Refleksens dag: Nå står slaget om ungdommen

Trygg Trafikk håper egne ungdomsreflekser designet av artisten Kygo får fart på refleksbruken blant tenåringer landet over.

– Du kan henge den på jakken, på sekken, veska, du kan til og med ha den i håret. Det er viktig å bli sett, også i mørket! Sarah Thorsen (17) deler ut 1000 reflekser, her er det Melissa Haver (15) og Mathilde Lunde Lærdal (16) som får.
 • Elisabeth Risa
  Elisabeth Risa
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Se her! Du kan henge den på jakken, på sekken, veska, du kan til og med ha den i håret. Det er viktig å bli sett, spesielt i mørket!

I anledning refleksens dag i dag torsdag 18. oktober, delte Sarah Thorsen (17) ut 1000 reflekser til sine medelever på Jåttå videregående skole.

Barn og de helt yngste er etter hvert blitt flinke til å kle seg med refleks, men ungdommen er langt fra best. Derfor står slaget nå om å få ungdommen til å bruke refleks.

De yngste er dårligst

En refleksundersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring undersøkelse viser at nordmenn blir flinkere til å bruke refleks når det er mørkt jo eldre de blir. Men kun 26 prosent mellom 18 og 29 år sier de alltid bruker refleks når det er mørkt.

Rogaland fylkeskommune ved Fylkestrafikksikkerhetsutvalget FTU, Opplæring RFK og Trygg Trafikk Rogaland, har derfor oppfordret de videregående skolene i Rogaland til å dele ut refleks til elevene.

Til sammen har tretten videregående skoler fått gratis reflekser til alle elevene fra FTU. Det er elevrådet på skolene som organiserer utdelingen. På Jåttå videregående skole førte det til stor oppmerksomhet rundt refleksens dag.

– Bruk av refleks er et enkelt og godt tiltak for å forebygge trafikkulykker blant elevene, sier rådgiver hos Trygg Trafikk, Francis C. G. Hess.

1000 kakestykker gratis til skolens elever i anledning refleksens dag i dag, torsdag 18. oktober. Fra høyre står Petter Harbo Soma (17), Magnus Svendsbø (16) og Silje Dalane (18).

Bytt refleksen

Mange tenker at den runde refleksen, som har ligget i lomma i årevis fremdeles beskytter, men slik er det ikke. Ifølge veimyndighetene har refleks en levetid på tre år.

– Det er det mange som faktisk ikke vet, at refleksen går ut på dato, sier Anne Grethe Aven, adjunkt ved Jåttå videregående skole.

Anne Grethe Aven, adjunkt ved Jåttå videregående skole.

Hun bidro sammen med elevene på Jåttå til markeringen på Jåttå i går.

– Vi opplever at dette er en kjempefin mulighet til å vise at vi tar ansvar for elevene våre. Vi har store arbeidsplasser nede i Jåttåvågen, det er mye trafikk rundt skolen og vi har ingen elever å miste. Vi vil at elevene skal være synlige og bevisste, sier Aven.

Sander Myhre delte ut 1000 reflekser designet av artisten Kygo. Her sammen med Anne Grethe Aven, adjunkt ved Jåttå videregående skole.

Fem på skolen

Bruker du refleks?

Hvorfor, hvorfor ikke?

Jonathan Hebnes (18), Sauda

Jonathan Hebnes (18), Sauda

– Nei, det har jeg ikke behov for. Jeg kjører enten bil eller så bruker jeg kollektivt. Bruker jeg kollektivt bruker jeg underganger og fortau. Men jeg merker jo at når jeg selv kjører bil så setter jeg pris på at andre bruker det.

Helene Grønlie Olsen (16), Kvernevik

Helene Grønlie Olsen (16), Kvernevik

– Egentlig ikke. Jeg føler det er nok en ekstra ting å ta på seg. Jeg brukte mer før når jeg gikk på barneskolen.

Benjamin Blanchard (16), Hundvåg

Benjamin Blanchard (16), Hundvåg

– Ja. Jeg går alltid kledd i svart. Svart jakke, sko, bukse og til slutt svart hette over hodet. For et par uker siden delte noen ut reflekser i byen, noen fra kommunen. De bruker jeg .

Igor Vojtiniak (18), Sola

Igor Vojtiniak (18), Sola

– Ja, jeg har to på sekken. De er ganske små, men for meg gjør de jobben. Jeg kjører i tillegg bil, da trenger jeg ikke refleks.

Mathea Selmer-Anderssen (18), Hundvåg

Mathea Selmer-Anderssen (18), Hundvåg

– Nei. Jeg er ikke så god til å bruke refleks. I dag er det refleksens dag så jeg tar med meg en av de refleksene de deler ut i dag så bruker jeg den.

Trygg Trafikks fem beste reflekstips

 • Fest refleks på alle jakker, sekker og vesker
 • Reflekser er forbruksvare som blir slitt over tid. Bytt ut gamle reflekser
 • Bruk helst to reflekser. Da er du synlig fra alle kanter
 • Refleks synes best når den beveger seg. Fest refleks på armer og bein
 • Hengereflekser bør henge i knehøyde for best mulig effekt
Publisert:
 1. Kygo
 2. Rogaland fylkeskommune
 3. Trygg Trafikk

Mest lest akkurat nå

 1. Å se og høre a-ha framføre «Take On Me» er som å bevitne Jesus komme tilbake og lese Bibelen, med kommentarer

 2. Carmen fra Bryne var 14 år da en ukjent kvinne prikket henne på skulderen

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Borgli blir sirkusdirektør

 5. Det blei ikkje litt stort, det bildet av Erling Braut Haaland?

 6. Wirak har bestemt seg: – Jeg skal ikke bli noen sjuende far i huset