Hytteeier fikk lik strømregning måned etter måned

Seks måneder på rad har Arild Jørgensen fått lik strømregning. Selv om forbruket gikk ned, var regningen like høy.

Gateway-en i sikringsskapet til Arild Jørgensen, som skal sende inn målerstanden, mistet kontakten. Dermed fikk Jørgensen samme strømregning måned etter måned.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Heldigvis åpner jeg regningene. Hadde jeg hatt autogiro, ville jeg neppe ha merket det. Det er betenkelig at det går et halvår uten av Lyse oppdager feilen, sier Jørgensen.

Siden desember i fjor har forbruket av strøm på Jørgensens hytte på Bersagel vært det samme hver måned, ifølge strømmåleren og fakturaen.

– Men vi bruker selvsagt mindre strøm i mai enn i desember, sier Jørgensen.

Han pleier å slå av varmen på hytta etter påske, når frosten gir seg.

– Derfor reagerte jeg på strømregning som kom måneden etter. Forbruket hadde ikke gått ned. Da fant jeg fram de gamle regningene og så at noe ikke stemte, sier Jørgensen.

60.000 har ny strømmåler

Han er en av 60.000 Lyse Elnett-kunder som har fått montert en automatisk strømmåler i sikringsskapet sitt, i dette tilfelle på hytta. Utrullingen av de nye strømmålerne startet for to år siden.

Inni sikringsskapet ble det samtidig montert en gateway som sender data til nettselskapet.

Fordelene med den nye strømmåleren er blant annet at den gjør det enklere for nettselskapet å oppdage og lokalisere strømbrudd og jordfeil. Videre skal kundene slipper å lese av strømmen. Den leses av automatisk flere ganger i døgnet, og fakturaen blir mer nøyaktig.

Slik har det ikke gått hos Jørgensen på Bersagel.

Sammen med ny strømmåler er det montert en sender, kalt gateway (den hvite boksen øverst) som skal sende målerstanden automatisk til nettselskapet. Om lag 1 prosent av kundene til Lyse Elnett, 600–700 kunder, har en sender som ikke fungerer optimalt.

Lyse beklager

– Han er dessverre blant de 1 prosent av kundene som har en gateway som vi i perioder mister kontakt med. Da må det gjøres manuelle målinger. Vi beklager at vi ikke har fanget denne kunden opp, det burde vi, sier Åshild Helland, avdelingsleder på måling i Lyse Elnett.

Det er Lyses smart-selskap Smartly og Westcontrol på Tau som har utviklet gateway-en. Westcontrol har også produsert disse.

Kristian Helland og Toril Nag er henholdsvis direktør og styreleder i Smartly AS, et datterselskap til Lyse. Selskapet satser på smarthusløsninger og innovasjon.

Smartly satser på smarthusløsninger og innovasjon, og den nye gateway-en skulle være hjernen i framtidens smarthus.

Monteringen av de nye strømmålerne, med tilhørende gateway, ble imidlertid stanset i fjor sommer, fordi det ble oppdaget svakheter.

LES OGSÅ: Lyse har tapt 400 millioner på mislykket smart-satsing

Helland i Lyse Elnett anslår at 600–700 kunder har en gateway som i perioder mister kontakten.

– Mange av disse blir korrigert automatisk uten at kunde trenger ta kontakt. Det er ikke slik at alle har fått feil beløp på strømregningen, sier Helland.

Kunder som opplever det samme som Jørgensen, bes ta kontakt med Lyse Elnett. Forbruket kan også følges på Min Side hos Lyse.

Håper på penger i retur

Jørgensen på Bersagel er ikke veldig imponert over kundeservicen.

– Jeg har gjort mange henvendelser, både ringt og sendt sms, før dette nå endelig er blitt ordnet opp i, sier Jørgensen.

Nå venter han på neste strømregning. Da håper han på penger i retur.

– De siste månedene har vi betalt for et forbruk på 1600 kilowatt, altså et typisk desember-forbruk. I mai i fjor var forbruket på 760 kilowatt. Så jeg gjør regning med at det er penger til gode, sier Jørgensen.

Ny løsning på vei

60.000 har allerede fått ny strømmåler. 80.000 kunder gjenstår. Lyse har nå fått på plass en ny kommunikasjonsløsning, som erstatter gateway-en.

– Vi har allerede begynt å rulle denne ut, og fortsetter til høsten. De kunder som har hatt problemer, får den nye, sier Helland i Lyse Elnett.

Publisert: