– Nødvendig å vise motstand mot NDL

Morgendagens demonstrasjoner og markeringer har motstridende taktikker. Torget ønsker seg glede, ballonger og sol. Nye SOS Rasisme vil ta NDL og Sian til motmæle ved Oljemuseet.

Eirik Faret Sakariassen frykter at demonstrasjonene lørdag blir voldelige.

  • Aftenbladet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Det hjelper ikke å stå på Torget hvis vi skal få dem til å forstå hva vi mener om likeverd og religionsfrihet, sier Nye SOS Rasismes leder i Bergen, Åsmund Hatlestad .

Les også

Ungdomspolitikere forbereder aksjon mot rasisme

Mot muslimhat og mot rasisme

Han tror at det vil komme mellom 50 til 60 personer fra NDL og Sian (Stopp islamiseringen av Norge), og legger til at det er i Stavanger medlemmene fra disse gruppene er mest aktive. Hatlestad er ikke sikker på hvor mange SOS Rasisme kommer til å bli under demonstrasjonen.

– De har sin ytringsfrihet, men de skal ikke få spre hat. Vi regner med å være det dobbelte til tredoble av dem i antall mennesker.

Med denne opptroppingen trosser de politiets oppfordring om ikke å møte opp.

– Vi har en viss dialog med politiet for å holde sitasjonen under kontroll. Det er en plan og skal ikke bare vandre tilfeldig i nærheten av NDL. Vi oppfører oss fint, dermed har vi ikke planer om at det skal bli noen uroligheter. Det skal være en ikke-voldelig, men bestemt demonstrasjon.

– Hva hvis NDL eller Sian blir provosert og tyr til vold?

– Det får vi heller ta der og da, men kommer ikke til å gå inn for en slåsskamp. Den som slår først er den som blir skurken, og vi er en ikke-voldelig gjeng. Jeg håper de oppfører seg fint. I Norge er det veldig uvanlig med demonstrasjonsvold, avslutter Hatlestad.

– Nødt til å bli voldelig

Ole Martin Juul Slyngstadli i AUF, Truls Drageset Dydland i Rødt og Eirik Faret Sakariassen i SV som står bak markeringen på Torget, tar avstand fra Nye SOS Rasismes planer.

– Vi har brutt samarbeidet. Det har hele veien vært klart at vi skal møtes på Torget, men plutselig i dag bestemmer de seg for at de skal bort på Oljemuseet. Det er nødt til å bli voldelig, sier Faret Sakariassen.

På Torget kommer Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, AUF, Senterungdommen, Unge Venstre, Unge Høyre, Tidsskriftet Fett, Oslo Transportarbeiderforening, Europeisk Ungdom, Ungdom mot EU, Antirasistisk Senter, Rødt, Blitz, Motmakt, Ungdom mot rasisme, Norsk Folkehjelp, Solidaritetsungdom og Norges Sosiale Forum.

– Nye SOS Rasisme velger virkemidler som er udemokratiske. De går imot det politiet sier om å holde seg borte så lenge man ikke sympatiserer med disse gruppene, sier Faret Sakariassen og bruker adjektiver som bøllestalinister og apekattretorikk.

– Vi tok umiddelbart kontakt med politiet og ønsker ikke å ha noe med dem å gjøre, sier Juul Slyngstadli.

Arrangørene bak markeringen på Torget oppfordrer folk sterkt om ikke å møte opp på Oljemuseet, men heller komme til Torget for en barnevennlig dag.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Borghild Fiskå er død

  2. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

  3. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

  4. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

  5. Mobil- og bredbåndsnettet skal være tilbake i Sirdal

  6. Da strømmen ble borte i kraftbygda Sirdal