Strand dropper Nye Stavanger

Det er ikke lenger flertall i Strand for nabosamtaler med Stavanger. - Nå trengs det ro her inne, sier ordfører Irene Heng Lauvsnes (H), varaordfører Astrid Norland (KrF) og Petter Korneliussen (Frp), de tre partiene som tidligere har vært åpne for Stavanger.

Strand legger kommunereformen vekk. Ordfører Irene H. Lauvsnes og varaordfører Astrid Norland. Foto: Tor Inge Jøssang

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I Strand var det stor enighet om at førsteprioritet var kommunesamanslåing av Hjelmeland, Strand og Forsand. Men Høyre, KrF og Frp har utgjort et flertall i kommunestyret, som har vært åpne for nabosamtaler med Nye Stavanger, hvis førstevalget skulle strande. Og det gjorde det da Stortinget vedtok sammenslåing av Sandnes og Forsand i sist uke.

Senterpartiet i Strand har sendt en interpellasjon til ordfører Irene Heng Lauvsnes (H), som tas opp i kommunestyremøtet 21. juni.

– Høyre, KrF og Frp i Strand ser i retning Stavanger og hadde for kort tid siden dialogmøte. Derfor ber vi ordfører avklare før Stortingsvalget 11. september om hun vil ta initiativ til å gå i samtaler med Stavanger om kommunesammenslåing. For mange innbyggere i Strand er det viktig å vite holdningen. Videre ønsker vi å avklare om ordføreren vil legge frem en eventuell intensjonsavtale fram til rådgivende folkeavstemming i Strand, opplyser Alf Henning Heggheim, gruppeleder i (Sp).

Reformpause

Han trenger ikke bekymre seg. Nå er det ikke lenger flertall, for både Høyre, Frp og KrF vil ha en pause fra kommunereformen.

– Hvis vi ser det som skjedd siste ukene, er det viktig å ha ro i regionen og få kommunereformen på avstand. Vi er lei av den her inne og har ikke lyst til å haste fram noe til høsten. Strand kommune står godt alene en god stund til. Nå er det viktig å se framover og få gode naborelasjoner til de nye nabokommunene, sier Petter Korneliussen (Frp).

Han vil også avvente om det blir omkamp i Forsand til høsten, og lukker ikke døra for godt mot Nye Stavanger.

– Kommer det en henvendelse, så ser vi på den med åpne øyne. Men nå er det viktig å få ro her inne. Vi setter bremsa på når det gjelder kommunereformen, sier Frp-politikeren.

Må ha ro

Varaordfører Astrid Norland (KrF) er på samme linje.

– Det er ikke grunn til å gå i forhandlinger om kommunesammenslåing med Nye Stavanger nå i høst. Den nye situasjonen i Rogaland må finne sin form. Nå må vi ha ro. Sp tillegger oss meninger vi ikke har. Vi er åpne for å gå i samtaler om interkommunalt samarbeid med Nye Stavanger, og det vil Sp også. Da vi i fjor var åpne for nabosamtaler, var det aktuelt med fem store kommuner i Rogaland. Det slo ikke til. Slik kommunekartet ser ut nå, er det ikke aktuelt å starte forhandlinger med Nye Stavanger, og iallfall ikke Nye Sandnes, sier hun.

Ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) mener Sp har startet valgkampen og forsøker å få kommunereformen til å bli et tema.

– Jeg kan betrygge innbyggerne med at vi ikke kommer til å sette i gang med noe forhastet. Nå har kommunereformen endelig landet. Stavanger, Finnøy og Rennesøy jobber for å få i stand Nye Stavanger. Og Nye Sandnes er helt uaktuelt for meg, det kan jeg bare si, uttaler Lauvsnes.

Hun viser til samtalene som har vært med Nye Stavanger om et samarbeid, og tenker at det vil være fornuftig. Det vil komme en sak til kommunestyret i høst om dette, for å avklare hvor partiene står.

– Da vil det bli diskusjon om hva vi gjør videre, og synspunktet om å roe det ned vil nok komme fram, tror ordføreren.

– Og så ligger det i bakhodet at Forsand vil ha omkamp om Nye Sandnes, mens det i Hjelmeland kan bli flertall etter neste valg for sammenslåing med Strand?

– Hjelmeland er såpass liten kommune (drøyt 2500 innbyggere når Ombo overføres til Stavanger), at de før eller siden er nødt til å slå seg sammen med noen. For Strand sin del, er vi så store, de fleste av landets kommuner er mindre enn oss. Det er ingen grunn til å stresse med slå oss sammen. Vi vil ha fokus på å bygge kommunen videre, men må ha diskusjon om et samarbeid med andre. Min personlige mening er at det bør være stort flertall i en så viktig sak som slå sammen kommune. Minst 2/3 flertall, for det krever ro etterpå. Av erfaring fra Forsand, ser vi det ikke er bra når det er knapt flertall, sier Lauvsnes.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Stavanger
 3. Kommunereform
 4. Irene Heng Lauvsnes
 5. Alf Henning Heggheim

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmittet person død ved SUS. 33 nye har fått påvist smitte

 2. Ingen storstreik etter at LO, YS og NHO kom til enighet i meklingen

 3. Moren hans var angiver for nazistene: – Hun kom med noen korte kommentarer om noe hun hadde vært med på

 4. Kortene legges på bordet etter årevis med rus­problemer

 5. Soppen vokste ut av huset, og sam­boeren sa stopp. Men det var bare begynnelsen

 6. Gutt falt i snøhule på Gilja