Per Fugelli: - Ha et forsett som ikke handler om deg selv

— Jeg tror vi gjør veldig dumt i bare å tenke på molekyler og kropp når vi setter oss mål for det nye året, sier Per Fugelli.

Publisert: Publisert:

Vi må lære å bli glade i det som er godt nok, i stedet for å strebe etter det perfekte, mener Per Fugelli. Han har selv ingen forsetter for 2014 – kun et håp. Foto: Finn Våga

  • Turid Furdal
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Han er langt fra ukjent med nyttårsforsetter som går på å bli kvitt egne kroppslige laster og uvaner:

— I de årene jeg var glad i røyke, hadde jeg ville drømmer hvert nyttår om å bli fri fra nikotinens slaveri, sier Per Fugelli.

Professoren i sosialmedisin mener at det å lykkes med å slutte å røyke, slanke seg eller begynne å trimme ikke vil gjøre 2014 bedre. Han mener vi er hjernevasket i retning av at nyttårsforsetter skal handle om molekyler og kropp.

Handler om mer enn kroppskontroll

Les også

Hvordan lykkes du med nyttårsforsettene?

— Men det gode liv og livskvalitet handler om mye mer enn kroppskontroll. Vi må heller se på hvordan sjelen vår kan få det best mulig i 2014. Litt for ofte handler nyttårsforsettene våre kun om en person: Meg selv. Vi glemmer at vi er en del av et fellesskap. Drømmen om at neste år skal bli bedre, handler derfor ikke bare om meg selv, men om hvordan få det bedre ved å danse med menneskene rundt meg, og ha det mer trivelig og spennende sammen med andre. Glede og det å være med i en flokk er to grunnbetingelser for at sjelen skal ha det godt. - Hva med et nyttårsforsett om å bekymre seg mindre?

— Jo, og et av de aller beste forsettene ville være å komme litt ut av vår dyrking av det perfekte, der vi ønsker et liv i 100 prosent trygghet, uten flenger og feil. Å være glad i seg selv som medfødt feilvare, er en viktig betingelse for å ha det noenlunde godt her på jorden. På en studiereise i Afrika traff jeg en gang en tradisjonell behandler som kalte seg «Professor Good Enough». Vi må lære å bli glade i det som er godt nok, i stedet for å strebe etter det perfekte.

Nyttårsforsetter er bra

Fugelli liker at vi en gang i året får sjansen til å ta en liten selvangivelse. Slike drømmer og planer for forbedring er bra, kanskje uansett hvilket nyttårsforsett du velger.

— Men så kan du ha et lite, hemmelig forsett i tillegg: At om du ikke skulle klare det, så er det greitt. Om at det var fint at du prøvde, og at du ikke trenger å plage og piske deg selv. Det er mer enn nok av perfeksjonsdyrking og dårlig samvittighet når det gjelder livsstil, sier han.

Selv har Per Fugelli ingen nyttårsforsetter for 2014, men et håp. I februar tar han sin femte kreftoperasjon. Hans nyttårshåp er å få leve enda et år.

Publisert:

Les også

  1. - Klarer du ikkje hengja med, er du ikkje god nok

Mest lest akkurat nå

  1. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

  2. To nye tilfeller av koronasmitte i Sandnes

  3. Stenger konsert-teltet i Egersund etter knusende kritikk

  4. Nordmenn på reise fikk karantene-sms

  5. Tysk direktør ber Solskjær og Manchester United holde seg unna

  6. Folk vil heller gå ned i lønn enn å flytte på seg