Protesterer mot psykiatri–flytting fra Ryfylke til Randaberg

Mental Helse Ryfylke protesterer mot at Helse Stavanger planlegger å flytte åtte voksenpsykiatriske døgnsengeplasser fra Jørpeland til Randaberg. De mener at tilbudet på Randaberg heller må flyttes motsatt vei.

Ryfylke DPS Strand holder til på Jonsokberget på Jørpeland.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Ryfylke distriktspsykiatriske senter (Ryfylke DPS) har i dag hovedkontor på Randaberg, som også dekker Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy.

I tillegg har senteret avdelingskontor på Jørpeland, som dekker Strand, Forsand og Hjelmeland med åtte sengeplasser.

Helse Stavanger planlegger nå å flytte sengeplassene fra Jørpeland til Randaberg. Det vil dermed ikke være mulighet for innleggelse i ytre Ryfylke.

Både pasientene og deres pårørende må da dra til Randaberg, som ligger halvannen times reise unna. Som plaster på såret skal det bli et bedre psykiatritilbud på dagtid.

Kommunene Strand og Forsand har allerede uttalt seg negativt til planene. Brukerorganisasjonen Mental Helse Ryfylke foreslår at sengeplassene heller skal flyttes andre veien, fordi brukerne i Randaberg og på Ryfylkeøyene har lett tilgang til tyngre fagmiljø i Stavanger.

Lange avstander

— Det særegne med kommunene Hjelmeland, Strand og Forsand er store avstander og en fjord som må krysses. Ryfylke DPS bør lokaliseres til Strand og avdelingen i Randaberg legges ned eller skifte navn, uttaler Jan Einar Vestersjø i Mental Helse Ryfylke.

Les også

Strand mister alle døgnsengene

Han mener brukerne i Ryfylke mister tryggheten det er å vite at de kan få behandling og opphold i hjemkommunen. Terskelen for å søke hjelp blir høyere når man vet at innleggelse betyr opphold i Randaberg. Lang reisevei er en ulempe for pasienter som allerede er slitne og dårlige. Den daglige kontakten med pårørende blir også vanskeligere. LES OGSÅ:

Les også

Slik skal LAR sørge for at narkomane får forsvarlig helsehjelp

Les også

Kommunene svikter rusmisbrukere og psykisk syke

Normen er at det skal være én døgnsengeplass per 5000 innbyggere. Derfor mener Mental Helse Ryfylke at Strand, Forsand og Hjelmeland med sine over 15.000 innbyggere må ha minst tre sengeplasser på døgnbasis.

Kommunene mot nedlegging

Lokalpolitikerne i både Strand og Forsand er enstemmig mot planene til Helse Stavanger. De vektlegger at innbyggertallet i regionen er voksende, og at det derfor er lite fremtidsrettet å svekke psykiatri–tilbudet på Jørpeland.

Et vedtak i Helseforetaket er ventet i november med oppstart allerede i januar 2015.

Publisert:
 1. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget

 3. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 5. Snille, gode Ole Kallelid

 6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet