Bruker nytt radioaktivt stoff for å finne kreft

Radioaktivt stoff får kreftcellene til å avsløre seg ved å lyse opp på bildet. Dermed kan legen finne kreften og fjerne den.

RADIOAKTIVT: Nina Kleven-Madsen er leder ved PET-senteret på Haukeland universitetssykehus. Her hentes radioaktivt stoff opp av bakken. Her sammen med Christian Beisland, avdelingssjef ved kirurgisk klinikk og Prostatasenteret. Foto: Bård Bøe

 • Torunn A. Aarøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Haukeland universitetssykehus blir første sykehus i landet som sprøyter et nytt radioaktivt stoff inn i pasienter med kreft. Det er takket være en milliongave.

– Vi vet at dette vil bety mye for pasientene. Å leve med usikkerheten er ekstremt belastende, sier Nina Kleven-Madsen, leder ved PET-senteret på Haukeland universitetssykehus.

VISER KREFTEN: Dette bildet viser et bilde tatt med PSMA-PET til venstre og et vanlig CT-bilde til høyre. På bildet til høyre er det vanskelig å finne og vite hva som er kreftsvulsten. Foto: Universitetet i Heidelberg, Tyskland

I forrige uke fikk Prostatasenteret og PET-senteret på Haukeland fem og en halv million kroner fra Bergens forskningsstiftelse. Det gjør at Haukeland som eneste sykehus i landet kan tilby en avansert måte å lete etter kreft på. Dette gjelder i første omgang pasienter de mistenker har fått tilbakefall av prostatakreft.

Vanskelige å finne

Når en pasient får tilbakefall og kanskje spredning etter prostatakreft, viser PSA-prøvene at noe er galt. Men kreftcellene kan være så små at verken CT- eller MR-bilder vil kunne avdekke dem.

– Vi vet at noe er galt i kroppen. Men vi vet ikke hvor det er. Det kan faktisk gå flere år før vi klarer å finne ut hvor kreftcellene sitter. Det er en stor påkjenning for pasientene å gå og vente på dette, sier Christian Beisland, avdelingssjef ved kirurgisk klinikk og Prostatasenteret.

TATT BILDE AV: Her blir pasientene tatt bilde av, en stund etter at det radioaktive stoffet har kommet inn i kroppen og festet seg til kreftcellene. De lyser opp på bildene som blir tatt i en kombinasjon av CT-bilder og 360 graders PET-detektor. Foto: Bård Bøe

Den nye metoden har også noe å si for prognosen når en pasient er blitt syk av kreft igjen. Det er større sjanse for å bli frisk igjen når en kan finne kreftcellene og få dem bort på et tidlig stadium.

Lager radioaktivt stoff

På Haukeland har de laget radioaktivt stoff til kreftpasienter selv siden 2011. Stoffet blir produsert under bakken, og hentes inn i Parkbygget via noen rør. Grytidlig hver morgen står spesialtrente ansatte klare til å klargjøre og godkjenne elleve milliliter som fordeles på åtte pasienter.

Haukeland er det eneste sykehuset som produserer dette selv.

Blant legene kalle stoffet kalles tracer, fordi det skal spore opp kreftcellene i kroppen og feste seg til dem.

Det brukes allerede hos pasienter som man mistenker har hjernekreft, lungekreft, gynekologisk kreft, føflekkreft og kreft i mage og tarm. Men for disse kreftformene blandes det radioaktive stoffet med et druesukker.

Sender ut signaler

Det har vist seg å fungere dårlig til å spore opp prostatakreftceller i kroppen. Dermed har forskere ved universitetet i Heidelberg i Tyskland utviklet dette stoffet, PSMA, som snart kan tas i bruk på Haukeland. Forskerne der har funnet akkurat det stoffet som sporer opp og gjør at radioaktivt stoff kan komme inn i prostatakreftcellene.

– Det radioaktive stoffet gjør at kreftsvulstene sender ut signal som fanges opp på bildene vi tar av dem med CT og PET-scan, sier Kleven-Madsen.

Det radioaktive stoffet skytes inn i kroppen til pasienten med et veneflon. Når de blir tatt bilde av, vil det stråle fra kreftcellene i kroppen. Dermed får legene vite nøyaktig hvor de er plassert i kroppen.

– På et vanlig CT-bilde ville vi ikke ha oppdaget kreftcellene. De må være opp mot en centimeter store for at vi skal se dem. Nå kan vi få øye på kreftceller som er ned mot 4–5 millimeter store, sier Beisland.

Får tilbakefall

Årlig får rundt 5000 menn prostatakreft i Norge. Det finnes ikke sikre tall på hvor mange som får tilbakefall, men sykehuset regner med at minst et par hundre kommer tilbake årlig med tilbakefall.

– Pengegaven gjør at vi kan kjøpe nytt utstyr som trengs. Og ekstramidler gjør at vi kan gjøre dette skikkelig, sier Kleven-Madsen.

Foreløpig er ikke det radioaktive stoffet ferdig. Det skal nå godkjennes av Statens legemiddelverk før det kan tas i bruk. Det vil kunne ta flere måneder.

Radioaktive stoffer som gjør kreftcellene lettere å oppdage, blir trolig stadig viktigere del av kreftbehandlingen på sykehusene de neste 20 årene.

– Dette er høyspesialisert behandling og et stort løft for prostatapasientene, sier Beisland.

Publisert:
 1. Prostatakreft
 2. Kreft
 3. Haukeland universitetssykehus
 4. Kreftbehandling

Mest lest akkurat nå

 1. Under landslagets frokost tok treneren Thorstvedt til side. Han fryktet det verste. Så kom meldingen som sjokkerte 22-åringen.

 2. Glatte veier i Sirdal - tre biler involvert i ulykke

 3. Åtte smittet på skip i Stavanger

 4. Fant sovende mann på stuegolvet

 5. Smitte ved videregående skole

 6. Begge sjåførene fortsatt på sykehus