Nabolagshage kan bli modell for hele byen

En nedslitt lekeplass i B. Christophersens gate på Eiganes er omgjort til en bugnende hage for nabolaget. Nå kan «Margunns hage» skyte knopper også i andre bydeler.

Margunn Ueland har hatt flere politikere på befaring blant blomster og grønnsaker, her med kommunalråd Per A. Thorbjørnsen (V). Foto: Aasland, Jarle

 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Primus motor for prosjektet på Eiganes er Margunn Ueland, til daglig journalist i Aftenbladet, og på fritiden en utrettelig entusiast innen hagearbeid.

Myldrende liv

– Vi så at lekeplassen ute i gata ble mer og mer tilgrodd av bjørkekratt og ugras. Av lekeapparatene var det bare ett som virket, og det var aldri barn der, forteller Ueland.

Det var hun som satte i gang i begynnelsen av april med å dyrke opp arealet. Naboenene bidro - de kjøpte blant annet bærbusker og frukttrær. Plassen er blitt populær blant både små og store i gata.

– Alle i nabolaget får selvsagt lov til å forsyne seg av det som gror her, sier Ueland.

Les også

Derfor er de uten snegler i hagen

Les også

Margot (96) er nabolagets arbeidsjern: – Hun gir oss nærmest dårlig samvittighet

– Spurte du kommunen om lov først?

– Nei. Opprinnelig var det tenkt som parkeringsplass. For cirka 25 år siden anla kommunen lekeplassen. Siden har vi ikke sett noe til kommunen. Vi gjør dette for å utnytte et fellesareal til beste for nabolaget. Alternativet var at det hadde blitt fullstendig villniss.

Ryktene går

– To skoleklasser har vært på besøk. Pensjonister fra boligblokkene rundt her legger gjerne spaserturen om hagen. I det siste har også politikere fra flere partier dukket opp. Janne Johnsen og Elin Schanche fra Høyre var her. Så kom Erik Hammer og Per A. Thorbjørnsen fra Venstre.

Sistnevnte ble så begeistret at han vil ha med seg partileder Trine Skei Grande til Eiganes når hun kommer til byen tirsdag.

Maisplantene har skutt i været og kolbene er snart klare for innhøsting. Foto: Aasland, Jarle

Bier og blomster

– Margunn har, sammen med naboer, forvandlet en utslitt, ubrukt og overgrodd lekeplass til en oase av en byhage. En hage med frukttrær, bærbusker, poteter og all verdens grønnsaker og blomster. Dette er urban gardening/ farming på sitt beste, og fellesskapsbygging på tvers av generasjoner på sitt vakreste, sier Thorbjørnsen.

Kommunalråden blir gjerne med på en omvisning i hagen. De passerer solsikker, grønnkål, rødkål og maisen, der kolbene snart er klare for høsting. Thorbjørnsen får med seg et foredrag på kjøpet om hvordan maisplanten formerer seg.

– Hunnplanten har en dusk her. Frøene fra hannplanten drysser ned på dusken. Så går naturen sin gang videre, sier gartner Ueland.

Per A. Thorbjørnsen blir, om mulig, enda mer entusiastisk.

– Urban gardening er absolutt noe vi også bør legge til rette for som kommune, sier han.

Kommunal startpakke

Sammen med representantene for H og Frp foreslår han nå at kommunen skal utrede en ordning der interesserte, som finner et ledig areal i sitt nabolag, skal kunne ta kontakt med kommunen. I løpet av to uker skal de få avklart om det er OK å finne fram spade og spett.

Kommunen skal imidlertid bidra med mer enn bare en tillatelse. Det skal i tilfelle også lages en «pakke», der kommunen tar ansvar for:

1. Å rydde arealet for busker og kratt, om nødvendig med maskinhjelp.

2. At det utarbeides en startpakke verdt 5000 kroner for innkjøp av diverse nødvendige ting til hagen ( for eksempel jord, gjødsel, sneglemiddel)

3. At det utarbeides en veileder for hvordan hagearealet skal drives.

Les også

Nå kan du innta hagen

Les også

Kolonihagefolk: - Her nyter vi livet

Thorbjørnsen, som leder kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU), tar opp spørsmålet om dette i tirsdagens møte.

– Mye arbeid

Margunn Ueland advarer mot å tro at en lys idé og litt hjelp fra kommunen er nok til å lage en levende og permanent byhage.

– Folk må være klar over at det er mye arbeid før de går i gang. Selv har jeg nok lagt ned 7–800 timer på dette prosjektet. Stadig har jeg mine daglige runder for å plukke vekk brunsnegler. Innsatsen avgjør hvor vellykket hagen blir. Men selvfølgelig er det fullt mulig å satse på bærbusker og frukttrær i stedet for blomster og grønnsaker. Da blir det mindre arbeid, sier hun.

PS. Aftenbladet har en større reportasje om hageprosjektet på Eiganes i Bo-bilaget på fredag. Du kan også se bilder fra denne på bloggen Margunns hagebilder http://blogg.aftenbladet.no/margunn/ og følge Margunn på Instragram @margunnu. #leikeplasshagen

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Grønnsak
 3. Miljø
 4. KMU

Mest lest akkurat nå

 1. Sånn ser nye Ruten ut etter to måneder

 2. Her oppdager de noe midt i sendingen: Dette kan velte Tripic-overgangen

 3. Dugnad i Randaberg ga seks nye smittetilfeller

 4. Sandnes-treneren: - Ingen prestisje i kampen mot Viking

 5. De sjeldne blod­proppene etter vaksinering kan lett be­handles. Men de må oppdages i tide

 6. - Sigbjørn har gått gjennom ufattelige lidelser. Det er rene torturen. De tiltalte bør få lovens strengeste straff