- En katastrofe for Bjerkreim

– Bjerkreimshallen var mye mer enn en vanlig idrettshall. Den var selve hjertet i bygda, sier ordføreren.

 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er ikke fastlagt når brannen startet, men rundt 8.30 fredag morgen, kom de første meldingene om brann i hallen. Den blir beskrevet som mer eller mindre eksplosjonsartet. Hallen er mye brukt av skolen på Vikeså, men i følge kommunen var det ikke elever til stede så tidlig på morgenen. «De er trygge på skolen», var beskjeden til foreldrene på kommunens hjemmeside.

Ingen Aftenbladet har snakket med ønsker å spekulere rundt brannårsaken. Den kommer brannkyndige til å lete etter i dagene som kommer.

Enkelte Aftenbladet snakket med på stedet tror at brannen kan ha startet i øvre delen av bygningen, den som vender ut mot plassen utenfor VM-hallen. Disse opplysingene er ikke bekreftet av offisielle kilder.

Hjertet

Bjerkreimshallen er mye mer enn en vanlig idrettshall. Det bekrefter ordfører Torbjørn Ognedal.

– Den er hjertet i bygda. Denne brannen er derfor en katastrofe.

Her sto pokalene og diplomene til idrettslaget. Nå er de borte for alltid. Det merkes i ei lita bygd når identitetsmarkørene forsvinner på denne måten. Sigmund Skjæveland er leder for Bjerkreimsmarken.

– Veldig, veldig trist.

Han har innkalt komiteen for marken til møte allerede tirsdag. Da skal Bjerkreimsmarken 2017 diskuteres.

– Jeg kan ikke tenke meg at vi klarer å arrangere marken i det store formatet i år. Vi får ta en prat og se om vi kan få til noe mindre. Det går selvsagt an å sette opp telt og VM-hallen er jo intakt, men problemet tror jeg blir at hele området kommer til å være en byggeplass, sier Skjæveland.

Trist

Karl Brådli er en nestor i Bjerkreimsmarken. Han er for tiden på Røros. Han fikk vite om brannen via sms.

– Dette trengte vi ikke nå. Det føles litt trist for tiden i bygda. Politiet tar de fra oss, banken tar de fra oss, tannlegen tar de fra oss og i dag tok Vår Herre hallen. Nei, dette var ikke mye kjekt.

Ordfører Torbjørn Ognedal forteller at hallen blir drevet av en stiftelse.

– Nå setter vi ned et gruppe i kommunen for å se hva vi kan gjøre, og hva vi må gjøre.

Beredskapsleder Svein Oscar Wigestrand forteller at de i løpet av fredag skal sikre taket for løse plater. Det må til for at folkene skal jobbe trygt. Oppi all elendigheten forteller han om et lite lyspunkt.

– Det er fantastisk slik folk stiller opp. Helt på eget initiativ kom Pizzabakeren innom med 20 pizza til mannskapet. Det setter vi veldig stor pris på.

Historien

Bjerkreimshallen har røtter tilbake til 1970-tallet. Den gang var hallen i bruk som fabrikklokale. Seinere fikk den mye omtale i media da den ble tatt i bruk som Landsnes auksjonshall. I 1996 ble den til Bjerkreimshallen, en idrettshall for hele bygda. Svært mye av jobben med hallen ble utført på dugnad. Akkurat dette poenget gjør brannen ekstra bitter for mange som har nedlagt svært mye tid på dugnad i hallen.

Les også

LES OGSÅ: Se video fra flammehavet

Ikke minst ble det gjort mye i forkant av VM i saueklypping.

Det er bare seks år siden Vikeså skule brant ned til grunnen. Også det var en brann som gjorde sterkt inntrykk i bygda. Vikeså skule ligger like i nærheten av hallen.

Det har vært brannfolk fra hele distriktet i sving på Vikeså. For å komme opp i høyden og angripe brannen ovenfra, fikk man hjelp av stigebilder fra Rogaland brann og redning. Bjerkreim kommune har brannsamarbeid med Eigersund kommune.

LES OGSÅ: Vikeså skule totalskadet i brann
Publisert:
 1. Brann
 2. Bjerkreim
 3. Rogaland brann og redning
 4. Bjerkreim kommune
 5. Eigersund kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 3. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

 4. Ny utrolig rekord for Haaland

 5. Ryfylke har fått sin første vingård

 6. Kunngjorde at han legger opp - nå vurderer Bryne-profilen å gjøre helomvending