Broen-stjerne filmet i Stavanger

Hun er mest kjent for rollen som politietterforskeren Saga Norén i suksess-serien «Broen». Gjennom hele lørdagen er Sofia Helin opptatt med filming av en ny, stor tv-serie – på Siriskjeret i Stavanger.

Publisert: Publisert:

Sofia Helin spiller hovedrollen som kronprinsesse Märtha i tv-serien «Atlantic Crossing». Denne uka har filmingen foregått i Sør-Rogaland. Her er hun sammen med produksjonsleder August Falch Sørheim. Foto: Pål Christensen

 • Ove Heimsvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det er jo så utrolig vakkert her. Fantastiske omgivelser å filme i, sier den 47 år gamle svenske skuespillerstjernen Helin til Aftenbladet.

På Bryggerikaien på Siriskjeret har vi fått et innsmett på noen sekunder i en kort pause i innspillingen av «Atlantic Crossing», tv-serien som sies å være den største og dyreste noensinne i Norge.

– Som en maraton

TV-serien handler om kronprinsesse Märthas flukt fra Finland til Amerika etter krigsutbruddet i 1940, og om kronprinsessens forhold til president Franklin D. Roosevelt. Serien skal bestå av åtte én time lange episoder, skal sendes i NRK og får trolig sendestart ved juletider i 2020.

– Hvordan har det vært å filme her i Rogaland?

– Litt vanskelig å svare på, for hele dette har vært som en maraton siden november. Det er intenst, men det har gått fint, sier Helin.

Dette er andre gang hun er i Sør-Rogaland for å filme. Den forrige var i 2013, den gang for å filme til «Gåten Ragnarok».

Så er vår lille audiens over. Kledd i en grønn drakt, som hovedrolleinnehaver i serien, haster Helin tilbake til flere tagninger om bord i «Sandnes», i rollen som kronprinsesse Märtha.

Alf Kåre Olavesen i Ryfylke Dampskibsselskab er opptatt av å få fram at veteranbåtmiljøet trekker aktivitet til Stavanger-regionen. Foto: Pål Christensen

Carl Sundberg er hovedfotograf i tv-serien. Han filmet også den anerkjente tv-serien «Broen», med Sofia Helin i hovedrollen. Her i aksjon inne i salongen som er ombygget for å fungere som kronprinsesse Märthas lugar i tv-serien «Atlantic Crossing». Foto: Pål Christensen

Sofia Helin spiller hovedrollen som kronprinsesse Märtha i tv-serien «Atlantic Crossing». Denne uka har filmingen foregått i Sør-Rogaland. Foto: Alf Kåre Olavesen, «MS Sandnes»

Har bygget om «MS Sandnes»

Veteranskipet «MS Sandnes», som for anledningen ligger til kai på Siriskjeret, er åsted for filmingen av to scener denne lørdagen. I tv-serien spiller skipet flere roller, både som marinefartøy og som amerikansk passasjerskip. Dette er siste innspillingsdag i Stavanger, men hele denne uken har gått med til opptak i regionen, blant annet i Dirdal.

Nattfilming på åpent hav utenfor Karmøy har det også vært, med scener som handler om minesøk med livbåter. Daglig leder i Ryfylke Dampskibsselskab, Alf Kåre Olavesen, er begeistra:

– Vi har jobbet i ei ukes tid med å bygge om skipet innvendig og gjøre andre tilpasninger. Blant annet er vi tre mann som har brukt tre dager på å bygge om kapteinslugaren, for at den skulle bli til kronprinsesse Märthas lugar, sier Olavesen.

Fullt av statister på «MS Sandnes»-dekket under innspillingen lørdag. Foto: Pål Christensen

En rekke veteranbåter fra regionen har vært med på innspillingen av tv-serien. Foto: Alf Kåre Olavesen, «MS Sandnes»

– Trekker aktivitet til byen

For ham er det svært viktig å få fram at opptakssteder i Stavanger-området ble valgt nettopp på grunn av veteranbåt-miljøet i regionen.

– Produksjonsselskapet hadde egentlig tenkt å gjøre opptakene i Hardanger, men så kom vi i kontakt med dem og fortalte at her, her hadde de alt de hadde behov for. Veldig stas for oss, og viktig å få fram at veteranbåt-miljøet trekker aktivitet til byen. Dette må politikerne få med seg, sier Olavesen, og sikter til at offentlige tilskudd er viktig for å holde miljøet oppe.

Deltakelsen i «Atlantic Crossing» gir skipet rundt en halv million kroner i omsetning, og er dermed det største oppdraget skipet har hatt.

240 statister fra regionen

– Serien handler hovedsakelig om kronprinsesse Märthas flukt og hennes forhold til Franklin D. Roosevelt. Det er gjort lang og grundig research, og vi kan vel si at forholdet hennes til presidenten gjorde at Roosevelt bestemte seg for at USA skulle gå inn i krigen, sier August Falch Sørheim, produksjonsleder i selskapet Cinenord, som produserer serien for NRK.

Rundt 240 statister fra Stavanger-området har vært med på filmingen denne uka.

– Produksjonen var mest krevende i Dirdal. Der hadde vi 111 statister i sving, pluss 12 veteranbåter og 10 veteranbiler. Men det har vært vellykka og vi har vært heldige med været, sier Falch Sørheim.

Produksjonsleder August Falch Sørheim i Cinenord, som produserer tv-serien «Atlantic Crossing» for NRK. Foto: Pål Christensen

Anna S. Songe-Møller fra Stavanger og Brit Elin Skjæveland fra Hommersåk var blant statistene om bord i veteranskipet «MS Sandnes» lørdag. Foto: Pål Christensen

Alise Bjørkheim fra Randaberg og Eyolf Bakke Lundeberg fra Stavanger var med som statister under tv-serieinnspillingen lørdag. Foto: Pål Christensen

– Har til og med fått ekstra hår

Lørdag var rundt 20 statister i aksjon på «MS Sandnes»-dekket. Eller rettere: på dekket til marinefartøyet «American Legion», som skipsnavnet er under disse opptakene, der tyske bombefly skal angripe.

– Det er gøy å være i kostyme. Jeg har til og med fått montert ekstra hår, fordi mitt eget var for kort, sier statisten Anna S. Songe-Møller fra Stavanger.

– Mye venting, men veldig gøy, sier Brit Elin Skjæveland fra Hommersåk.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 6. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 1. Stavanger
 2. Dirdal
 3. Gjesdal
 4. TV-serier
 5. NRK