Grunnvann tilbake til normalen

Mens grunnvannsstanden på denne tiden i fjor var svært lav i Rogaland, skal forholdene nå være normaliserte.

Kartet fra i fjor viste svært lave grunnvannsnivåer over store deler av landet. Foto: illustrasjonsbilde: senorge.no

 • Solveig Eriksen
  Solveig Eriksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Så nylig som mai i år var grunnvannsnivåer langs store deler av norskekysten bekymringsverdige, og hadde behov for nedbør av betydning for å unngå en alvorlig situasjon, ifølge NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat).

Heldigvis skal tilstanden i Rogaland nå ha snudd, og er relativt normal for årstiden, sier Inger Karin Engen, hydrolog ved NVE.

Prognosene i år viser at situasjonen skal være forbedret. På kartet betyr lyseblått og mørkeblått at det er høy og svært høy grunnvannstand, mens oransje og rødt betyr lavt og svært lavt. Grått betyr normaltilstand. Foto: illustrasjonsbilde: senorge.no

– Grunnvannsmålingene langs kysten var veldig lave i vår, men har normalisert seg nå på grunn av nedbør. Hovedinntrykket vårt per i dag er at tilstanden er ganske normal, forteller Engen.

I fjor sommer opplevde Rogaland overraskende stor mangel på nedbør, som førte til usedvanlig lave grunnvannsnivåer. Målestasjoner på Jæren hadde ikke registrert lavere siden 1979, og flere husstander og gårdsbruk stod i fare for å miste vanntilførsel. Det kan du lese om her.

Hva er grunnvann?

Grunnvann er underjordiske bassenger fylt med vann som ligger i porer og sprekker under jorda. Det utgjør til sammen rundt 98 prosent av verdens flytende ferskvannsbeholdning.

Resten finner vi i elver og innsjøer, hvor disse sprekkene når helt opp til overflaten.

Selv om kun rundt 13 prosent av Norges ferskvannsforsyninger kommer fra grunnvann, kan usedvanlig lave nivåer føre til mindre vannforsyning til vassdrag. Da vil også vannføringen i elvene bli lavere.

Publisert:
 1. Norge
 2. Vær
 3. NVE
 4. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

 2. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

 3. Studie: Også Pfizer-vaksinen kan gi økt risiko for blodpropp

 4. Situasjonen er ute av kontroll, sier Dyrebeskyttelsen

 5. Grupper på 500 skal lage folkefest i Melsheia

 6. Mann i 40-årene mistenkt for ruskjøring