Kjerag: Det ligger døde sauer over alt

– Så mange dyr går ikke utenfor en skrent av seg selv. De må ha blitt skremt utfor, mener sauebonde Edgar Melberg fra Heia i Strand. Han har mistet 15 dyr ved Kjerag.

Et skadet dyr blant flere døde.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
Døde dyr i fjellsiden.
Det er båndtvang i Kjerag-området.
Et makabert syn møtte sauebøndene.
Det ligger døde og skadde dyr strødd i landskapet.
Dødt dyr med brekte bein.
Dyrene har gått utfor her. Kjerag-platået starter på toppen av denne fjellsiden.
Dyretragedien skjedde ved dette tjernet i Stordalen.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi fikk telefon på onsdag om at det lå døde dyr i Stordalen, ikke langt fra turiststien til Kjerag. Tre mann måtte slippe det vi holdt på med, reiste inn og tok med boltepistol. Da vi kom inn på kvelden, var det for seint å gå ut, så vi ventet til neste morgen. Synet som møtte oss var makabert, sier Edgar Melberg.

I Stordalen fant sauebøndene 19 dyr. Av disse var 12 døde, mens tre måtte avlives med boltepistolen på grunn av store skader. To dyr hadde mindre skader og bøndene valgte å la dem gå i håp om at de skal klare seg. To sto uskadet i skårfeste.

Det er bønder fra Strand, Forsand og Gjesdal som har sauer i området, men Edgar Melberg eier alle som gikk utfor stupet. Han hadde totalt 37 dyr på sommerbeite i det populære turistområdet.

– Noe har skremt dyrene mine utfor Kjerag-platået, vi mener det må være hund. For det er så mange. Det hadde de ikke gjort av seg selv.

De døde dyrene vil bli liggende.

– Vi har ikke sjans til å ta de ned. De ligger sånn til at vi ikke vet hvor vi skulle gjort av dem, sier Melberg.

Han oppfordrer hundeeiere til å huske båndtvangen, slik det er skiltet på Kjerag parkering. Driftsansvarlig Henrik Lilleheim fikk beskjed om dyretragedien av en turistguide, som er sauebonde selv. Lilleheim ringte umiddelbart til bøndene for å gi beskjed.

– Når man kommer ned i Stordalen og kikker opp til venstre, så ligger dyrene opp i skrenten. Det ligger døde sauer i hele lia. Bøndene kom med en gang. Noen dyr levde, noen måtte avlives, forteller parkeringsvakten.

Sauebonden mistet 15 av 37 dyr på sommerbeite i Kjerag-området.

– Hund?

– Ingen kan vite det helt sikkert. Alle som går ut får beskjed om at dyrene skal gå i bånd. Jeg ser at de går i bånd når de forlater parkeringsplassen, men vet ikke hva de gjør ute i terrenget. Bøndene traff hunder som gikk løse på fjellet. Alle nordmenn går med de i bånd, det er utlendingene som har dem løse. Det er vanskelig å gjøre noe med, annet enn skilting og at man sier fra om at det er båndtvang. Hvis noen ser folk med hunder uten bånd, så ikke vær redd for å si fra, oppfordrer Henrik Lilleheim.

Han opplyser videre at det gjøres klart til Blink-festivalen og den tradisjonsrike kappestriden fra Lysebotn, opp 27 hårnålssvinger til Kjerag parkering på Øygardstøl. Det bygges ny parkeringsplass som skal stå ferdig 1. oktober. For øyeblikket er det ferie og stillstand i anleggsarbeidet.

I Lysebotn pågår det anleggsarbeider på nye Lysebotn kraftstasjon i regi av Lyse og ny trafostasjon som bygges ut av Statnett. Aftenbladet har fått henvendelse fra lokale som reagerer på tungtrafikk på den smale Lyseveien. De kom bak en betongbil og det ble mange stopp underveis til Sirdal på grunn av mye motgående trafikk. Mange biler måtte rygge og det ble kaotisk. Er det lov å kjøre med så store kjøretøy på denne strekningen, spør tipseren, som synes det er urimelig.

Publisert:
 1. Kjerag
 2. Forsand
 3. Statnett
 4. Hund
 5. Båndtvang

Mest lest akkurat nå

 1. FHI: Bedre for full­vaksinerte å bli smittet nå enn senere

 2. Trafikkulykke på E39 ved Solasplitten

 3. Turist på fiske­tur tipset om lokalt tal­ent. Nå skal han prøve seg i uten­landsk klubb

 4. Regjeringen forbereder lettelser i koronatiltakene

 5. Sjekk artistene som skal gjøre Egersund sentrum til konsertarena i sommer

 6. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre