Stortingsvalget er i gang

22-årige Eirik Faret Sakariassen (SV) ble den andre som forhåndsstemte i Stavanger i år. Første velger ut var pensjonist.

Publisert: Publisert:

Fagleder ved Servicekontoret i Stavanger kommune, Lise Krohn, hjelper Eirik Faret Sakariassen med formalitetene. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Jarle Natland
    journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Stemmeseddelen skal først inn i den brune, så den gule konvolutten. Foto: Jonas Haarr Friestad

Eirik Faret Sakariassen står selv på det han kaller garantert sikker plass for ikke å komme inn på Stortinget og var ikke i tvil om partivalget. 22-åringen stemmer for tredje gang. Foto: Jonas Haarr Friestad

Der er det ingen vei tilbake. Når forhåndsstemmen er avgitt, er valget gjort og det finnes ingen angrefrist. Foto: Jonas Haarr Friestad

Eirik Faret Sakariassen er strengt tatt glad for alle som stemmer, enten det er Frp-ere eller pensjonister eller begge deler. Men han har en særlig oppfordring til de unge mellom 19 og 29 år:

— Bruk stemmeretten. Støtt opp om demokratiet. Særlig ungdom bør forhåndsstemme før skole- og studiestart tar all oppmerksomheten. Mange skal skifte by i høst og noen drar også utenlands.

Vi står utenfor Servicetorget på Stavanger kommune en regntung mandag formiddag. Dete r 1. juli, men værmessig kunne det like gjerne vært selveste valgdagen 9. september.

Eirik Faret Sakariassen har funnet fram blåskjorta og svartdressen, men har lagt slipset hjemme – selv om det er et høytidelig øyeblikk: Han skal stemme ved stortingsvalget 2013. Strengt tatt begynner den ordinære forhåndsstemmegivningen mandag 12. august og pågår fram til 6. september. Men fra og med mandag 1. juli har alle som ikke har anledning til å stemme i høst mulighet til å avgi sin stemme.

— Jeg jukser litt, men regner med at jeg er så travel rundt 9. september at det er veldig greit å få stemt nå, sier Eirik Faret Sakariassen.

Litt skuffet over at han ikke ble den aller første, men fornøyd med å være en god nummer to.

— Halvparten av de unge mellom 19 og 26 år benytter ikke stemmeretten overhodet, påpeker Eirik Faret Sakariassen.

— Men hvorfor skal de unge engasjere seg politisk i et land som flyter over av velstand?

— Det er jo særlig de unge som bør engasjere seg, for det handler om framtida vår. Ingen bør være mer opptatt av boligpolitikk, utdanning, arbeidsliv og klimautfordringen enn oss unge. Det er riktig at Norge flyter av melk og honning, billedlig talt, men det er jo de som flyter i melken og honningen som bruker stemmeretten også. Akershus har for eksempel landets best utdannede og høytlønnede befolkning og der er også valgoppslutningen høyest, påpeker Eirik Faret Sakariassen.

I den andre enden av skalaen kommer hans egen bydel, Storhaug, der valgdeltakelsen ved kommunevalget i 2011 såvidt vippet over 40 prosent. Snittet for Stavanger var over 60 prosent samme høst.

— Storhaug er også en ung bydel, med lavest utdanning og inntekt i følge levekårsundersøkelsen, sier Eirik Faret Sakariassen.

Vanskelig er det ikke å forhåndsstemme - og du trenger ikke mer enn bankkort som legitimasjon.

— Jeg vil si at det er vanskeligere å legge ut et bilde på Instagram enn å stemme, sier Eirik Faret Sakariassen.

Fagleder Lise Krohn på Servicetorget i Stavanger har ikke opplevd noe rush av forhåndsstemmer denne mandagen, men nummer tre som vil forhåndsstemme kommer ruslende mens hun hjelper Sakariassen til rette.

— De fleste som forhåndsstemmer er folk som vet at de vil være bortreist i høst, for eksempel pensjonister. Og så opplever vi at mange som kommer innom oss i andre ærend velger å stemme når de først er her og oppdager muligheten, sier Krohn.

Husk: Du har ingen angrefrist når du har forhåndsstemt.

Du kan ikke stemme på nytt på valgdagen hvis du har forhåndsstemt. Du kan heller ikke forhåndsstemme flere ganger.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking leier ut tre spillere

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  4. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  5. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

  6. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

  1. Politikk