Stavanger letter på smitte­vern­tiltakene for barneidrett, men ikke skjenking. Sam­kjører seg med Sandnes

Ordførere og helsesjefer frykter korona-trøttheten i befolkningen. Men de frykter også for kapasiteten ved sykehuset. Derfor blir det fortsatt stengte kraner, mens barna får lettelser.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og Sandnes-ordfører Stanley Wirak på torsdagens pressekonferanse.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
iconDenne artikkelen er 532 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Det er fortsatt høye smittetall på Nord-Jæren og sykehuset er enormt presset på kapasitet etter koronasmitteutbruddet blant ansatte som fortsatt holder 107 ansatte i karantene.

Men det er viktig å skjerme barn og unge, og unngå at trøttheten i befolkningen blir for stor.

Derfor, med virkning fra lørdag, vil Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg lette på smitteverntiltakene for barn ved å åpne for innendørs idrett for unge under 20 år.

Ordførerne frykter tretthet i befolkningen. Derfor letter de på tiltakene for barn, selv om smittesituasjonen stort sett er den samme som den var 18. januar.

Barn før alkohol

Fredag skal Formannskapet i Stavanger stemme over justeringer av den lokale smittevernforskriften som ble vedtatt mandag 18. januar og gjelder fram til 8. februar.

Det blir lettelser for barneidrett og sosiale møter i hjemmet. Om det også blir justering for treningssentre, kulturarrangementer og skjenking av alkohol, er mer usikkert i denne omgang. Kommunedirektøren vil imidlertid bli bedt om å vurdere slike lettelser løpende.

Sola kommune vil diskutere skjenking på mandag, opplyser ordfører Tom Henning Sletthei. Sandnes vil diskutere mulige lettelser i alkoholserveringen på tirsdag.

Smittesituasjonen er lik som den var mandag 18. januar, men tallene har stabilisert seg på et litt lavere nivå. Derfor letter kommunene på tiltakene for de unge.

Fortsatt strengte kraner

– Skjenking må vi vente med. Barna bør komme først, er rådet fra smittevernlege Lars Kåre Kleppe. Rådet har ordførerne tenkt å følge, iallfall en stund.

Det kom fram på en presseorientering på sykehuset torsdag.

Fram til nå har det vært to forskjeller mellom Stavanger på den ene siden og Sola, Randaberg og Sandnes på den andre siden, med hensyn til smitteverntiltak:

 • Sandnes, Sola og Randaberg har fulgt nasjonale råd og tillater besøk av inntil fem personer utenfor husstanden. De tre kommunene tillater også utendørs barneaktivitet og idrett og innendørs barneidrett for opptil ti personer i en gruppe.
 • Stavanger har strengere lokale tiltak og fraråder besøk i hjemmet. Mest sannsynlig vil Stavanger oppheve dette fra fredag av, med virkning fra lørdag. Stavanger har også sagt nei til innendørs barneaktivitet og idrett, men opphever også dette fredag.

Skjenkereglene:

 • Stavanger og Sandnes er enige om at det ikke blir en heving av skjenkeforbudet med det første.
 • Sandnes: Den lokale forskriften for smittevern gjelder til tirsdag 26. januar. Sola og Sandnes vurderer å lette på skjenkerestriksjonene knyttet til matservering.
 • Stavangers lokale forskrift gjelder til 8. februar, men allerede på fredag diskuterer politikerne mulige justeringer. Ordfører Nordtun er kategorisk på at det ikke kommer lettelser i skjenkereglene.
 • Sola vil drøfte på mandag en eventuell lettelse i skjenkereglene.

– Vi går i takt her, sier Stanley Wirak og Kari Nessa Nordtun nesten i kor.

Sandnesordføreren og stavangerordføreren er opptatt av å vise innbyggerne at smittevernreglene i distriktet er like og at alvoret er stort.

Smittetallene er fortsatt høye i regionen. Wirak sammenligner Nord-Jæren med der Bergen var tidligere. Nå må Nord-Jæren gjøre en innsats, så vil det bli lavere tall og lettere smitteverntiltak etter hvert.

Strenge tiltak i mange uker

Selv om smittetallene har gått litt ned de siste dagene, er det altfor tidlig å rope «faren over».

– Vi vet hvor fort det kan snu. Det så vi så seint som i jul- og nyttårshelgen. Nå må vi ha is i magen litt til, sier Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun.

Både Wirak og Nordtun kjenner veldig sterkt på trettheten i befolkningen. Dette er grunnen til at det allerede nå signaliserer lettelser.

– Barna står først i køen. Skjenkingen må komme senere, sier ordførerne.

Må verne om SUS

Det er kapasiteten ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) de er bekymret for.

– De ansatte på sykehuset kommer fra hele distriktet. Pasientene som behandles der kommer fra hele regionen. Vi er avhengige av hverandre og vi er avhengige av at alle følger smitteverntiltakene over alt, sier Wirak og Nordtun.

