Ny pris til Glassjenta

Diplom til Glassjenta under den store journalistkonferansen Skup (Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse).

Publisert: Publisert:

Thomas Ergo, Rune Vandvik og Hans Petter Aass tok imot diplomet lørdag kveld. Foto: Cornelius Munkvik

 • Inga Sverdrup
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Skup regnes som journalistenes NM og Skup-prisen innehar stor prestisje.

De tre Aftenblad-journalistene Thomas Ergo, Runde Vandvik og Hans Petter Aass mottok diplom for fremragende journalistikk for saken Glassjenta, under store journalistkonferansen Skup, i Tønsberg lørdag kveld.

– Vi er stolte. Mest av alt er vi solte over at ei jente som kjempet for å få sin historie kjent, har lykkes med dette, mot alle odds. Og med det har har hun bidratt til en viktig realitetsorientering og til systemendringer som vil kunne endre andre barns liv. Jeg håper hun en dag vil forstå hvor viktig hennes mot og hennes historie har vært, sier Ergo.

Sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle, er på plass i Tønsberg.

– Dette er fantastisk. Vi får bekreftet at det er viktig å bruke krefter og penger på undersøkende journalistikk, sier Helle.

– Motkreftene har vært mange. Noen prøvde å stoppe publiseringen av denne viktige saken, men vi har fått bekreftet at sannheten trumfer det meste. Barnevernet er viktig, men har mye makt. Den må etterprøves, sier Helle.

Her er juryens begrunnelse for diplomet:

«Hvem har ikke på kveldsvakt ringt politiet, og fått beskjed om at ingenting er skjedd – ja, bortsett fra et bistandsoppdrag for barnevernet etter en rømming. Og så har vi godtatt at dette er «ingenting», uten å lure på hva som egentlig skjer når politiet innhenter et barn på rømmen.

Historien om Ida gav oppsparket til en stor offentlig debatt, og slo ned som en bombe i Barnevernet. Hovedfunnet var en lang rekke brudd på norsk lovverk og menneskerettigheter. Helsetilsynet har varslet flere tiltak for å få kontroll over maktovergrep og systemsvikt.

I denne saken har journalisten utført et utrettelig systematisk og metodisk arbeid - og utvist en unik utholdenhet. Å skaffe seg adgang til lukket rett i en Barnevernssak var helt avgjørende for å kunne undersøke Barnevernets lukkede univers. Historien om «Glassjenta» er blitt til gjennom systematisk innhenting av både skriftlige og muntlige kilder, og en strategisk innsynsprosess. Journalistene gjorde befaringer i felt og rekonstruerte et utvalg alvorlige hendelser, slik at de kunne de kvalitetssikre historiene og skrive om hendelsene med autoritet.

Dette er den første kartlegging av Barnevernets langflytting av barnevernsbarn. Og det er første gang det er gjort en total statistikk over hendelsene i ett barnevernbarns dramatiske hverdag – hendelse for hendelse; en unik dokumentasjon

Juryen gratulerer Thomas Ergo, Rune Vandvik og Hans Petter Aass med SKUP-diplom for 2016». 

 • Les hele den prisvinnende reportasjen: Monsteret i rettssal 23
 • Glassjenta har høstet flere priser: Aftenbladet gjorde rent bord
 • Her kan du lese journalistenes metoderapport.

Hovedprisen, Skup-prisen, gikk til VG for avsløringene om tvangsbruk i psykiatrien.

Det ble totalt utdelt fem diplomer i tillegg til hovedprisen. VG mottok tre diplomer, blant annet for sakene om UDs bistandskonsulenter, og Dagbladet fikk ett diplom for sakene om pengebruk i kongehuset.

Publisert:

Les også

 1. «Glassjenta» nominert til europeisk pressepris

Mest lest akkurat nå

 1. Elg skutt ved Sandvedparken

 2. Janoves datter synger duett med bestefar

 3. Se oppdateringen fra SUS: - Tegn på at den andre smittebølgen er i ferd med å komme

 4. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?

 5. Årets kulturpris: Yngste vinner noensinne

 6. Enkelt, fargerikt og praktisk: – Vi falt pladask første gangen vi besøkte tomten

 1. Journalistikk
 2. Tønsberg