Russ fikset fest for 1400

TJENSVOLL: – Vi går nok i minus, men det gjør ikke så mye. Folk har det helt topp her i kveld, sier Sølve Bendiksen (17).

Publisert: Publisert:

Russe-artisten Tix var et av høydepunktene for de over 1400 ungdommene som var med på dekknavn-festen til russebussen Kobraen. Foto: Pål Christensen

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Mobiltelefonene ble flittig brukt både av publikum og av artistene i Expo-hallen. Foto: Pål Christensen

Artisten Tunge Ferrari flørter med publikum. Foto: Pål Christensen

For tre måneder siden, omtrent ved skolestart, ble ideen sådd. Bendiksen og kompisene, som har gått sammen om en russebuss, ville lage en heidundrende fest for ungdommer. Anledningen var å feire russebussens dekknavn – Kobraen.

Sølve Bendiksen (17) gleder seg til å sove. Det har han ikke fått tid til de siste døgnene. Timene har gått med til siste finpuss før den store festen. Foto: Pål Christensen

Klokken 21.00, omtrent en time etter at dørene i Forum Expo på Tjensvoll åpnet, er det en sliten og meget godt fornøyd 17-åring som tar pause i en sofa et stykke fra scenen hvor Meland og Hauken allerede er i gang med sitt show.

LES OGSÅ: Politiet advarte foreldre om russebuss-festen

– Det har vært enormt mye jobbing, men det er verdt det. Bare hør på stemningen, sier Bendiksen.

God stemning med Tunge Ferrari. Foto: Pål Christensen

– Vi har solgt 1400 billetter. Selv om det også selges billetter i dørene, vil vi nok gå i minus. Det gjør ikke så mye. Vi ville lage en fest for ungdommer og det har vi klart, sier han og smiler.

Trygt og kjekt

Rett som det er må 17-åringen ta telefonen og svare på spørsmål. Noen ganger må han også løpe inn i selve Expo-hallen for å ordne småting. Bendiksen, som er primus motor i russebuss-gjengen, arrangerer festen sammen med Multievent.

Ungdommene koste seg i Expo-hallen. Foto: Pål Christensen

– Den viktigste ingrediensen i en vellykket fest er gode artister, men før en kommer så langt er nøye planlegging alfa og omega. Vi har lagt vekt på at ungdommene skal være trygge og at de skal ha det kjekt. Vi har 25 vakter fra PSS og politiet er også til stede. Dessuten har vi førstehjelpspersonale fra Medicrew. Jeg mener det er mye bedre at ungdommene er her og fester enn at de går til byen, sier Bendiksen.

På festen var det ungdommer fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Østlandet og Vestlandet var også godt representert.

Til tider var det trangt fremme ved scenen, men ikke så trangt at det ikke gikk an å danse. Foto: Pål Christensen

– Det er selvfølgelig stas at ungdommer fra hele Norge er her. For mange er russetiden en konkurranse. Det viktige for oss er å ha det kjekt og at andre har det kjekt med oss. Derfor åpnet vi også opp for alle videregående skole-trinnene. Ikke bare avslutningstrinnet, sier Bendiksen.

Alkoholfritt

I Expo-hallen har Meland og Hauken gitt sceneplass til artisten Tunge Ferrari. Ungdommene foran scenen hopper og ned mens skarpt lys skytes ut i takt med musikken. Folk strømmer fremdeles inn dørene til arrangementet som er alkoholfritt.

Meland og Hauken med kontroll bak miksepulten. Foto: Pål Christensen

Allerede klokka 19.00 var politiet på plass. Etter et møte med PSS, og en gjennomgang av lokalet, gikk de ut for å se at ungdommene kom seg greit inn til festen. Politioverbetjent Sveinung Wathne måtte helle ut noen ølbokser, men tidlig på kvelden var det få problemer å melde om.

De aller fleste ungdommene politioverbetjent Sveinung Wathne møtte lørdag kveld oppførte seg eksemplarisk. Foto: Pål Christensen

– Noen av ungdommene er beruset når de kommer. De som er for beruset vil ikke slippe inn. For politiet er det viktig å være synlige, sier Wathne, før han får øye på en ny flaske.

Tix og de andre artistene lånte rett som det var mobiltelefoner av publikum for å ta selfi. Stor stas, syntes mobiltelefonenes eiere. Foto: Pål Christensen

Klokken 23.00 melder operasjonsleder Olaug Bjørnsen i Sør-Vest politidistrikt at politiet har observert en del beruset russ og at det ikke er alle som har klart å oppføre seg. Hun legger imidlertid til at det ikke har vært mer uro enn hva patruljen på stedet klarer å håndtere sammen med innleide vakter.

– En merkelig beslutning

Tunge Ferrari har satt seg ned på scenekanten. Jubelen stiger når en av hans mest kjente låter spilles over høyttaleranlegget og røykmaskiner begynner å produsere. Omtrent samtidig tar fem vakter oppstilling foran scenen. Snart er det klart for artisten Tix.

Oda Lauritzen, Marie Selsvik, Benedikte Svendsen, Christine Paulsen, Maria Storesund og Hanne Randulff Stein er i godt humør selv om køen er lang og paraplyen er i entall. Foto: Pål Christensen

Jubelen når nye høyder når den kjente russe-artisten presis klokka 22.00 entrer scenen. Da hadde de feststemte ungdommene omtrent en time med musikk igjen. Klokken 24.00 er festen over. Opprinnelig var planen å holde det gående til 01.00, men det måtte arrangørene endre.

Noen klinte til allerede før konserten startet. Foto: Pål Christensen

– Akkurat det synes jeg er en merkelig beslutning av politiet. Det er da mye bedre at ungdommene er her hvor de er trygge frem til 01.00 enn at de går herfra klokken 24.00 og ned til byen. Det er nok en del som ikke har tenkt seg hjem klokka 24.00, sier Kim Fredriksen i Medicrew.

Noen få ganger under konserten var lyset tilnærmet normalt, men som regel blinket det i alle regnbuens farger. Foto: Pål Christensen

Da Aftenbladet pratet med ham i 21.30-tiden lørdag kveld, var han godt fornøyd med arrangementet.

– Det har vært rolig og fint til nå. Noe har det riktig nok verdt, og da hovedsakelig knyttet til alkohol. Dette er ungdommer som ikke har lært seg å drikke. Da dette er et alkoholfritt arrangement er det alltid noen som vil drikke i forkant. Da kan det fort bli for mye for raskt. Det er skummelt når de er på stigende rus, så noen er blitt hentet av ambulanse, sier Fredriksen.

Publisert:

Les også

 1. LES OGSÅ: Slåssing og fyll på russebuss-feiring

Mange blide festdeltakere. Foto: Pål Christensen

Mest lest akkurat nå

 1. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

 2. – Hvis jeg ikke engasjerer meg nå, og naustet på Sør-Bokn blir revet, kommer det til å irritere meg resten av livet

 3. Gratis skolefrokost fører til at færre kjøper halvt horn med piffi

 4. Avslo det beste tilbudet hun hadde sett på grunn av treneren

 5. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

 6. «Stavangermannen som formet det sosialdemokratiske Norge»

 1. Sør-Vest politidistrikt
 2. Musikk
 3. Russetid