Posten kutter A-post: 75 årsverk kan forsvinne på Forus

Posten får lov til å droppe A-posten som sikrer levering over natta, og kutter dermed 550 ansatte på seks terminaler.

Arkivfoto fra brevsorteringsterminalen på Forus.
 • NTB
 • Rolf Frøyland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det er klart etter at transportkomiteen i på Stortinget la fram sin innstilling tirsdag. Ifølge VG vil 550 miste jobben i Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke når de ni brevsorteringsterminalene skal sentraliseres til tre.

75 i Rogaland

Ifølge Jarle Eide, kretsleder for Rogaland og Agder i Postkom, som er forbundet for de ansatte i Posten, vil kuttene berøre 75 årsverk på Forus-terminalen.

– Jeg har aldri vært borti en så dramatisk situasjon når det gjelder nedbemanninger. Det har vært nedbemanninger i Posten før, men aldri så konsentrert på en plass. Men slik er realiteten når digitaliseringen overtar og det blir mindre brevpost, sier han til Aftenbladet.

Nå er de tillitsvalgte i tett dialog med ledelsen for å finne nye jobber til de berørte, enten innad i Posten eller utenfor. Eide opplever at ledelsen har opptrådt ryddig og redelig gjennom den vanskelige prosessen.

– Det er viktig at vi har en god dialog med både Posten-ledelsen og Nav. Mange av de som jobber på terminalen har en høy alder og som trenger tid til å omstille seg for en ny hverdag, sier Eide.

- Jeg forstår at det er tungt for dem som berøres av endringene. Samtidig opplever jeg stor forståelse internt for at vi må møte fallet i brevvolumet med tiltak som gir effekt. Det vil ikke hjelpe å utsette problemet, for brevvolumet kommer ikke til å øke igjen, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

Les også:

Les også

«Tvungen digitalisering er overkjøring av eldre»

Les også

35.000 abonnenter kan miste lørdagsavisene

Kan ta et år

Johan Eckhoff, pressesjef i Posten, bekrefter overfor Aftenbladet at 550 medarbeidere fordelt på 400 årsverk vil miste jobben som følge av omleggingen. Han vil imidlertid ikke gå inn på lokale tall.

– Dette er noe vi jobber med fortløpende. Vi er i dialog med de ansattes organisasjoner og det går nok et år får omstillingen er gjennomført, sier han.

Fortsatt fem dager i uka

Det formelle vedtaket skal fattes i Stortinget 29. november og innebærer at brevsorteringen sentraliseres til Østlandsterminalen på Lørenskog, Bodø og Tromsø.

I dag har Posten krav på seg til å levere post hjem til alle fem dager i uka. Komitéflertallet satte stopp for regjeringens forslag om å unnta 10 prosent av befolkningen fra kravet om å levere post fem dager i uka.

– Jeg er glad for at vi har fått med oss KrF og Venstre i å sikre at posten fortsatt skal deles ut fem dager i uka til alle, sier saksordfører Kjell Idar Juvik (Ap) i transport- og kommunikasjonskomiteen.

Les også:

Les også

 1. Nå kommer nettapotekene

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Posten
 3. Digitalisering
 4. Nedbemanning
 5. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi står og stamper mot et stort selskap som ikke vil føre dialog

 2. Vekter ble kuttet med kniv på legevakten

 3. Sola truer med veto i Bymiljøpakken

 4. Hun er den nye kommune­direktøren i Randaberg

 5. «Regjeringen er villig til å gjøre hva som helst for å bekjempe strømkrisa – bortsett fra det som virker»

 6. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet