Butare, grenseelven Akanyaru. Her skjedde den andre massakren som 40-åringen er siktet for medvirkning til. Foto: Kripos

Les også

Forlenget fengsling for drapssiktet rwander

Fire dager er satt av til ankesaken mot 41-åringen som har sittet varetektsfengslet siden våren 2013. Mannen, som er bosatt i Sandnes kommune, er siktet for krigsforbrytelser i Rwanda. Ifølge en kjennelse fra Stavanger tingrett kan han utleveres til hjemlandet. Denne kjennelsen er nå anket til Gulating lagmannsrett.41-åringen ble pågrepet av Kripos i mai i fjor og senere siktet for drap eller medvirkning til drap. Kripos og politiadvokat Per Zimmer, som fører saken for påtalemyndigheten, mener at 41-åringen har deltatt i folkemord og massedrap på i overkant av 7000 flyktninger i to massakre i hjemlandet Rwanda i 1994.

Ankesaken er lagt til Gulating lagmannsretts lokaler i Bergen til tross for at 41-åringen sitter varetektsfengslet i Stavanger. Grunnen er kapasitetsutfordringer i Stavanger og ønsket om å få saken raskt opp.

— Selektiv framstilling

Hele tirsdag er satt av til Brynjar Meling, som sammen med Astri Aas-Hansen og John Christian Elden, er 41-åringens advokat. Han har tidligere sagt at Kripos har en selektiv framstilling av vitneavhørene i denne saken.

— Det finnes flere vitner som nekter for at min klient var politisk engasjert. De har ikke sett ham i uniform eller med politiske effekter. Blant vitnene er mannens tidligere kjæreste. Hun mistet store deler av sin familie i folkemordet og har selv sagt at hun ikke ville beskyttet min klient om hun trodde at han hadde hatt en rolle i det, sier Meling.

Vitnene advokaten viser til er både hutuer og tutsier. Hans klients bevegelser de aktuelle dagene, som retten vil komme tilbake til senere i de muntlige forhandlingene, kan ifølge Meling forklares med at 41-åringen var urolig for sin kjæreste.

Videre peker advokaten på at hans klient tidligere har vært tiltalt for plyndring i forbindelse med folkemordet.

— Retten må spørre seg om hvorfor menneskene som anklaget ham for plyndring ventet til 2013 med å anklage ham for mord. Er dette sannsynlig? spør advokaten.

Begjært utlevert

Les også

Rwanda krever Sandnes-mann utlevert

I forbindelse med fengslingsmøtet i august i fjor opplyste politiadvokat Zimmer at etterforskningen av folkemordsaken kunne være avsluttet innen utgangen av september. Før en endelig krigsforbrytertiltale kunne tas ut mot 41-åringen, ble han imidlertid begjært utlevert til Rwanda.Dermed ble den norske straffeforfølgelsen lagt på is. Det Gulating lagmannsrett skal ta stilling til er om vilkårene for utlevering er oppfylt.

I kjennelsen fra tingretten heter det at bevisbildet mot mannen etterlater ”atskillig tvil”. Like fullt konkluderer tingretten med at vilkårene om skjellig grunn til mistanke er oppfylt. I likhet til andre nordiske domstoler konkluderer Stavanger tingrett videre med at rettssikkerheten er ivaretatt i Rwanda. Videre i kjennelsen heter det at utlevering ikke kan nektes av humanitære grunner og at hensynet til mannens barn ikke er utslagsgivende i en sak ”av så alvorlig art”.

— Deltok i massakrene

Kripos mener mannen deltok på møter hvor det ble oppfordret til drap, eller hvor drap ble planlagt og senere gjennomført på et stort antall personer tilhørende den etniske gruppen tutsier.

Butare, grenseelven Akanyaru. Her skjedde den andre massakren som 40-åringen er siktet for medvirkning til. Foto: Kripos

Luftfoto Butare, kirken i Cyahinda der den ene massakren skjedde. Foto: Kripos

Massakrene skjedde mellom 14. og 18. april 1994 i den sørlige regionen av Rwanda. Både i grenseelven Akanyaru og ved kirken i Cyahinda hvor til sammen rundt 7000 mennesker, som prøvde å flykte til nabolandet Burundi, ble drept.

— Hans rolle i massakrene har bidratt til tusenvis av drap. Vi mener han har vært en del av strukturen som skal til for å begå et folkemord. Ifølge vitner har siktede både deltatt, vært med på gjennomføringen av massakrene og også ledet angrep mot sivilbefolkningen. Saken er veldig, veldig alvorlig og spesiell etter norske forhold, sa politiadvokat Per Zimmer i Kripos til Aftenbladet etter pågripelsen i mai.

40-åringens inngiftede onkel er i Finland dømt til livstidsstraff for medvirkning til kirkemassakren.

Avviser anklagene

41-åringen kom til Norge som kvoteflyktning i 1999. Han har vært bosatt flere plasser i landet, men etablerte seg etter hvert med familie i Sandnes kommune.

Da Aftenbladet snakket med ham avviste han anklagene på det sterkeste. Den siktede mener at han blir forfulgt både av rwandiske og norske myndigheter.

— Denne siktelsen er den verste du kan få mot deg som menneske. Men politiet trekker bare fram vitner som mener jeg har bidratt til massakrene. Flere sier noe helt annet, sa han.

— Hva gjorde du på de to åstedene i april 1994, som norsk politi viser til?

— Under den ene hendelsen skulle jeg se hvordan det gikk med min gudfar. Da den andre hendelsen skjedde, dro jeg for å se etter min kjæreste, svarte 41-åringen.

Frykter tortur

Les også

Folkemordsiktet fengslet i fire nye uker

Mannens advokat, Brynjar Meling, har tidligere uttalt at hans klient risikerer en rettsbehandling som ikke er i tråd med rettferdig rettergang dersom han blir utlevert til Rwanda.— Han kan også risikere å bli utsatt for tortur om han blir sendt tilbake, sa Meling i forkant av rettsmøtet i Stavanger tingrett.

— En person som mener han er uskyldig beskyldt med fabrikkerte bevis, er svært urolig for hvordan et eventuelt møte med rettsapparatet til landet som fabrikkert bevisene, vil bli, la advokaten til.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

  1. Utlevering i folkemordsak vurderes i Gulating

Brynjar Meling forsvarer den folkemordsiktede 41-åringen. Foto: Pål Christensen

Mest lest akkurat nå

  1. Søppelsyndere avsløres av kamera: 3514 har fått tilsnakk

  2. Måling viser hvem som støtter Trump i Europa

  3. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

  4. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

  5. – Her vil vi ikke være verneverdige

  6. Han vil ha store deler av Sirdal ut av Sirdal – og inviterer til folkeavstemning

  1. Sandnes