Birgitte-saken: Høyesterett nekter å omgjøre dom mot fetteren

HØYESTERETT: - Det er ingenting som overrasker meg når det kommer til juss i Norge, sier fetterens forsvarer, advokat Arvid Sjødin.

Publisert: Publisert:

– Vi befinner oss i et lovtomt rom. Ikke engang den europeiske menneskerettighetskonvensjonen gjelder i dette rommet, sier fetterens forsvarer, advokat Arvid Sjødin i Advokatsamarbeidet Sjødin, Meling & co. Foto: Anders Minge

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

En snau måned etter at advokaten til Birgitte Tengs’ fetter begjærte den sivilrettslige dommen mot hans klient omgjort, kom svaret fra Høyesteretts ankeutvalg.

“Høyesteretts ankeutvalg bemerker at tvisteloven (...) ikke gir adgang til å omgjøre en kjennelse som avgjør en begjæring om gjenåpning (...). Kjennelsen 8. juni 2010 kan heller ikke omgjøres på annet rettsgrunnlag. Utvalget finner det derfor enstemmig klart at begjæringen blir å avvise.”

LES OGSÅ: Begjærer dommen mot Birgittes fetter omgjort

- Jeg vet ikke hva vi skal gjøre videre. Jeg vil diskutere dette med min klient, sier Sjødin i Advokatsamarbeidet Sjødin, Meling & co.

Sivilrettslig dømt

Birgitte Tengs ble den 6. mai 1995 funnet drept på en utmark like ved hennes hjem i Sund i Kopervik på Karmøy. Fetteren hennes ble pågrepet og siktet for drapet 8. februar 1997 og en snau måned senere tilsto han.

Tilståelsen ble gitt etter en avhørssituasjon som siden har fått sterk kritikk.

Birgittes fetter trakk tilståelsen i juni samme år. Fem måneder senere ble han likevel dømt for drapet i Karmsund herredsrett. I lagmannsretten ble Sjødins klient frikjent for drapet. Samtidig ble han imidlertid dømt sivilrettslig.

- Holdes ansvarlig

Det er denne sivilrettslige dommen Sjødin og hans klient begjærte omgjort. Ifølge fetterens forsvarer er begjæring om omgjørelse sendt ti ganger tidligere. Hver gang har det endt med avslag. Nå har også det ellevte avslaget kommet.

- Vi befinner oss i et lov-tomt rom. Ifølge Høyesterett finnes det ikke verktøy til å ta oss ut av dette rommet. Det er så lov-tomt at ikke en gang den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) gjelder, sier Sjødin, som peker på at EMK slår fast at en ikke kan ha en dom stående mot en uskyldig person.

LES OGSÅ: - Brev fra politiet renvasker Birgittes fetter

Bakgrunnen for at Sjødin og hans klient på ny begjærte den sivilrettslige dommen omgjort, var et brev sendt fra Sør-Vest politidistrikt. I dette brevet, som Aftenbladet har omtalt, slås det fast at Birgittes fetter “ikke på noe tidspunkt etter at ny etterforskning ble igangsatt 3. januar 2017 har hatt status som mistenkt eller siktet i saken.”

Les også

Siktet for mishandling: Nato-offiser kan likevel fengsles

Les også

Kvinne (45) opprettet livsforsikring på død eksmann

- Den norske stat krenker min klients rettigheter ved å holde ham ansvarlig for drapet. Så lenge den sivilrettslige dommen fra lagmannsretten i 1998, hvor min klient blir dømt til å betale erstatning til Birgittes etterlatte, ikke oppheves, holdes han ansvarlig for drapet, sier Sjødin.

Ikke interessant

Fetterens advokat peker på at lagmannsretten den gang fant at det var sterk sannsynlighetsovervekt for at fetteren hadde tatt livet av Birgitte. Beviskravet i sivilrettslige saker er lavere enn i straffesaker.

- I brevet fra Sør-Vest politidistrikt slås det fast at min klient ikke er interessant i etterforskningen. Da kan han heller ikke ta ansvar for drapet, sier Sjødin.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 6. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 1. Arvid Sjødin
 2. Sør-Vest politidistrikt
 3. Høyesterett
 4. Drap