Einar Baardsen: - Jeg er veldig glad nå

— Jeg er glad for å bli trodd, sier Einar Baardsen. Han er frifunnet for bedrageri, underslag, dokumentfalsk og brudd på ligningsloven.

  • Odd Kristian Stokka
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

PDF: Les hele dommen

Einar Baardsen er frifunnet på samtlige tiltalepunkter: Grovt bedrageri av 12 millioner kroner fra fotballproff John Arne Riise, grovt underslag av 10 millioner kroner fra selskapet Nordic Sport til andre Baardsen-selskaper, forfalskning av fotballspillerens underskrift på et lånedokument, samt flere brudd på regnskaps— og ligningsloven.

Den 57 år gamle fotballagenten har hele tiden nektet straffskyld for de svært alvorlige tiltalepunktene. Frifinnelsesdommen i Stavanger tingrett er enstemmig.

— Jeg er veldig glad nå. Har det veldig godt. Glad for å bli trodd. Jeg tenker på alle de som har stått meg nær denne tiden, sier en lettet Baardsen til Aftenbladet.

I sin sluttprosedyre la aktor Rand vekt på at Baardsen har misbrukt tilliten John Arne Riise ga ham. Retten mener Baardsen som agent og rådgiver har «opptrådt på en lite heldig måte, ved at John Arne Riise er blitt involvert dels i investeringer, dels i pengeoverføringer som igjen har blitt kanalisert til tiltaltes selskaper. Dette synes å ha vært mulig fordi John Arne Riise i betydelig grad hadde tillit til tiltalte.

Ut fra de strenge krav til bevis som gjelder i straffesaker, kan imidlertid ikke retten se at det foreligger tilstrekkelig bevis for at tiltalte i relasjon til noen av de enkelte overføringene fra Riise/Riise Invest AS til tiltalte har gitt villedende opplysninger til Riise om hva pengene skulle brukes til eller for øvrig unyttet noen villfarelse hos Riise», står det i dommen.

Krevde fengsel

Aktor Erik W. Rand la i tingretten ned påstand om at Einar Baardsen dømmes til tre år og seks måneders fengsel for grovt bedrageri og grovt underslag, halve straffen gjort betinget.

— I sin vitneforklaring sier John Arne Riise at han stolte 110 prosent på Baardsen som ikke bare var hans fotballagent, men også hans rådgiver. John Arne Riise og Einar Baardsen var på ingen måte jevnbyrdige partnere og fotballspilleren skrev under på dokumenter fordi Baardsen sa at det ville gi gevinst, sa aktor i sin sluttprosedyre..

LES MER:

Les også

- John Arne Riise var det perfekte offer

LES OGSÅ:

Les også

Påstand om 3 år og 6 måneders fengsel

Vurderer anke

Politiadvokat Erik W. Rand overlater til Rogaland statsadvokatembeter å vurdere en anke.

— Påtalemyndigheten tar til etterretning at retten har vurdert bevisene annerledes enn det vi har gjort. Retten har også et annet syn enn påtalemyndigheten har hatt på flere av rettsspørsmålene i saken, særlig gjelder dette hvorvidt tiltalepostene om dokumentfalsk og regnskapsovertredelser er foreldet. Vi vil gå grundig gjennom dommen, og avgi innstilling til statsadvokaten om dommen bør ankes eller ikke, sier Rand i en kommentar fredag ettermiddag.

Einar Baardsen var også tiltalt for å ha forfalsket John Arne Riises signatur på et lånedokument. Retten ser ingen andre forklaringer på to identiske signaturer enn at Baardsen har forfalsket, eller medvirket til forfalskning. Men 57-åringen er frikjent også på dette punktet fordi foreldelsesfristen på to år har gått ut.

Baardsen angrer Riise-jobben

Fotballproff John Arne Riise mener han totalt har 37 millioner kroner utestående hos sin tidligere agent. Baardsen var i Stavanger tingrett tiltalt for grovt bedrageri og grovt underslag av drøye 22 millioner kroner som kom fra John Arne Riise.

Den da bedrageri- og underslagstiltalte fotballagenten kom i sin forklaring i i retten med harde angrep på både John Arne Riise og ikke minst hans mor, Berit Riise.

LES MER OM BERIT RIISES VITNEFORKLARING HER

— Den største tabben i mitt liv, sa Baardsen om at han i 2001 ble agent for fotballproffen.

Eldens beste vitne

Etter å ha avgitt sin vitneforklaring i Stavanger tingrett, svarte John Arne Riise på spørsmål til et samlet pressekorps. Han fortalte at han var glad for å ha fått sagt sitt.

— Uansett utfall anser jeg meg nå ferdig med saken, sa Riise.

Gjentatte ganger forklarte Roma-proffen at han ikke alltid visste hva han skrev under på da han signerte avtaler med sin daværende agent.

- Kall meg gjerne naiv, dum og idiot. Jeg var ung og stolte 110 prosent på Baardsen. Han var min nærmeste venn, min samtalepartner og han var alltid tilgjengelig, sa Riise.

LES MER FRA FOTBALLPROFFENS FORKLARING I RETTEN:

Les også

Betalte Baardsens restskatt

Les også

Husker ikke avtaler

Berit Riise, John Arne Riise, Einar Baardsen og John Christian Elden møtes i Stavanger tingrett. (Foto: Aftenbladet/Scanpix)

LES MER:

Les også

Baardsen truer Sæternes med søksmål

LER MER:

LER MER: Aktor ber om tre og et halvt år for Baardsen

LES MER:

John Arne Riise var vitne i straffesaken mot Einar Baardsen.
Publisert: