49-åring tok kontakt med 150 til dels mindreårige jenter på Facebook

STAVANGER: Nå dømmes han for å ha forgrepet seg på en av dem.

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En 49 år gammel mann er i Stavanger tingrett dømt til 6 måneders fengsel for å ha forgrepet seg på en 14 år gammel jente. Under rettssaken erkjente tiltalte at han både hadde kysset og befølt fornærmede, men hevdet samtidig at han trodde hun var minst 17 år.

LES OGSÅ: Mann (23) dømt for å ha voldtatt 13-åring

49-åringen er flere ganger tidligere dømt for overgrep mot mindreårige og for å ha oppbevart overgrepsbilder.

Falsk Facebook

I 2007 ble 49-åringen dømt i Dalane tingrett til 60 dagers fengsel for ved flere anledninger å ha forgrepet seg på en 14 år gammel jente. Fire år senere, i 2011, ble han i Gulating lagmannsrett dømt til fengsel i 9 måneder. Også denne gangen for flere overgrep mot en 14 år gammel jente.

Les også

Tina-saken: Tror Tina skulle senkes i sjøen

Les også

Tina-saken: Serievoldtektsmann trekkes inn i Tina-saken

I den ferske dommen fra Stavanger tingrett står det at tiltalte, sannsynligvis i 2015, opprettet en facebookprofil under et fiktivt navn. Her opplyste han ikke hvor gammel han var, men han sendte ut venneforespørsler til rundt 150 for ham ukjente jenter. Flere av jentene godtok forespørselen.

Gjennom profilen ble tiltalte også medlem av en lukket Facebook-gruppe for ungdommer mellom 13 og 25 år. Her publiserte han innlegg og i august i fjor skrev han følgende: «Noen her som har erfaring med forhold som har aldersforskjell? Fortell!» Retten finner det videre bevist at han i mars i år publiserte følgende spørsmål: «Hvor mange her er fra Stavanger?»

Lurte overgriperen

Jenta han nå dømmes for ved to anledninger å ha forgrepet seg på, var blant dem som svarte ham. Allerede dagen etter møttes de. To dager etter det første møtet, møttes de igjen. Ved begge møtene skjedde det overgrep, og dette skjedde ifølge dommen i tiltaltes bil.

LES OGSÅ: Dømt til 8 års fengsel for svært grov voldtekt

Tiltalte dømmes også for å ha skrevet meldinger med seksuelt innhold til den fornærmede 14-åringen. Da fornærmedes mor ble klar over kontakten hennes datter hadde med en godt voksen mann, besluttet hun å svare på tiltaltes meldinger slik at han ikke skulle forstå at han var blitt oppdaget.

I forbindelse med ett av møtene hadde tiltalte vist fornærmede på et kart på hans smarttelefon hvor han bodde. Fornærmedes mor fant gaten og i gaten sto tiltaltes bil. Ved hjelp av applikasjonen «finn bileier» fant moren mannens identitet. Forholdet anmeldte hun til politiet tidligere samme kveld.

Morgenen etter stilte moren i avhør hos politiet. Tiltalte ble pågrepet samme dag på sin arbeidsplass.

Overgrepsmateriale

49-åringen erkjenner straffskyld både for overgrep mot 14-åringen og for å ha sendt henne, og en jevngammel jente, seksualiserte meldinger. Han erkjenner imidlertid ikke straffskyld for oppbevaring av bilder som viser overgrep mot barn.

– Min klient fastholder at han ikke med vilje har kommet over bilder som viser overgrep mot barn, sier 49-åringens forsvarer, advokat Anne Kroken i Advokatfirmaet Torstrup.

Politiet fant at han ved flere anledninger skrev inn søkeord på sin PC som må kunne forventes å gi resultater i form av overgrepsbilder. I dommen står det at tiltalte også hadde skrevet «guide til det mørke nettet» inn i søkefeltet.

Tiltalte nekter straffskyld for denne posten. I retten fremholdt han at han kun så på hva han oppfattet som lovlige nettsteder. At han søkte på «det mørke nettet» forklarte 49-åringen med at han ble nysgjerrig etter at medier begynte å skriver om «the dark room».

En enstemmig rett dømmer ham like fullt også for ved flere anledninger å ha skaffet seg tilgang til overgrepsbilder.

Anker

Aktor, politiadvokat Maren Sagvaag Retland, la ned påstand om at 49-åringen måtte dømmes til 11 måneders fengsel. At retten kommer til at 6 måneder er riktig reaksjon, forklares i dommen blant annet med at han tilstår de fleste postene i tiltalen.

Les også

Ålgård-dødsfallet: 29-åring har trukket tilståelsen

Tilståelsen har ikke bare hatt en prosessuell betydning, men den har også medført at fornærmede har sluppet belastningen av ikke å bli trodd, mener retten, som i tillegg gjør 60 dager av den 6 måneder lange fengselsstraffen betinget.

49-åringens forsvarer, advokat Anne Kroken i advokatfirmaet Torstrup, sier til Aftenbladet at hennes klient likevel vil anke dommen.

- Saken er en stor belastning for min klient. Han ønsker å bli ferdig med dommen, men kommer til å anke tiltaleposten om anskaffelse av overgrepsbilder. Min klient fastholder at han ikke med vilje har kommet over slike bilder, sier Kroken, som merker seg at tingrettens dom er langt mildere enn det aktor la ned påstand om.

I tillegg til fengselsstraffen dømmes 49-åringen til å betale 25.000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede jenta. I tillegg dømmes han til å betale 15.000 kroner i saksomkostninger. Han dømmes også til å tåle inndragning av en smarttelefon og en PC.

Publisert:
 1. Krim
 2. Overgrep
 3. Stavanger
 4. Facebook
 5. Stavanger tingrett

Mest lest akkurat nå

 1. Mener han blir holdt i klubben mot sin vilje

 2. – Så har nok en stemme fra barn­dommen stilnet

 3. Familiebedrifta sel delar av livsverket til Nortura

 4. Hun brukte syv år på å pusse opp det gamle huset. Målet ble å be­holde frem­for å er­statte

 5. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten

 6. Stavanger ut­vider hente­tidene for hur­tig­tester