- Optimismen tilbake i Hå

Tirsdag skal formannskapet vurdere å selge fire næringstomter i kommunen. Ordfører Jonas Skrettingland forteller at antallet er spesielt og forteller noe viktig.

Helst vil Jonas Skrettingland ha industri her til Skoga i Sirevåg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Hå er noe for seg selv. Når det går godt i Rogaland, går det som regel litt bedre i Hå. Når det går dårlig i Rogaland, går det som regel litt mindre dårlig i Hå.

– Vi har et veldig allsidig næringsliv. Mange av bedriftene er små og mellomstore. Vi er heller ikke så direkte tilknyttet oljeindustrien her i Hå. Dermed har vi lavere arbeidsledighet enn nabokommunene, sier ordfører Jonas Skrettingland (KrF).

Skyte knopper

Tirsdag leder han formannskapsmøtet. På sakskartet står fire saker som handler om nøyaktig det samme. Fire bedrifter ønsker å kjøpe næringstomt for å utvide. Det er fire bedrifter fra Hå. Det liker ordføreren.

– Det er mye snakk om gründere, men sannheten er at nye arbeidsplasser som regel kommer fra bedriftene vi allerede har og som så skyter knopper, sier Skrettingland.

Kommunen har tomter for næringsvirksomhet flere steder. Det er imidlertid bestemt at industri som krever stort areal, skal henvises til Skoga i Sirevåg. Det er her ordfører Skrettingland kjører nå han skal vise Aftenbladet hva kommunen kan tilby.

– For oss er landbruksjorda svært viktig. Vi må ikke gjøre noe som setter den under press. Derfor er tomtene i Sirevåg så bra. Skoga ligger rett ved fylkesveien og det er kun fem minutters gåavstand til Sirevåg stasjon. Havna ligger her. Og den er god.

Tømmerhavn

Han medgir at det er litt kniving med Eigersund for tiden når det gjelder havn. Snart skal 73 vindmøller i land for å fraktes til Bjerkreim.

– Den jobben kommer vi til å konkurrere om å få. I tillegg tar vi mål av oss til å bli tømmerhavn, noe som vil gi havna tilskudd. Vi vet at Egersund prøver å få til det samme, men vi er på ballen også i Sirevåg, sier Skrettingland og legger til at Eigersund og Hå er gode naboer.

– Hvorfor slår dere ikke de to havnene sammen og fordeler oppgavene?

Ordføreren blir stille. Han tenker. Spørsmålet kom litt brått på.

– Dette må jeg tenke på. Jeg er ikke klar til å mene noe nå. Det kan jo være at vennskapelig konkurranse er det mest stimulerende for begge parter.

Det er disse områdene som Skrettingland svært gjerne vil selge til næringsvirksomhet for å skape arbeidsplasser.

Skrettingland mener mange næringslivsledere burde få øynene opp for mulighetene her i sør.

– De står og stanger i trafikken på Forus mens de kunne lagt bedriften sin her, midt i smørøyet mellom vei, jernbane og havn. Vi behandler alle likt. Det er ikke sånn at bedrifter fra Hå får fortrinn til tomter. Her er det første mann til mølla som gjelder.

Billige næringstomter

Skrettingland peker og forteller. Her i Sirevåg har de ubegrensede muligheter. Hvis tomtene begynner å bli utsolgte, så utvider de bare. Området er allerede regulert til formålet.

Skrettingland er litt spent på prisen. Politikerne har tidligere bestemt at den skal være 1500 kr. m2. Administrasjonen har redusert det til 1350 kr. m2. Tirsdag skal politikerne si sitt.

– Det har litt å gjøre med tida vi er inne i. Også vi merket at tomtesalget dabbet av på grunn av nedturen i oljenæringen og gikk over i en slags stillstand. Det gir seg utslag i hvilken pris vi kan ta. Siden det andre steder i kommunen er begrenset hvor mye areal vi har til næringsformål, tok vi tidligere mer enn selvkost for tomter der. Det er vanskelig i dag, sier ordfører Jonas Skrettingland.

Skoga på Sirevåg. Det meste her er ubebygd.
Publisert: