NAV svarte leserne

Tor-Odd Rabben fra NAV Kontaktsenter Rogaland svarte på lesernes spørsmål torsdag formiddag.

Tor-Odd Rabben fra NAV svarer torsdag på lesernes spørsmål.
 • Andreas Askildsen
  Andreas Askildsen
iconDenne artikkelen er 666 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Siden torsdag 12. mars, dagen mange av de mest omfattende koronatiltakene ble innført for å begrense smittespredningen, er det kommet inn totalt 306.400 søknader om dagpenger. 278.700 av disse gjelder dagpenger ved permittering. 11 prosent av arbeidsstyrken i Norge har nå søkt om dagpenger siden mandag 9. mars, ifølge statistikk fra NAV.

Tor-Odd Rabben jobber som rådgiver ved NAV Kontaktsenter Rogaland. Han har kompetanse på dagpenger, permittering, meldekort, foreldrepenger, bidrag og omsorgsdager/omsorgspenger.

Les svarene i studioet under:

Nettmøte: NAV
 • av Tor-Odd Rabben, Nav
  DEL

  Beklager, men nå har jeg ikke mer tid. Tusen takk for mange gode spørsmål :-) Og til deg, og alle andre som venter på svar, ta gjenrne kontakt med oss og vi skal svare også deg :-)

 • DEL

  Hei, Jeg vurderer å søke om forskudd på dagpenger, men jeg lurer på om man risikerer å motta mindre penger enn man ville gjort dersom man hadde ventet til den vanlige "utbetalingen"?

  Rune

  Hei. Ja, forskudd er mindre enn hva vi forventer å betale deg i dagpenger når vedtaket kommer. Men du vil få utbetalt det du har fått for lite i den perioden som forskudd på dagpenger gjelder for. Noe som gjør du ikke vil tape penger på og søke forskudd.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hei Jeg jobber 100% og har ifølge dagpenger kalkulatoren krav på 4500kr i uken, 18,000kr i måneden i dagpenger. Jeg tar også opp 2 fag fra VGS på sonans og mottar derfor 2000kr i måneden dette halvåret fra Lånekassen i stipend. Teller dette som kurs eller ender jeg opp med å ikke få 18,000 i måneden bare pga disse 2,000 jeg får fra lånekassen? Såfall kan jeg evt avslutte støtte fra lånekassen og få dagpenger? Føler jeg har havnet i en gråsone i systemet som det ikke snakkes nok om.

  Annonym

  Ja, du er i en gråsone. Hovedregelen er du ikke kan kombinere dagpenger med studier, men det finnes unntak for hovedregelen. Og jeg anbefaler det å skrive til oss for en avklaring av din situasjon.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Heisann, Jeg blir permittert rett over påske. Jeg har avtalt ferie med nåværende arbeidsgiver i August. Hvordan gjør jeg med meldekort osv ? Jeg trenger vel ikke ta ferie som er avtalt med arbeidsgiver når jeg er permittert ?

  Anonym

  Hei. Skulle du fremdeles være permittert når august kommer, kan du se på vår veiledning for utfylling av meldekort. For mer konkret svar om akkurat din situasjon, anbefaler jeg deg å skrive til nav.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hva slags regler gjelder utenlandske sykemelding i pandemien periode?Hva er krav til utenlandske arbeidstakere som er sykemeldt i EØS land?

  Lukas

  Hei. Jeg vil vise deg til vår side om korona hvor vi har mange punkter som beskriver de fleste krav for utenlandske sykemeldinger til personer ansatt i norske bedrifter.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Jeg er permittert fra jobb. Jeg jobber 60% og har 40% AAP. Jeg har fått beskjed om å ikke søke dagpenger men at jeg skal få 100% AAP isteden. Vil satsene være forskjellige, vil jeg kunne tape penger på å ikke gå 60% på dagpenger?

  Brita

  Hei. Ut fra regelverket, kan ikke AAP og dagpenger kombineres. Dette fordi begge deler er beregnet å dekke for det samme tapet i inntekt. Nå er grunnlaget for AAP 66% av lønn, mens grunnlaget for dagpenger varierer litt ut fra de siste endringer med 80% opp til 3G og 62,% etter dette. Noe som gjør at før korona, var det mer å få i form av AAP en dagpenger. Nå er det ikke slikt lenger, men reglene er ikke endret. Noe som dessverre gjør noen vil kunne oppleve en litt større reduksjon i inntekt enn andre.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Ca hvor lang behandlingstid er det på søknad om dagpenger? Og hvor lang tid går det fra den er behandlet til pengene blir utbetalt, om flere meldekort alt er levere inn?

  AHK

  Saksbehandlingstiden for å bli ferdig med søknader om dagpenger ut fra de nye regler, er pr. nå uavklart. Jeg ber deg følge med på denne siden for mer informasjon om saksbehandlingstid. Når det gjelder utbetaling, finner denne normalt sted 2-3 dager etter ditt vedtak kommer. Da under forutsetning meldekort er levert inn.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Studenter med fast deltidsjobb får ikke dagpenger under permittering. Må de likevel være registrert som arbeidssøkende og fortsette med meldekort? Og, vil dette kunne få betydning for retten til å søke tiltaket gjennom Lånekassen?

  Bente

  Jeg kan ikke svare for rett gjennom lånekassen, her vil jeg be deg vurdere å kontakte lånekassen. Når det gjelder å være registrert som arbeidssøker kan dette være viktig ut fra CV-løftet, som kort fortalt gjør det mulig for bedrifter, og det offentlige, å finne sårt tiltrengt arbeidskraft som er nødvendig nå som mange er i karantene, syke osv. Så med mindre det er «nei» fra lånekassen, er det fornuftig å gå til https://arbeidsplassen.nav.no/ og registrere CV og jobbprofil. Men husk, hør med lånekassen først.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hvordan regnes foreldrepenger dersom man er permittert? Tas det utgangspunkt i «full» lønn som man har mens man arbeider eller får man redusert foreldrepengeutbetaling dersom man har vært permittert lenger enn 20 dager? Takk for svar

  Arnfinn 

  Hei, og takk for ett bra spørsmål. Nå vet jeg ikke om du er mor eller far, for svaret vil være forskjellig ut fra dette. Men jeg svarer ut fra du er far, for det er der dette har størst betydning. Jeg anbefaler å ta ut 1 dag med foreldrepenger så fort som mulig. Dette for å få beregnet grunnlaget for foreldrepenger ut fra hva du tjente med full lønn. Når en har dagpenger, vil beregningen skje ut fra siste meldekort før en går ut i permisjon. Og er dette kun dagpenger, og ikke noen timer med jobb, vil det medføre redusert dagsats. Så jeg anbefaler deg å ta kontakt med nav, gjerne gjennom en melding, dersom du er usikker på hvordan du skal gå frem for å søke om denne ene dagen med foreldrepenger.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hvis man er pensjonist 73!år. Jobber 100 % i et firma. Har fått permitteringsvarsel. Siste arbeidsdag i dag. Har man da rett på dagpenger? Skal en sende inn søknad på dagpenger? Får pensjon.

  Marianne 

  Hei. Jeg personlig synes det er fantastisk du er 73 år og fremdeles jobber, og du fortjener ros for det. Jeg skulle ønske jeg hadde gode nyheter til deg, men dessverre ikke. Rett til dagpenger følger bare opp til og med måneden du fylte 67 år. 

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Jeg driver et enkeltmannsforetak som følge av koronasituasjonen har mistet inntekten midlertidig fra og med 13. mars. Har også et barn på 7 år. Hvilken hjelp kan jeg søke om og når kan jeg evt. søke? På forhånd takk for svar.

  F. P

  Hei. Det er en trist situasjon du beskriver, og jeg skulle ønske det var vedtatt en løsning som gjorde NAV kunne hjelpe deg. Men NAV venter også på dette, og i mellomtiden er det stort sett bare gjennom sosialhjelp og bostøtte du kan få hjelp. Du kan se mer ved å gå til denne nav-siden.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  De som nå har blitt permitterte i forbindelse med korona viruset, hvilke papirer er viktig at nav får inn for å få søknaden godkjent? Tidligere måtte alle sende inn disse papirene ved permettering: permitterings varsel, protokoll og bekreftelse på arbeidsforhold. Min arbeidsgiver fortalte meg at jeg kun trengte permitterigs varsel ved permittering pga corna-virus i disse tider, stemmer dette?

  Silje E

  Som du sier, det var tidligere ett behov for mer dokumentasjon ble en permittert. Men på grunn av den store mengden med permitteringer i forbindelse med korona, har det blitt vedtatt en forenklet prosess. Det vil si at dersom permitteringsvarselet inneholder opplysninger om: - Er det enighet mellom partene på arbeidsplassen om permittering (ja/nei) – Den permittertes stillingsstørrelse – Når den permitterte ble ansatt i bedriften, så er dette normalt sett all dokumentasjonen NAV trenger.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hei, når får vi som er permiterte fra jobben vår utbetalt pengene våre? jeg har ikke søkt om forskudd. Jeg sendte meldekort 28.3.20.. Og blir det en ordning for selvstendig næringsdrivende? ( enkeltmannsforetak) Eventuelt når får de utbetalt noe? ( samboeren min har eget enkeltmannsforetak)

  ragnhild

  Hei. Nå i dag, er det uavklart for når du kan forvente svar på din søknad om dagpenger. Jeg vil derfor be deg følge med på våre saksbehandlingstider som du finner ved å gå til denne siden.

  Når det gjelder selvstendig næringsdrivende, venter NAV på endelige vedtak skal bli gjort av stortinget. Det vil si at også her, er det ikke noe avklart om tid enda. Jeg vil derfor be deg vurdere å søke forskudd på dagpenger da det ser ut til dere begge nå sitter uten inntekt. Det kan du gjøre
  ved å gå hit.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hva er reglene hvis man blir permittert midt i en sykemelding? Man blir friskmeldt og det er Corona relatert sykemelding. Nav sender sykemeldingen i retur til arbgiver og arbgiver mener nav skal betale sykepenger. Så står man der uten midler fordi ingen vil betale.

  Øss

  For avklaring rundt din situasjon er det nødvendig å vite begrunnelse for hva som skjedde med din sykemelding. Jeg vil derfor anbefale deg å sende en skriftlig henvendelse til NAV. Vi har for tiden stor trafikk på telefonen, noe som gjør det bedre å skrive til oss. For å gjøre det, se her.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hei, Min kone har vært arbeidsledig i mer en et år og var helt i sluttfasen på å få på plass en avtale om arbeidstrening, der det eneste som gjennsto var en enighet mellom NAV og den potensielle arbeidsgiveren, før alt ble lagt på is av NAV på bakgrunn av situasjonen rundt corona viruset. Vår erfaring er at det må veldig mye purring på fra vår side for at NAV skal gjøre noe så vi lurer derfor på når vi kan gå i gang med å purre opp NAV igjen for å sikkre oss at denne muligheten ikke forsvinner.

  Petter

  Hei. Korona viruset la lokk på det meste av arbeidstrening via NAV. Men det er høyt fokus på å få dette i gang igjen når tiltakene for å forhindre spredning etter hvert åpner opp. Jeg vil anbefale din kone å kontakte sin veileder gjennom aktivitetsplanen for nærmere avklaringer rundt hennes vei videre.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hei Vi er en bedrift som har permittert noen av våre ansatte. Nav har anmodet bedriftene om å forskuttere dagpengene for disse. Hvordan sikrer vi oss at Nav refundere disse dagpengene til selskapet og ikke de permitterte?

  Einar

  Hei. Jeg vil råde dere til å ringe til arbeidsgiverlinjen og snakke med en av de dyktige veiledere som sitter der. De vet svaret på ditt spørsmål. Du finner telefonnummer ved å gå til denne siden.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hei Om en finner en midlertidig jobb når en er permittert , hvor mye kan en jobbe, og hva blir trukket av permitterings pengene ? Oppgir en timer på meldekort? Tenker om en får en midlertidig jobb der en arbeidsdag utgjør 15 timer ,hvor mange dager pr periode kan en jobbe ?

  Lise-Beth

  Hei. Det er supert om du finner en midlertidig jobb, og denne jobben vil forhåpentligvis medføre du får mer per time en hva du får i dagpenger for det skal lønne seg å jobbe. Når du har ett vedtak på dagpenger, vil det stå ett avsnitt der om din normale arbeidstid. Noe som gjør jeg må understreke det viktigheten av å lese hele vedtaket som kommer. Rett til dagpenger har du frem til du har jobbet mer en 60% av den tiden som står som din normale arbeidstid. Det vil si, er din normale arbeidstid 37,5 timer pr. uke, kan du jobbe opp mot 22,5 timer pr. uke og enda få dagpenger for den resterende tiden. Er din normale arbeidstid 20 timer i uken, da vil 60% utgjøre 12 timer i uken. Og ja, du oppgir timer i spørsmål 1 på meldekortet.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hei. Er selvstendig næringsdrivende i transport. De 2 siste ukene har vi mistet nesten alle oppdrag. Hva kan vi gjøre for å sikre oss inntekt. På nav sine sider så står det at vi ikke kan permittere oss eller søke om dagpenger. Staten mener at de har en pakke klar til oss der ? Men har funnet noe , på NAV sine sider. Men der står det at vi ikke kan søke før uti mai , pga data problemer ? Eller kan vi permittere oss nå 100 % , skrive melde kort på det vi får kjørt inn. Da er vi vel kommet forbi de 16 - 17 dagene som vi må vente ?

  Ernst 

  Hei. Når det gjelder hva staten har løsninger på, viser jeg deg til deres sider om koronavirus som du finner ved å gå til denne siden. På nav.no vil du finne informasjon til privatpersoner, og til arbeidsgivere. Når det gjelder støtte via NAV, har vi pr. nå ikke noen alternativer ut over de du finner her og som i praksis begrenser seg til sosiale tjenester. Løsningen som stortinget har lagt frem, er pr. nå ikke vedtatt. Når disse blir vedtatt, må NAV ha ett system for å takle endringene som igjen gjør det blir mulig for deg, og alle andre selvstendig næringsdrivende å søke. Ut fra hva du skriver, ser det ut som om du har lest på vår side at det pr. nå ser ut til å skje i mai, men med virkning tilbake til 16. mars 2020. Men dette kan endres på kort tid så følg med på siden vår. Det å registrere deg som arbeidssøker, er mulig å gjøre alt nå. Du vil da få meldekort, men om løsningen frem i tid, vil kreve meldekort for å fungere slik kravet er for de som er ansatt, vet vi dessverre ikke noe om nå.

  av Tor-Odd Rabben, Nav
 • DEL

  Hei! Hva vil skje med alle taxi eierne frem over. Nesten alle sjåførene har blitt permittert. Men hvilken ordning vil taxi eierne få?

  Sofia 

  Hei. Slik jeg forstår deg, er du en taxieier. Det gjør jeg vil vise deg til tiltakene regjeringen har lagt frem for å hjelpe næringen i Norge, du finner dem ved å gå til denne siden.

  av Tor-Odd Rabben , Nav
 • DEL

  hei viss du er sykemeldt og blir permitert 2 dager før sykemeldingen går ut, er dette lov i desse tider ? arbeid seier ja alle andre seier nei at det kan først gjørest når sykemelding er ferdigt utløpt. koss søker du då om dagpenger, virker som om det ikkje går på nettet når du er sykemeldt i systemet deres på mitt nav. mvh Joakim

  Joakim

  Hei Joakim. Slik jeg forstår deg, var du sykemeldt når du fikk varsel om permittering. Det gjør du (eller din arbeidsgiver) i forbindelse med dine sykepenger, skal sende permitteringsvarselet til oss. Når du har blitt frisk, de vil si din sykemelding har gått ut på dato, og du ikke har en ny sykemelding, skal du registrere deg som arbeidssøker og søke dagpenger. Også her vil vi trenge ditt permitteringsvarsel når du søker. Når du er sykemeldt, ligger det inne en sperre i systemet slik du ikke kan registrere deg som arbeidssøker. Denne sperren skal oppheves av ditt NAV kontor, men dette kan ta litt tid. Det gjør jeg vil anbefale deg å skrive en melding til oss, og vi vil oppheve din sperre slik du får registrert deg.

  av Tor-Odd Rabben , Nav
Publisert:
 1. Korona-viruset
 2. Permittering
 3. Nav
 4. Koronaviruset
 5. Arbeidsledighet