Derfor vil Ketil Solvik-Olsen (Frp) ha Venstre i regjering

Jan Tore Sanner (H) er klar på at det forplikter Knut Arild Hareide (KrF) å peke på Erna Solberg som statsminister. Nå forteller nestlederkollegaen i Frp hvorfor Venstre bør inn i regjering.

(F.v.) Jan Tore Sanner (H) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) er klare for nye samtaler med Venstre om regjeringsmakt i neste uke.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Nestlederduoen deltok begge på onsdagens møte på Stortinget der en blågrønn regjering med Høyre, KrF og Venstre ble begravd en gang for alle.

I og med at KrF nekter å sitte i regjering med Frp, er det store spørsmålet nå om eller når Venstre trer inn i regjering.

Solvik-Olsen påpeker at en regjering både med og uten Venstre må inngå kompromisser.

– Spørsmålet er om vi skal kompromisse med Venstre i regjering eller vente til saken kommer til Stortinget. Min erfaring, etter fire år i regjering med Frp og Høyre, er at vi kan få mye bedre løsninger samlet sett når vi kan diskutere saker over tid, resonnere oss fram, lære hverandre å kjenne og forstå hvordan de andre tenker. Du tråkker ikke så ofte på de ømme tærne fordi du har blitt kjent med både partiet og vedkommende statsråd. Det gjør at du totalt sett får bedre løsninger. Sånn sett er det mange gode argumenter for at Venstre i regjering gjør det lettere å finne løsninger for alle tre, selv om vi ikke ender opp med å ha flertall i Stortinget, sier Frp-nestlederen til Aftenbladet.

– Vår holdning hele tiden har vært at alle fire bør kunne sitte sammen, legger Solvik-Olsen til.

– Er man samkjørte i Frp på preferansene på om man vil ha Venstre inn i regjering?

– Jeg tror åpenheten for at alle fire kan sitte i regjering sammen, er stor hos alle. Det er en større tro på at det er fornuftig i dag enn det gjerne var for fire år siden, fordi vi selv har opplevd hvordan det er. Så vil du nok finne ulike strategiske vurderinger på om det er bra å ha tre i regjering og ikke ha flertall, men det er vurderinger mer av praktisk betydning, svarer han.

Sanner:

– Derfor står døren åpen for Venstre, og den vil fortsatt stå åpen for KrF hvis de i løpet av perioden skulle ønske å gå inn i regjering. Uansett vil regjeringens politikk basere seg på et samarbeid med KrF og Venstre, sier Sanner.

Les også

10 grunner til at Hareide sier nei til fast følge med Solberg og Jensen

Les også

KrF vil ikke fortsette regjeringssamtaler

Ikke redde for KrF-svik

KrF har pekt på Erna Solberg (H) som statsminister, men garantien gjelder ikke nødvendigvis for hele perioden. Dermed kan regjeringen bli veltet i løpet av de neste fire årene hvis den mister sitt parlamentariske grunnlag.

– I hvilken grad er dere redd for at Knut Arild Hareide (KrF) kommer til å springe til Jonas Gahr Støre (Ap) i løpet av perioden og felle regjeringen?

– Vi er ikke redde for det, vi er optimister, svarer Sanner.

– KrF pekte tross alt på Erna som statsminister. Det var hans ønskestatsminister, sier Solvik-Olsen.

Sanner sier at KrF samlet har pekt ut Erna som statsminister.

– Det forplikter, og det er så mye som binder partiene sammen. KrF vet at skal de få gjennomslag for sine hjertesaker, så er det et borgerlig samarbeid som gjelder for dem. Ap har vist ryggen til KrF både når gjelder valgfrihet for småbarnsforeldre, kristendom i skolen og viktige bioteknologiske utfordringer. På dette området er det et samarbeid med de andre borgerlige partiene som gjelder, sier Sanner.

Solvik-Olsen viser til da Støre og Knut Arild begynte å snakke om hverandre.

– Hvor mange kom ikke da fram fra tuene sine og jublet over at de nå slapp å forholde seg til KrF. Det tror jeg også KrF merket seg, sier Solvik-Olsen, som skal delta på ledertriomøtet mellom Høyre, Frp og Venstre i neste uke.

Les også

Solveig Horne (Frp) har Plan B klar

Les også

Mediesky og mektig: «Ukjent» strateg skygget unna før forhandlinger om regjeringsmakt

Klar for ny regjeringplattform når Venstre er klare

– Vi har samarbeidet godt gjennom fire år og levert gode resultater. Vi har mange forpliktelser som går langt inn i neste stortingsperiode. Bare for å nevne noe er det Nasjonal transportplan (NTP), enigheter på helseområde og kommune- og regionreformen. Vi har selvfølgelig brukt noe tid på å diskutere hvordan vi skal håndtere disse sakene inn i neste periode og så hadde vi en god samtale om hvordan vi skal samarbeide, sier Sanner om møtet onsdag.

