Valgkamptrøbbel for Frp

Frps valgkamp i Stavanger er nullstilt. En slik sak som dette var det siste partiet trengte.

 • Politisk Redaktør
 • Torbjørn Kindingstad
 • Kommentar
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Fremskrittspartiet har strenge regler for eksklusjon. Å være under politietterforskning innebærer å stå i fare for å miste partiboka. Trond Birkedal kjenner reglene bedre enn de fleste. Hans kjappe beslutning om å trekke seg kommer en mulig eksklusjonssak i forkjøpet. Nå må Stavanger-partiet finne ny toppkandidat.

Trond Birkedal er en av partiets aller mest profilerte politikere, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Han har vært en lojal partisliter helt siden tiden som leder av FpU. Politikken har vært hans store interesse og lidenskap siden tenårene. Kjapp i replikken, trygg i enkeltsakene, og dyktig i debatter.

Ny toppkandidat?

Siktelsen mot ham kan få partiets valgkampopplegg til å rakne i Stavanger. Det er riktignok tid til å finne en ny toppkandidat. Fristen for innlevering av listeforslag til godkjenning går ut 31. mars. Og villige kandidater finnes. Blant andre Sissel Stenberg, som tidlig i prosessen utfordret Trond Birkedal på førsteplassen. Men selve saken vil forfølge partiet.

Politiske motstandere vil ikke glede seg over en slik utvikling. Men velgere vil huske og snakke om saken. Uansett utfall er det tragisk for alle involverte dersom det skulle vise seg å være begått lovbrudd slik siktelsen her antyder.

Nå skal selvsagt politiet arbeide videre med saken og avdekke hva som faktisk har skjedd, og ikke minst: om Trond Birkedal faktisk har gjort noe som rammes av straffeloven. Det innebærer at også muligheten for at Trond Birkedal faktisk er uskyldig, må holdes åpen. I så fall vil han kunne velge å kjempe for et politisk comeback. Men slike saker tar erfaringsmessig tid å etterforske, og det er har ikke verken Trond Birkedal eller Fremskrittspartiet mye av fram mot årets valg. Skulle han mot formodning velge å kjempe, vil det skape ytterligere vansker for partiet. Slik jeg kjenner Trond Birkedal vil han neppe velge en slik løsning. Han forstår hva saken nå innebærer for partiet og for valget, og trekker seg helt ut.

Tunge dager

Alle involverte, fra partistyret i Stavanger til partiledelsen sentralt i Oslo, får noen tunge dager framover. Å få sin politiske framtid avgjort av politietterforskning er aldri noen god løsning for noen som søker verv gjennom offentlige valg.

Frp og Trond Birkedal ville vært en viktig brikke i en framtidig ikke-sosialistisk flertallskonstellasjon i Stavanger fra høsten. Dette var Frps store mulighet til å komme i poisisjon i Stavanger. Nå er det enda vanskeligere for andre partier å love kompaniskap med Frp, i alle fall i valgkampen. Ennå gjenstår å se om velgerne straffer partiet lokalt. Utgangspunktet for valgkampen er i alle fall blitt svært mye vanskeligere etter dette for Siv Jensens partifeller i Stavanger.

Les også

 1. Støtterklæringene hagler inn

 2. Nytt nominasjonsmøte i Frp

 3. Varetektsfengsles i to uker

 4. Tre muligheter for Stavanger Frp

 5. - Flere føler seg krenket av Birkedal

 6. - Tar tid å gå gjennom materialet

 7. - Vi gikk inn i en sjokk-tilstand

 8. 19-åring på jevnlige besøk hos Birkedal

 9. Tror på løslatelse i dag

 10. Flere menn kan ha blitt ulovlig nakenfilmet

 11. - Birkedal er bygd for å kunne klare dette

 12. Diskuterte anklager med Frp-ledelsen

 13. Birkedal utradert i Frp

 14. Innrømmer at Frp visste om anklager mot Birkedal

 15. Utga seg for å være tenåringsjente på nettet

 16. Politiet vil avhøre Frp-ledelsen

 17. - 15 gutter har meldt seg i Birkedal-saken

 18. Siv Jensen bekrefter at hun visste om påstander

 19. – Jensen bør vurdere å trekke seg

 20. – En helt grusom uke

 21. - Partiet ikke tjent med at jeg går av nå

 22. Geir Mo avhørt av politiet

 23. Kan bli rettssak mot Birkedal midt i valgkampen

 24. Mo tror ikke Birkedal-saken skader partiet

 25. «Birkedal-saken gjør oss mer motiverte»

 26. – Ferdig etterforsket denne uken

 27. Ny anmeldelse mot Birkedal

 28. Her er Frps etiske retningslinjer

 29. SIV JENSEN: Taus om hva Frp visste

 30. Birkedal skulle holde foredrag på kurs om seksualforbrytelser

 31. - De fleste fornærmede tilknyttet Frp

 32. - Jeg er ikke aktuell som ny topp

 33. Skal ha smugfilmet seks menn

 34. Sender opplysninger om Birkedal til politiet

Publisert: