Drone stengte Stavanger lufthavn

SOLA: Mellom klokken 13.35 og 14.00 ble Stavanger lufthavn stengt på grunn av en drone. – Dette ser vi svært alvorlig på, sier lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen.

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Lørdag klokken 12.15 observerte Avinor-ansatte en drone som fløy øst for flyplassen – i retning Sola sentrum. Kort tid etterpå forsvant dronen ut av syne for så å dukke opp igjen omtrent en time senere.

LES OGSÅ: Vil ha bevæpnet politi på Stavanger lufthavn

– Både politiet, forsvaret og flyplassansatte lette etter personen som styrte dronen, men søket var resultatløst. Dette er noe vi naturligvis ser svært alvorlig på. Droner blir muligens solgt som leketøy, men når disse flys i nærheten av en flyplass, blir det plutselig svært alvorlig, sier Lorentzen til Aftenbladet.

Forsinkelser

Flyplassdirektøren ønsker å komme i kontakt med den som fløy dronen for å forklare han eller henne hvor farlig slik flyging er. Samtidig benytter han anledningen til å minne folk om regelverket: Droneflyging skal ikke skje i nærheten av flyplasser.

Illustrasjonsfoto av drone.

– Vi har sett droner tidligere også, men flygingen har aldri skjedd så nær flyplassen som i dag. I dag så ledelsen i vakttårnet seg nødt til å stenge flyplassen i en halv time. Dette rammet et Norwegian-fly fra Oslo, sier Lorentzen.

– En svært alvorlig hendelse, sier lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen, som oppfordrer folk til å holde seg til regelverket.

Norwegian-flyet måtte sirkle i 20 minutter sør for lufthavnen før det til slutt fikk lande.

Reell fare

Store ressurser settes av på Stavanger lufthavn for å forsikre at fugler ikke kommer i konflikt med fly- og helikoptertrafikken. Lorentzen er redd enkelte ikke forstår hvor farlig det kan være med droner nær en flyplass.

Les også

Til retten for en flaske whisky

Les også

Rogalending dømt for seksuelt overgrep mot 7-åring

– De som driver profesjonelt med droner, har satt seg inn i regelverket. De som bruker dette som et leketøy er kanskje ikke like bevisste. Sannheten er at droner er en reell fare for både fly- og helikoptertrafikken, sier lufthavndirektøren.

Les også

 1. Politimester Hans Vik: - Ingenting tilseier væpna politi på Stavanger lufthavn no

 2. Dømt til 8 års fengsel for fem voldtekter

Publisert:
 1. Drone
 2. Sør-Vest politidistrikt
 3. Norwegian
 4. Stavanger lufthavn, Sola

Mest lest akkurat nå

 1. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 2. Etterlyser eiere av tyvegods i Sandnes

 3. – Så har nok en stemme fra barn­dommen stilnet

 4. Mener han blir holdt i klubben mot sin vilje

 5. Nå løftes den nye brua på plass

 6. Hun brukte syv år på å pusse opp det gamle huset. Målet ble å be­holde frem­for å er­statte