Nye Stavanger rekker ut hånden til Strand

Etter at drømmen om en felles Ryfylke-kommune havarerte, vil Nye Stavanger henvende seg til Strand.

Nye Stavanger, her representert ved Finnøy-ordfører Henrik Halleland, Rennesøy-ordfører Dagny S. Hausken og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, vil kontakte Strand.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Finnøy, Rennesøy og Stavanger hadde styringsmøte om Nye Stavanger onsdag.

– Vi vedtok at ordførerne i de tre kommunene kunne ha fellessamtaler med Strand, og det initiativet blir tatt en av de nærmeste dagene, opplyser Christian Wedler (Frp), kommunalråd i Stavanger.

Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF) mener kommunereformen blåste forbi Rogaland, og karakteriserer både Stavanger/Finnøy/Rennesøy og Sandnes/Forsand som «noe putl» (småtteri).

– Når Stortinget ikke gjør noe i Rogaland, tenkte vi at det kan være interessant for Strand, som tidligere har gitt signaler om å avvente Ryfylke og kanskje se til Stavanger. Fra vår side er de velkommen til det, sier Halleland.

På motsatt side av Hidlefjorden, diskuterer politikerne i Strand kommune hva de skal gjøre etter at både Hjelmeland og Forsand har sagt nei til sammenslåing, og det er flertall på Stortinget for Forsand/Sandnes.

– Vi må ha et kommunestyrevedtak for å gå i kommunereformsamtaler med Nye Stavanger, men kan når som helst møte naboer for samtaler, kommenterer Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes.

27. april i fjor vedtok flertallet i kommunestyret at Strand «vil avklare premissane for ei evt, samanslåing med Stavanger, evt Nord-Jæren kommune (Stavanger/Sandnes/Sola), som eit alternativ for vurdering dersom det ikkje lukkast å få til endeleg vedtak i Stortinget om samanslåing med Hjelmeland og/eller Forsand».

Dette vedtaket sier altså ingenting om konstellasjonen Stavanger, Rennesøy og Finnøy, og dermed må saken opp i kommunestyret igjen.

Spørsmålet er om Stavanger-alternativet var ærlig ment, eller bare ble dratt fram for å legge ekstra press på Hjelmeland og Forsand? Dette må Strand KrF svare på, siden partiet stemte for det nevnte kommunestyrevedtaket, og etter alt å dømme kommer på vippen. Signalene tyder på at gruppa er splittet.

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) og varaordfører Astrid Norland (KrF).

– Mente KrF alvor med Stavanger-alternativet eller var det bare et spill ovenfor nabokommunene?

– Kommunestyrevedtaket sier at vi skal gjøre en ny vurdering når kommunereformen er avklart på Stortinget. Ingenting er klart i den saken før alt er klart. Vi i KrF vil gå i dialog med Nye Stavanger, slik vi har vedtatt, men kan selvsagt ikke forskuttere at dette resulterer i noen kommunesammenslåing. At vi skal gå i dialog, holder jeg fast på. Vi er ikke redde for å snakke med folk, svarer varaordfører Astrid Norland.

Hvis KrF-gruppa stiller seg bak disse uttalelsene, skjer det etter alt å dømme ingenting mer før til sommeren.

Strand kommunestyre har 29 medlemmer. Høyre, Frp og Bygdelista for Tau og Nordbygda har signalisert at det er aktuelt å se mot Stavanger. Mens Ap, Sp, Venstre og SV har vært mot en slik løsning. Begge grupperingene har 11 stemmer, og mangler 4 stemmer på å få flertall. MDG har 1 stemme. KrFs 6 representanter ender da i en vippeposisjon.

Flere politikere har gitt signaler om Nye Stavanger:

Positive

Petter Korneliussen (Frp): – For Strand Frp er det naturlig å se på mulighetene som Stavanger-alternativet kan gi. Vi er valgt inn for å gi innbyggerne best mulig tjenester og derfor skylder vi innbyggerne å se på alle muligheter. Naturligvis forskutterer vi ikke om vi anbefaler eller ikke anbefaler sammenslåing med Stavanger, men samtaler bør vi ha.

Snorre Walde (Bygdelista): –Fantastisk hvis vi blir slått i sammen med Stavanger!

Elisabet Lerstøl Oftedal (H): Klart Stavanger og Strand har mye de kan tilføre hverandre - begge veier.

Negative

Senterpartiet, Venstre og SV vil ikke se mot Stavanger.

Alf Henning Heggheim (Sp): – Vi er ikke avvisende til samarbeid med Stavanger på flere tjenesteområder - men ikke noen naboprat nå. Nå må kommunene heller få ro!

Erik R. Nyman-Apelset (V): Vi frykter at hvis Strand også «forsvinner» fra Ryfylke, vil det aldri bli noen kommunesammenslåinger i regionen. Rett og slett fordi de andre kommunene i så fall ikke er store nok til å lage en kommune med minst 15.000 innbyggere.

Jan Erik Bratteli (SV): At Strand kommune nå skal vurdere å gå i samtaler med Stavanger er vi skeptiske til.

Publisert:
 1. Ryfylke
 2. Stavanger
 3. Strand
 4. Finnøy
 5. Rennesøy

Mest lest akkurat nå

 1. Nordlyset danset på høsthimmelen

 2. De ønsket seg en datter som kunne overta butikken og arve formuen. Slik ble det ikke

 3. Lagmannsretten nekter å behandle drapsforsøkssak

 4. Fugler ved Breiavatnet ble matet med ukokt ris

 5. KrF-leder Ropstad møter pressen lørdag

 6. 18-åring ble den store helten i debuten: – Finner nesten ikke ord