Lesbiske leker med macho

Kort-kort hår, cowboy-støvler og singlet-trøye. Maskuline signaler er viktig når lesbiske kvinner er på sjekker'n. Men myten om den dominerende machokvinnen i et forhold, holder ikke stikk.

  • Agnethe Weisser
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

Forsker Agnes Bolsø ved NTNUs institutt for tverrfaglige kulturstudier i Trondheim fant både maktbruk og underkastelse blant lesbiske kvinner.

— Men det maskuline og kontrollerende er ikke noe fast, det er noe vi bruker i erotikken, som et symbol for seksuell interesse for andre kvinner. Samtidig har du frihet til å skifte side. Den barske, lesbiske kvinnen du ser på gaten, har ikke nødvendigvis makt under dynen, sier Bolsø. Hun siterer et engelsk uttrykk for fenomenet: Butch in the streets, femme in the sheets (maskulin kvinne på gaten, feminin i sengen).

Bolsø har skrevet sin doktoravhandling om lesbisk praksis ikke om sosiale problemer eller vanskeligheter med å komme ut av skapet - men om makt og erotikk. Mens mannlig homoseksualitet har vært tema for både norsk og internasjonal forskning, er det første gangen en forsker tar for seg lesbiske kvinners seksuelle praksis.

Bolsø har intervjuet 20 kvinner i alderen 21 til 54 år. De kommer fra ulike steder i Norge, og har varierende sosial bakgrunn. 17 av dem definerte seg selv som lesbiske.

Jakt eller eventyr Kvinnenes historier handler langtfra bare om en seksualitet preget av mykhet og feminin forståelse. Beskrivelsene er til dels rå - om å gå ut på jakt etter et eventyr, om direkte initiativer, om å sitte på en barkrakk med en øl og vurdere eventuelle kandidater.

— Det går ikke at begge damene sitter og ser blygt ned. Minst en må ta initiativet, sier Bolsø.

Den som gjør det, har styringen - der og da. Det kan være et blikk eller en måte å bevege seg på. Men Agnes Bolsø skiller mellom det erotiske i symbolsk forstand og det vi faktisk gjør seksuelt.

— Handlingen som følger trenger ikke være så tøff. Du binder deg ikke til å oppføre deg i henhold til de maskuline symbolene du har signalisert. Ved inngangen til soverommet kan situasjonen være snudd. Den forførte tar kommandoen. Her kan vi finne et spill om makt, som roterer rundt det feminine og maskuline, sier Bolsø.

I motsetning til den heteroseksuelle verden, der moralen hviler på damene, er den moralske risikoen liten ved å gå åpent ut med invitter. Selvfølgelig kan kvinnen få et nei. Men det hefter ikke noe løsaktig ved den erotisk aktive lesbiske kvinnen.

— Tvert imot, sier Agnes Bolsø. En kvinne med mange elskere viser at hun har draget, på samme måte som en Don Juan kan ha det.

Bolsø har ikke gjort noe forsøk på å sammenligne heteroseksuell og homoseksuell praksis. Men et typisk trekk ved lesbisk seksualitet er serviceorienteringen.

— De konsentrerer seg om å gjøre det godt for den andre. Men for tre av dem jeg intervjuet, grenset denne tilbøyeligheten til å tjene den andre og avstå fra egen nytelse på en usunn måte. De følte seg litt utnyttet, sier Bolsø.

Maskuline kjennetegn De ekstremt serviceorienterte kvinnene var også blant de kvinnene i materialet som oppviste flest maskuline kjennetegn.

— Jeg tror vi kan finne en parallell i den heteroseksuelle verden, særlig blant litt yngre, hensynsfulle, feministiske og demokratiske menn. De ønsker å gjøre sitt beste for kvinnen på det erotiske feltet, og setter seg selv i bakgrunnen. Men de synes det kan bli litt kjedelig, og finner ikke igjen seg selv i det som skjer. Agnes Bolsø har selv en lang fortid som feminist - med kamp mot blant annet porno og prostitusjon på programmet. Nå sier hun:

— Når vi skal snakke om erotikk, kommer vi ikke utenom det maskuline og det feminine, heller ikke i det lesbiske. Det ligger i vår kultur at det maskuline signaliserer seksuell interesse. Det er noe i den erotiske symbolikken som motsetter seg likestilling, sier Agnes Bolsø.

- Noe å lære Hun tror heteroseksuelle kan ha noe å lære både av spillet mellom det maskuline og feminine og serviceorienteringen i forholdet.

— Egentlig er det et paradoks at symbolikken i det seksuelle baserer seg på forskjell, samtidig som de fleste norske par både heteroseksuelle og homoseksuelle - tilstreber likhet, sier hun.

Adressavisen/Aftenbladet

Publisert: