Forsker advarer mot nedlegging av åpne barnehager

— Nedlegging av åpne barnehager vil føre til at mange familier med dårlig økonomi vil stå uten et tilbud, advarer barnehageforsker Monika Röthle.

Publisert: Publisert:

Borte! Hvor er Anna Olava? Titt-tei! Amandus (3,5) og Anna Olava (16 mnd) går i Hafrsfjord åpen barnehage som er den ene av de to kommunale barnehagene rådmannen i Stavanger vil legge ned. Foto: Pål Christensen

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hun er førstelektor ved barnehagelærerutdanningen i Stavanger. Dette mener hun er de seks viktigste grunnene til å beholde Hafrsfjord og Bamsefaret åpne barnehager som rådmannen vil avvikle neste år:

(Åpen barneehage ern en barnehage der barn fra 0-5 år kommer i følge med en voksen. Her er ingen opptak, du kan komme og gå når du vil).

 • Familier er ulike, derfor trenger vi ulike barnehager.
 • Åpne barnehager når ut til grupper som det vanlige barnehagetilbudet ikke når: Foreldre som selv ønsker å være hjemme med barna i stedet for å sende de i vanlig barnehage. Andre vet ikke hva en barnehage er, og velger derfor bort noe de ikke kjenner. Noen foreldre ser ikke betydningen av tidlig læring som skjer i barnehage. Noen har ikke råd til å betale prisen eller å miste sin kontantstøtte, men har råd til å gå i åpen barnehage. Åpne barnehager blir også mye brukt av foreldre som er i permisjon.
 • De åpne barnehagene når ut til grupper som politikerne snakker seg varme om at er viktige å nå; økonomisk vanskeligstilte og minoritetsspråklige.
 • Den åpne barnehagen er en døråpner til den vanlige barnehagen. Mange av dem som er skeptisk til vanlig barnehage, blir ofte motivert til å begynne der etter å ha gått en tid i åpen barnehage. Kommer du ny til Norge fra et annet land med et annet språk og kultur, vil det for mange være et langt skritt å sende barnet sitt alene i en vanlig barnehage. Går barn og foreldre i åpen barnehage, får de innsyn i hva barnehage er, lærer seg språk og blir kjent med norsk barneoppdragelse (for eksempel: Jeg skal ikke slå barnet mitt, hva kan jeg gjøre i stedet for). De lærer om norske høytider, blir kjent med norsk kultur. Da blir terskelen lavere til senere å begynne i vanlig barnehage.
 • Gir familiene et nettverk: Vi vet at det styrker familien å ha et godt nettverk. Stavanger er mange tilflyttere. I den åpne barnehagen møter de andre småbarnsforeldre. Dette er også viktig for norske familier. Åpne barnehager er en viktig møteplass som vitaliserer nærmiljøene.
 • Vil du nå ut med foreldreveiledning, støtte til foreldre, forebyggende arbeid, er åpne barnehager bedre egnet enn vanlige barnehager. Grunnen er at foreldrene er til stede hele tida i åpne barnehager. Slik kan barnehagepedagogene se samspillet mellom barn og voksen og støtte opp om det. Med foreldrene til stede kan de i større grad påvirke foreldrene gjennom modell-læring og veiledning.

Minst like viktige som vanlige

— Åpne barnehager er minst like viktige som vanlige barnehager. Vi må ta inn over oss at mange av dem som går i åpne barnehager, ikke vil begynne i vanlig barnehage hvis de åpne legges ned. At familier med dårlig økonomi vil bli stående uten et tilbud, vil være den mest uheldige konsekvensen av nedlegging, oppsummerer Röthle.

Les også

- Lite å vinne, mye å tape på å legge ned åpne barnehager

— Det er viktig at åpne barnehager har faglig god bemanning. De ansatte må være kompetente både på pedagogisk arbeid med barn og på foreldreveiledning, poengter Röthle.- Heldigvis finnes der private åpne barnehager. Men private kan ha særegne formålsparagrafer eller målsettinger. Kommunen bør sørge for at der finnes et breddetilbud alle kan benytte seg av, legger hun til.

Kommunen sparer 750 000 kroner i 2015 og 1,5 millioner kroner i 2016 på å legge ned Hafrsfjord og Bamsefaret åpne barnehager.

Eksempel for Europa

Dette er ikke bare «synsing», dette finnes det forskningsmessig belegg for, understreker Monika Röthle som sammen med kollega Elisabeth Ianke Mørkeseth har ledet EU-prosjektet "Toddler" om gode barnehager for de yngste.

Les også

Barnehage på Storhaug trekkes fram som eksempel for hele Europa

I den forbindelse laget de en film fra Storhaug åpne barnehage som et eksempel på god praksis. Filmen skal brukes i Norge og sju andre europeiske land. Filmen heter "Parental involvement" og finnes på YouTube.

Her kan du lese mer om rådmannens budsjettforslag, den delen som gjelder barnehage og skole:

Publisert:

Les også

 1. Elevene rammes, skolen blir dårligere

Mest lest akkurat nå

 1. Re-Naa og Rosehagen jubler: Oppturer for restauranter i Rogaland, men ikke for alle

 2. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 3. Savnet mann (74) funnet i god behold

 4. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 5. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 6. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

 1. Stavanger