Slapp 60 kilo tung hund løs på politipatrulje

Ifølge dommen skal 37-åringen med vilje ha sluppet båndet til hunden. To politibetjenter klarte å hoppe unna. Den tredje ble bitt til blods.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

En 37 år gammel mann fra Stavanger er i Stavanger tingrett dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for ved vold eller trusler å ha påvirket politiet til å unnlate å foreta en tjenestehandling. Retten er ikke i tvil om at han den 15. november i fjor slapp båndet han holdt hunden sin i med vilje.

Les også

Ålgård-dødsfallet: 29-åring erkjenner drap

I dommen beskrives den 60 kilo tunge hunden som aggressiv. Resultatet ble at en av de tre betjentene ble bitt i leggen.

Husbråk

37-åringen er flere ganger tidligere dømt for både vold og forulemping av polititjenestemenn. Foranledningen til at politipatruljen oppsøkte ham denne kvelden, var meldinger om husbråk.

Politiet kom til tiltaltes bopel ved midnattstider. De ringte på, men i stedet for å komme ned og åpne opp for betjentene, skal 37-åringen ha stukket hodet ut et vindu. Beskjeden herfra var ifølge dommen at tiltalte ikke liker politiet og at han ikke kunne holdes ansvarlig for hva som ville skje om han kom ned og lukket opp for dem.

Les også

Kjærestepar dømt for trusler i arveoppgjør

Les også

Taxisjåfør dømt for å ha kjørt med kunde på taket

Politibetjentene opplevde tiltalte som hissig og lite tilsnakkende, og besluttet derfor å reise fra stedet i håp om at han da ville roe seg ned.

Det skulle ikke gå mer en ett minutt før patruljen på ny ble oppringt fra operasjonssentralen, da det hadde kommet nye klager om husbråk på adressen.

Hoppet opp i tre

Ifølge dommen gjentok historien seg. Politiet ringte på døren og tiltalte svarte fra vinduet. Samtidig som en av politibetjentene forsøkte å roe 37-åringen ned, gikk de to andre bort til naboen som hadde ringt inn klagene.

Politibetjenten som snakket med tiltalte ga til slutt opp. Han opplyste at 37-åringen ville bli anmeldt for ordensforstyrrelse. Tiltalte gikk etter dette bort fra vinduet.

Les også

Tok med våpen til barnehage

Les også

66-åring mistet lappen for alltid

Kort tid etter kom 37-åringen ut av huset med hunden sin i bånd. Ifølge dommen skal han da ha sagt noe som: «Her er jeg. Hva skal dere gjøre nå?» Stemningen var anspent og i dommen står det at hunden på dette tidspunktet begynte å bli aggressiv.

I stedet for å gå inn igjen med hunden, som en av politibetjentene ga ham beskjed om å gjøre, mener retten at han med vilje slapp båndet.

Hunden løp da direkte mot politibetjentene. De to første hoppet unna til hver sin side. Den tredje ble bitt i leggen. Hunden skal ha holdt bittet i ett eller to sekunder. Da den slapp, hoppet politibetjenten opp i et tre.

Permanent skade

Med blålysene på ble den skadde politimannen kjørt til akuttmottaket. I tillegg til et åpent sår, som blødde forholdsvis kraftig, hadde han flere overfladiske tannmerker på leggen. Politibetjenten ble sykemeldt i fem dager. Den neste måneden måtte han skifte bandasje på såret tre ganger daglig. Han har fremdeles ikke følelse i området hvor han ble bitt. Legen hans opplyser at dette er en permanent tilstand.

Les også

Siktet for å ha gitt narkotika til mindreårig for så å forgripe seg på henne

Les også

Nok en dom mot amfetaminliga i Rogaland

Tiltaltes forsvarer, advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfirmaet Torstrup, anførte i retten at politifolkene ubevisst kan ha påvirket hverandres hukommelse om hendelsen, og viste blant annet til at de har skrevet politirapportene samme dag henholdsvis klokka 03.00, 03.01 og 03.04. Ingen av politibetjenten husker om de skrev rapporten i samme rom.

Odd Rune Torstrup i Advokatfirmaet Torstrup er den tiltalte 37-åringens forsvarer.

37-åringens samboer, som vitnet i straffesaken, overhørte at to av politibetjentene, som også vitnet, samtalte om sine forklaringer. Ifølge samboeren, som overførte samtalen i korridoren utenfor rettslokalet, skal den ene politibetjenten ha understreket overfor den andre at det var viktig å si at tiltalte slapp båndet, og ikke at han mistet det.

Oppreisningserstatning

Retten ser ikke at noe av dette kan få avgjørende betydning for hvordan politibetjentenes vitneforklaringer skal vektlegges. I den ferske dommen pekes det blant annet på at det må antas at det er hovedregelen, heller enn unntaket, at politibetjenter snakker gjennom en hendelse før det skrives rapport.

At to av politibetjentene gjennomgikk hendelsen før vitneforklaringene kan retten heller ikke se at endrer troverdigheten deres.

I tillegg til 60 dagers ubetinget fengsel, dømmer en enstemmig rett 37-åringen til å betale 20.000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede politimannen.

Publisert: