Voldtektstiltalt ba om unnskyldning i retten

19-åringen erkjente straffskyld for voldtekt, sex med mindreårige og for distribusjon av seksualiserte bilder av barn, da saken mot ham startet i Stavanger tingrett mandag.

Konstituert statsadvokat Marte Benedicte Engesli Lysaker er aktor i saken og advokat Knut Lerum i Advokatfirmaet Torstrup er den tiltalte 19-åringens forsvarer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

- For denne side dreier saken seg om reaksjonsfastsettelse. Da voldtekten fant sted, var min klient 16 år gammel. Tiltaltes uforbeholdne tilståelse og den lange saksbehandlingstiden har også betydning for hvilken straff min klient skal ha, sier advokat Knut Lerum, som er den tiltalte 19-åringens forsvarer.

Les også

Skal ha presset jente til sex på solstudio

Les også

Tenåring stripset fast og voldtatt

På forsommeren 2014 truet tiltalte ei jente med å offentliggjøre nakenbilder av henne om hun ikke ville ha sex med ham. Fornærmede ga etter og møtte overgriperen i Stavanger. Voldtekten fant sted på et solstudio.

Hot or not

Under rettssakens første dag kom det frem at fornærmede og tiltalte ble kjent med hverandre kort tid før overgrepet gjennom mobil-applikasjonen «Hot or not». Fornærmede forklarte at dette er en applikasjon som hovedsakelig brukes for å finne sex-partnere, men som også brukes av andre.

Les også

Ung mann tiltalt for voldtekt av mindreårig gutt

- I praten kom vi fort inn på sex. Vi ville møtes, men før det la vi hverandre til på snapchat for å sende bilder til hverandre. Da jeg fikk et av bildene jeg hadde sendt til ham i retur, forsto jeg at han hadde lagret det. Avtalen var at bilder ikke skulle lagres, sier fornærmede.

Fra vitneboksen forteller hun videre at hun på dette tidspunktet begynte å bli usikker på om hun virkelig ville møte tiltalte.

- Da truet han meg med å sende nakenbilder av meg til mine foreldre og venner, sier fornærmede.

Har ødelagt mye

I tillegg til voldtekten er 19-åringen tiltalt for å ha hatt sex med en mindreårig jente. Han er også tiltalt for å ha sendt seksualiserte bilder og filmer av denne jenten til en venn. Voldtekten på solstudioet ble avdekket i forbindelse med etterforskningen av disse to forholdene.

Les også

Kommunepolitiker i Rogaland fengslet for oppbevaring av overgrepsbilder

Les også

25-åring dømt for drapsforsøk med balltre

- Etter at vi hadde hatt sex fikk jeg se mobilen hans. Jeg fant ikke bildene. Jeg håpet at de var slettet, sier fornærmede, som forteller om en svært vanskelig tid etter overgrepet.

- Angst. Depresjon. Søvnproblemer. Det har vært veldig vanskelig for meg å omgås mennesker. Jeg kom alltid akkurat tidsnok til skolen, og dro hjem så snart skoleklokkene ringte. Jeg orket ikke å forholde meg til folk, sier fornærmede.

Først to år etter overgrepet fortalte hun sine foreldre om hva som hadde skjedd.

- Jeg bar på en stor og vond hemmelighet. Jeg skammet meg. Jeg var flau. Det var ingen jeg kunne henvende meg til for å si at jeg trengte hjelp, sier hun.

Forsto ikke

Mens fornærmede forklarte seg, satt tiltalte i et tilstøtende rom i tingretten. Da han selv tok plass i vitneboksen, startet han med å snu seg mot fornærmede.

- Jeg vil bare si at jeg er veldig lei meg for at du har hatt det så vondt. Jeg har aldri tidligere fått anledning til å si unnskyld, så jeg sier det nå. Jeg forstår om du er sint på meg og ikke vil ha min unnskyldning, men det gjør veldig vondt å høre hvor vanskelig du har hatt det, sier tiltalte.

Les også

Rogalending dømt for seksuelt overgrep mot datterens overnattingsgjest

Først i det siste politiavhøret valgte han å gi en uforbeholden tilståelse.

- Jeg presset fornærmede til sex ved å si at jeg ville publisere bilder av henne på Facebook. Dette ville jeg aldri gjort, men det kunne jo ikke fornærmede vite. Det forstår jeg, sier tiltalte, som forsikrer at bildene er slettet for lenge siden.

- Jeg skjønner at hun følte seg truet. Det er helt uakseptabelt det jeg gjorde, men da det skjedde, slo det meg virkelig ikke at det var galt. Jeg forsto iallfall ikke at det skulle få så alvorlige konsekvenser. Hadde jeg visst det, ville jeg aldri gjort det, sier 19-åringen.

Publisert: