Høie vil fryse dagbøter for kommunene

Stavanger fikk dagbøter på 13 millioner kroner i 2018. Helseminister Bent Høie (H) vil fryse satsene på dagbøter kommunene må betale dersom de ikke klarer å ta imot pasienter som skrives ut fra sykehusene.

Publisert: Publisert:

Helseminister Bent Høie fryser satsene på dagbøtene kommunene betaler til sykehusene og vil på sikt avskaffe hele ordningen. Foto: Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

  • NTB

På sikt vil Høie at de omtalte dagbøtene, som totalt har kostet norske kommuner 1,4 milliarder kroner de siste sju årene, helt skal fjernes.

– Jeg fryser den ordningen som er nå og setter i gang helsefellesskapene. Når de er oppe og går, håper jeg å avskaffe hele ordningen med bøtene og få kommunene og sykehusene til å jobbe godt sammen, sier Høie til VG.

Samhandlingsreformen

Samhandlingsreformen fra 2012 skulle gjøre samarbeidet mellom sykehus og kommunene bedre. Pasientene skulle skrives ut raskere, og tilbudet til kommunene skulle bygges opp. Konsekvensen er at dersom en kommune ikke klarer å ta imot en pasient, må kommunen betale bøter for hver ekstra dag pasienten er på sykehus.

– Det er regjeringen og ikke kommunene som bør få bøter hvis pasienter ikke får omsorg og pleie, sier Karin Andersen (SV), Leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

VG har snakket med 50 kommuner som har hatt største økning i innkrevde bøter.

De beskriver mangel på penger og personell som en av hovedårsakene til at de ikke kan ta imot pasienter sykehusene skriver ut.

– Kommunene kan ikke ansette nok kvalifiserte fagfolk og bygge nok sykehjem når de får bøter på en milliard, over en milliard i kutt til toppfinansieringen for ressurskrevende tjenester og ellers beskjed om å kutte til beinet for å unngå å havne på svartelista, sier Andersen.

Stavanger og Sandnes spriker

I følge VGs tall ble det krevd inn 13 millioner kroner i bøter fra sykehus til Stavanger kommune i 2018. Det er en økning på 226 prosent fra 2012. Da ble det innkrevd bøter for 4 millioner kroner.

I Sandnes er det totalt motsatt. Der har kommunen klart å snu utviklingen og kuttet i utgiftene til dagbøter fra 10 millioner kroner i 2012 til 7,8 millioner kroner i 2018.

Sandnes bruker, i følge VG, 3000 kroner mindre i gjennomsnitt per innbygger på helse og omsorgstilbud, sammenlignet med Stavanger. Likevel er kommunen bedre beredt til å ta imot utskrevne pasienter fra sykehus.

LES HELE SAKEN HOS VG OG SØK PÅ DIN KOMMUNE

– Regjeringen bør betale bøter

Opposisjonspolitikere mener helseministeren slipper for billig unna.

– Det er han som stort sett har vært minister siden samhandlingsreformen ble innført, og det er han som har sviktet oppfølgingen, sier Kjersti Toppe (Sp), stortingsrepresentant og første nestleder i helse- og omsorgskomiteen, til VG.

– Har ikke gjort jobben sin

VG avdekket onsdag denne uken hvordan helseforetakene fra 2012 til 2018 har gitt norske kommuner bøter på nærmere 1,4 milliarder kroner – fordi de ikke har klart å ta imot utskrivingsklare pasienter fra sykehusene.

For hver ekstra dag pasienten må bli på sykehuset, må kommunen betale en dagsbot.

– Bøter virker ikke

I 2012 krevde sykehusene inn bøter for til sammen 142 millioner kroner fra kommunene. I fjor var summen på 272 millioner kroner, en økning på 92 prosent.

– Det er ikke gjennom bøter og betaling vi skal gi den beste behandlingen til pasientene, sier Høie.

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sa/multimedias/930f2e16-f581-403b-9a34-f78dc84a8bc5%20
Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Tre personer fra Stavanger testet positivt for koronaviruset etter å ha reist med Color Line

  2. Viking har signert ny keeper

  3. Bergelands­tunnelen blir stengt fra mandag til jul: – Veldig omfattende oppgradering

  4. Fem nye smittet og to innlagt med korona i Stavanger: – Vi er forberedt på flere smitte­tilfeller

  5. Venter på klarsignal til Ryfast-innkreving

  6. Ødela dyrebar statue i Italia og lot som ingenting. Så ble han avslørt

  1. Sykehus
  2. Bent Høie