Smittevernoverlege Kleppe mener strenge tiltak må bestå i uker framover for å slå ned dagens høye tall.

– Det er ikke tilfredsstillende å være på dette nivået. Smittetallet ligger betydelig høyere enn tidligere. Vi er på risikonivå tre av fem, sier han.

Smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe mener strenge tiltak må bestå i uker framover for å slå ned dagens høye tall. Ordførerne Kari Nessa Nordtun og Stanley Wirak på smittevernforsvarlig avstand i bakgrunnen.

Åtte ansatte smittet

Torsdag formiddag er situasjonen at åtte ansatte på SUS er smittet. 107 ansatte er i karantene. Kardiologisk sengepost er stengt, kirurgisk avdeling er nedskalert og alle øvrige sengeposter må belage seg på overbelegg.

Sykehusdirektør Helle Schøyen understreker at alle som trenger helsehjelp, vil få det. Men det er veldig viktig at alle tar ansvar for smitteverntiltak.

– Situasjonen er enormt krevende for de ansatte, sier Schøyen.

Kleppe kan ikke si før etter helgen om det er kontroll på smitteutbruddet ved sykehuset. De er heller ikke helt sikre på smittekilden, om det var syke pasienter eller kolleger smitten kom fra.

– De som er blitt smittet var ikke blitt vaksinert for viruset. Men situasjonen forteller jo hvor viktig det er å vaksinere helsepersonell, sier Kleppe.

Både Kleppe og ordførerne i Sandnes og Stavanger skulle gjerne hatt flere vaksiner tilgjengelig, både for befolkningen og for helsepersonell.

– Vi presser på der vi kan, via Statsforvalteren og kommunenes interesseorganisasjon KS, sier Nessa Nordtun.

600 av 7000 ansatte ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) er hittil vaksinert med to doser.

Vi fulgte orienteringen i vårt livestudio:

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet$1 Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Da er felles pressekonferanse over.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Smittevernforskriften for Stavanger gjelder til 8. februar.

  Smittevernforskriften til Sandnes gjelder til tirsdag 26.1.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Stavanger vil mest sannsynlig justere smittevern for barneidrett fredag i formannskapet og Sandnes vil justere sine forskrifter på samme måte: Tillate idrett innendørs for personer under 20 år.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  -Vi går i takt, sier sandnesordføreren og viser til samarbeidet med Stavanger.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Hvis vi åpner litt for skjenking er det ikke snakk om å åpne nattklubber, det er helt uaktuelt. Kan bli til ved matservering, men det tar vi stilling til på mandag.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Stanley er på tredjeplass i køen over 65 år og gleder seg til å få vaksine.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Både Stavanger og Sandnes planlegger for fullt for massevaksinering, når leveransene kommer.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Skulle gjerne hatt flere vaksiner nå, men har tillit til de i Oslo som fordeler, at de gjør det riktig.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Wirak: Fra i morgen åpner Sandens for idrett innendørs. Det gjør Stavanger også, hvis forslaget til formannskapet følges. Nordtun nikker.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Det går an å komme gjennom en skikkelig kur, så kan man lette etterhvert.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Se til Bergen!

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  - Det viktigste er å holde avstand. Hold deg hjemme når du er syk og brug ved.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  - Så er det et dilemma at noen vil åpne mye og noen vil åpne lite. Jeg lytter mest til smittevernekspertene, men det er en balanse. Vi er en sammenvevd region, men dte er også ulikheter.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Stanley Wirak åpner med å takke alle ansatte ved Stavanger universitetssjukehus for den enorme innsatsen og får gode råd. Han takker også alle helsepersonell i kommunene og smittesporerne.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Skal drøfte dette i beredskapsledelsen og formannskapsmøte fredag. Først på lista er tiltak knyttet til barn og unge under 20 år. Hvis det er anledning til å gjøre noe med dette, står barna først.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Sykehussituasjonen: Innspillene fra SUS er veldig viktig for vurderingene vi må ta.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Husk å bruke munnbind der det er vanskelig å holde enmeteren.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  - Folk må ha is i magen og hold ut litt til.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  - Selv om tallene går ned nå, vet vi hvor fort det kan snu. Det erfarte vi i julen da regionen vår gikk fra å ha lavest smitte i landet til å komme blant de høyeste.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  - Sykehuset er vår frontlinje. Vi må beskytte helsepersonell slik at de kan beskytte oss.

Les også

 1. Totalt åtte ansatt på pandemipost smittet. 20 i karantene ved sengepost for hjertepasienter

 2. Ordførerne: – Vi må beskytte helsepersonell, så de kan beskytte oss

Publisert:
 1. Korona-viruset
 2. Pressekonferanse
 3. Koronaviruset