Budsjettforhandlingene løftet til høyeste nivå

Finanspolitikerne på Stortinget måtte i helgen koble inn partilederne for å få bedre framdrift i dragkampen om budsjettet.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski, Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen og Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik tar heisen etter en pause under budsjettforhandlingene på Stortinget mandag. De tre melder om framskritt i forhandlingene.
  • NTB-Johan Falnes
Publisert: Publisert:
SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski leder budsjettforhandlingene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet på Stortinget.
SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski møtte mandag formiddag Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen (t.h.) og Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik til en ny runde med budsjettforhandlinger på Stortinget.
SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski møtte mandag formiddag Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen og Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik til en ny runde med budsjettforhandlinger på Stortinget.
Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har denne helgen tatt del i budsjettforhandlingene. Dette bildet er fra sonderingene på Hurdalsjøen Hotell tidligere i høst.

– Jeg opplever at vi har veldig god framdrift nå.

Det sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen etter et nytt forhandlingsmøte på Stortinget mandag.

Ifølge kollega Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet har de to regjeringspartiene og SV jobbet på høytrykk både tidlig og sent gjennom helgen for å få på plass en budsjettavtale, og mandag fortsatte møtene av og på utover ettermiddagen.

Fristen for enighet i budsjettforhandlingene er finansdebatten i Stortinget førstkommende torsdag.

Partilederne koblet inn

I helgen ble også partilederne koblet inn i samtalene.

– Det er mange gode krefter som har jobbet godt gjennom helgen, inkludert partilederne. Så nå opplever jeg at vi er nærmere mål, men det er fortsatt ting som gjenstår, sier Knutsen, som også er leder i finanskomiteen på Stortinget.

Ifølge ham har partilederne bidratt godt til å få landet noen av sakene som de tre partiene forhandler om.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener det har vært naturlig å koble inn partilederne når det kommer til noen «store og viktige» saker.

– Men vi har også fra SVs side vært bekymret for framdriften – bekymret for om vi klarer å komme raskt nok i mål. Og det at partilederne har vært koblet på gjennom helgen, har bidratt godt til raskere framdrift, sier hun.

Optimisme

Kaski understreker likevel at ingenting er klart før alt er klart.

– Jeg vil si at vi har jobbet godt gjennom helgen og brukt tida godt sammen. Vi har hatt lange økter. Men det er fortsatt ting som gjenstår, sier Kaski til NTB.

Knutsen sier han er optimist.

– Det har vært jobbet godt gjennom helgen, og jeg er optimistisk til at vi klarer å komme i mål med en avtale som skal styrke velferden, få ned forskjellene og føre en rettferdig klimapolitikk, fastholder Knutsen.

– Det er god framdrift nå. Hvis vi opprettholder den framdriften, så har jeg tro på at det blir en god budsjettavtale, sier han.

Kriser kommer inn fra sidelinjen

Forhandlingsinnspurten skjer i en situasjon der både strømkrise og koronakrise preger nyhetsbildet. Men det er uklart hvordan dette er spilt inn i budsjettsamtalene.

– Jeg kommenterer ikke på enkeltheter knyttet til forhandlingene, så det må vi komme tilbake til. Men det er viktig å bidra til å møte den utfordringen på en god måte, for det er noe som preger hverdagen til folk i hele Norge, sier Gjelsvik om de høye strømprisene.

Knutsen understreker at det også er viktig å følge koronasituasjonen tett.

– Så kan vi ikke kommentere enkeltsakene i budsjettet. Men at det blir et godt budsjett for folk og næringsliv i Norge, det har vi store forhåpninger om, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

  2. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå

  3. 20.000 hus­stander i Roga­land uten skik­kelig inter­nett: Magne surfer på en usta­bil kobber­linje

  4. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

  5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

  6. Staten kan ikke betale for alt