– Var det et forsøk på møtet å binde KrF til en borgerlig mast?

– Nei, vi har jo to ører vi også. KrF har jo hatt samme budskap gjennom hele fireårsperioden om at det ikke er naturlig for dem å gå inn i regjeringen. Da handler det mer om hvordan vi skal få til et samarbeid med de fire partiene. Det føler vi oss trygge på at vi skal få til, sier Sanner.

– Ble det diskutert å begynne å snekre på en regjeringsplattform som skal gjelde for perioden, eller noe skriftlig som skal gjelde for perioden?

Solvik-Olsen svarer.

– Hvis vi skal begynne å snekre på en regjeringsplattform, er det fordi at partiet sier klart at de vil det. Venstre sier at de ønsker å fortsette samtalene med politisk innhold. Hvis vi ser der at det er grunnlag for at vi sitter tre partier i regjering, så begynner vi å snekre på den skriftlige plattformen. For Høyre, Frp og Venstre avhenger regjeringsdeltakelse av hva du får gjennomslag for politisk. Det er ingen som er her i regjering bare fordi det er kjekt å være statsråd, men fordi det er kjekt å få utøvd politikk som er i tråd med det vi faktisk har gått til valg på, sier han.

Avviser at regjeringen er svekket

– Hva sier dere til dem som mener at det er en svekket regjering med et svakere parlamentarisk grunnlag, skjørt, det kan skje ting, hvis ikke regjeringen er snille med budsjettene sine så...?

– Vi får en styringsdyktig og handlekraftig regjering som kommer til å ta hensyn til alle fire partier i måten å styre landet på, sier Sanner.

– Knut Arild Hareide har vært tydelig på at de skal være konstruktive og være med og ta ansvar. Vi er glade for at Venstre vil fortsette samtalene med Frp og Høyre. Så tror jeg vi må regne med at det blir mye spillopper fra den rødgrønne siden. De har jo brukt ettervalgstiden på å snakke om hvordan de skal herje med regjeringen. Vi er mer opptatt av hvordan vi skal finne løsninger for innbyggerne.

– Hvor lenge tror dere det vil gå før en avklaring kommer på om når Venstre skal inn i regjering?

– Vi har god tid. Vi planer nå for valgseier i 2021. Vi planlegger ikke for de neste to-tre månedene, men har et langsiktig perspektiv for samarbeid mellom de fire partiene, sier Sanner.

Tenker valgkamp 2021

Solvik-Olsen:

– Vi har jo i de fire årene vi har styrt sett på KrF og Venstre som en gjeng vi skal forholde oss til samlet. Sånn sett er det ikke noe annerledes nå. Vi har ikke drevet på med slalåmkjøring av og til mellom KrF og Venstre selv om vi kunne ha gjort det. Sånn sett er det ikke så enkelt som en del kommentatorer vil ha det til.

– Tror du, Ketil, at vi vil se regjeringsforhandlinger som bikker over i 2018?

– Vi har ikke dårlig tid, sånn sett. Vi har en regjering og skal fortsatt gå først til KrF og Venstre når vi legger fram budsjettet. Det er de også innforstått med. De har et ansvar for å forvalte det de har vedtatt tidligere, sier de. Her er det den tiden det tar for at Venstre, når de nå sier at vil gå videre, trenger for å bli enige med seg selv og oss, sier Solvik-Olsen, og fortsetter:

– I 2013 skulle vi jo erstatte en regjering. Vår side skulle overta for venstresiden. Derfor var det viktig å ha raske prosesser på ting, sånn at vi faktisk fikk gjennomført det skiftet. Nå sitter vi med makten. Vårt flertall består. Vi har fortsatt et større flertall i mandater enn de rødgrønne noen gang hadde når de styrte. Så at det skal være så skjørt, når vi er flere enn de rødgrønne noen gang klarte å oppnå, det er ikke tilfelle, sier Frp-nestlederen.

– Men du kan få en annen situasjon hvis Venstre sier at de vil sitte på innsiden av en regjering i stedet for bare å være i Stortinget. Om det tar en uke, en måned eller tre måneder, det er mindre viktig. Det viktigste er som Jan Tore her sier, har perspektivet mot 2021 og egentlig langt forbi det. Målsettingen er å bygge et godt og styringsdyktig, borgerlig samarbeid, sier Sanner.

Et Venstre inn i regjering kan gå på bekostning av antallet Frp- og Høyre-statsråder. Det vektlegges ikke som et hensyn av verken Sanner eller Solvik-Olsen.

– Det som betyr noe er hvilken politikk som regjeringen skal føre. Mange har forsøkt seg med ulike taktiske manøvre og diskusjoner. For oss handler det om sakene vi skal løse, sier Sanner.

Publisert: