I gamle dager (og da inkluderer vi 2000-tallet) måtte foreldre fotfølge barna sine for å vite hvor barna til enhver tid var.
Men nå er det blitt enkelt å ha oversikt over hvor poden er til enhver tid. Stadig flere foreldre bruker apper på mobiltelefonen som gjør at de kan GPS-spore sønnen eller datteren.En av familiene som gjør dette, er familien Johnsen i Stavanger. Sten Johnsens kone Monica og de to tenåringsdøtrene Thea (15) og Tina (18) bruker appen. Far mener det handler om tillit og forteller at barna får mer frihet om de bruker appen. Det er Thea enig i.
Jeg fikk vite at den ville vise ham hvor jeg er til enhver tid. Så da gikk planen min litt skeis
— Etter at jeg begynte å bruke appen, får jeg for eksempel være ute lenger, men samtidig vet de alltid hvor jeg er. Hvis jeg avtaler at jeg skal overnatte hos en venninne så kan de sjekke at det stemmer og at jeg ikke stikker ut og gjør noe annet, sier Thea.
Barnevaktfadesen
Det var da også Thea som var årsaken til at familien tok i bruk appen.
— Jeg hadde planlagt å være ute med noen venner, men visste at jeg ikke kom til å få lov til å være ute lenge. Jeg spurte om jeg fikk lov til å sitte barnevakt sammen med ei venninne, forteller Thea.
Men far mistenkte at historien ikke hang helt sammen.
— Jeg bestemte meg for at jeg ville vite hvor hun var om jeg skulle la henne være ute lenger.
— Jeg fikk beskjed av pappa om å laste ned en app. Jeg fikk vite at den ville vise ham hvor jeg er til enhver tid. Så da gikk planen min litt skeis, innrømmer Thea.- Hva tenkte du da du fikk beskjed om å laste ned en sånn app?
— Jeg tenkte: Shit, hvordan kan jeg nå klare å gå noe sted uten at de vet hvor jeg er? Men nå synes jeg det er greit at de vet hvor jeg er, slik at de for eksempel kan komme å hente meg om jeg trenger det.
- Ikke spionering
Men er det helt uproblematisk at foreldrene alltid kan sjekke hvor barna er? Bytter familien bort frihet mot trygghet?
— Jeg valgte denne appen fordi den har en grei balanse. Barna vet at den er der og de har mulighet til å skru den av om de ikke vil at vi skal vite hvor de er. Samtidig har vi lagt betingelser for bruken som de har akseptert, så dette er ikke spionering, sier pappa Sten.
Johnsen sier likevel at han hadde motforestillinger og ser at en slik app kan gi falsk trygghet.
— Men fordelene veier opp. Det er mulig for oss som foreldre å gi mer frihet når vi har mer kontroll. Og skulle det skje noe, er det enklere å finne frem til jentene.
Hver fjerde positiv
I en undersøkelse Datatilsynet har gjort svarer 26 prosent av 1500 spurte at de kunne tenke seg å bruke GPS-sporing på barna sine. Litt over halvparten sa de ikke kunne tenke seg å bruke det. 1 prosent sa at de bruker det i dag.
Men fordi det er et representativt utvalg av hele befolkningen som ble spurt, er det nok flere enn 1 prosent av foreldre med mindreårige barn som sporer barna sine ved hjelp av GPS.
Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er glad for at tallet ikke er høyere. Men han liker ikke utviklingen der det blir flere muligheter og flere gjør det. Han mener at det ikke er greit at foreldrene skal vite hvor barna er hele tiden, selv om det skjer åpent.
— Barn skal ha gode rammer for å utforske, gjemme seg bort og ha kjæreste foreldrene ikke skal vite om. Det er bedre at man snakker med barna om hva man skal gjøre, enn at en teknologisk greie overtar det ansvaret du har for å passe barna dine. Jeg tror ikke at den gode dialogen erstattes av teknologi, mener Thon, som legger til at han skjønner at foreldre gjerne vil vite hvor barna er.
- Barn skal ha gode rammer for å utforske, gjemme seg bort og ha kjæreste foreldrene ikke skal vite om.