Tinghustomt saumfares og bores opp

Multiconsult skal bruke de neste tre ukene på å bore 17 hull og grave opp flere dype groper på Bekhuskaien. Grunnforholdene må avklares før Statsbygg kan realisere planene om nye Stavanger tinghus.

Atle Christophersen fra Multiconsult, havnedirektør Merete Eik og Hans Kjetil Aas fra Stavanger Utvikling sjekket grunnboringen på bekhuskaien onsdag.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er Stavangerregionen Havn IKS og Stavanger Utvikling KF som sammen skal holde tak i utviklingen av om lag 20 dekar sentrumsareal på Bekhuskaien og i Østre havn. Oppstartsmøtet med Statsbygg er allerede unnagjort, men før tomtens tilstand er kjent, er kjøperen naturlig nok avventende, i hvert fall når det gjelder pris.

For å få en opsjonsavtale med Statsbygg på plass innen sommeren, må havnen presentere en detaljert oversikt over grunnforholdene på Bekhuskaien, der mesteparten av utfyllingen ble gjort allerede i 1975.

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) forsikrer at kommunen presser på for å få fortgang i prosessen med nytt Tinghus. Prosjektet fikk et skudd for baugen da Justisdepartementet utsatte tinghusbyggingen i Stavanger i inntil fem år. Samtidig ble det bestilt en opsjonsavtale for tomten på Bekhuskaien.

– Jeg var i møte med justisminister Tor Mikkel Wara senest denne uken. Vi jobber og jobber for å påvirke, sier Tysdal Moe.

– Men noen respons får dere ikke?

– Vi har ikke fått noe konkret på bordet ennå, men jeg regner med at vi vil ha gode kort på hånden når vi får en ferdig reguleringsplan for området, sier varaordføreren.

Les også

Vil ha tinghus der ferjekøen står i dag

Les også

Utfyllingene i Stavanger sentrum vil koste minst en halv milliard kroner

Les også

Det politiske flertallet vil ha nytt teaterbygg i Kannik

Les også

Nytt Stavanger-tinghus utsatt i inntil fem år

– Bekhuskaien, selve navnet forteller vel at her kan dere finne forurensede masser?

– Det kan nok være en del under massene, og da særlig i nærheten av der bekhuset sto, sier geotekniker Atle Cristophersen fra Multiconsult.

Teamet fra Multiconsult skal bruke tre uker på å bore 17 hull og grave flere 4–6 meter dype groper rundt på Bekhuskaien. Hensikten er både å kartlegge kvalitet og tilstand på fyllingen og finne eksakte dybder til fjell.

– Vi er alt nede på 25 meters dybde uten å finne fjell, sier Christophersen.

Multiconsult skal også foreta en miljøteknisk undersøkelse for å finne ut om det er forurensede masser som må vekk.

– Det skal ikke bare være Tinghus her?

– Nei. det skal fortsatt være havnedrift både på kaien mot Fiskepiren og kaien ut mot leden. På de sidene det fortsatt være ti meter til havnedrift. Samtidig vil Bekhuskaiens status som ISDS-kai bli avviklet når vi får på plass planlagt ny 370 meters kai i Bjergsted, sier havnedirektør Merete Eik.

– Hva skjer da med Bekhuskaien?

– I sentrumsplanen vil dette området bli omdisponert til sentrumsformål. På mange måter er vi nå med på en tyvstart på selve sentrumsplanen som skal opp i bystyret på nyåret. Havnen, Stavanger Utvikling og kommunen vil måtte utarbeide et planprogram for hele området, der det blir konkretisert hva området skal brukes til.Et av premissene er at Bekhuskaien skal være en link mellom sentrumskjernen og østre bydel, sier Eik.

– Teateret har bestemt seg for å bli i Kannik. Hva kommer istedet her på bekhuskaien? Bryggeri har blitt nevnt?

– Vi vet det har vært et forslag om det, uten at det er noe konkret. Deres plan var vel å legge tankene under bakken. Om det i det hele tatt er mulig å ha en kjeller under her, er noe av det grunnundersøkelsen vil avdekke, sier Eik

– Hva er Stavanger Utviklings rolle her?

– Vi har allerede et utstrakt samarbeid med havnen. For Bekhuskaien og det videre utviklingsarbeid for Østre Havn utarbeider vi nå en samarbeidsavtale. Om det blir et arbeidsfellesskap eller opprettelse av eget selskap får tiden vise. Vi har i alle falle et felles samfunnsansvar for å legge til rette for at sentrumsplanens ambisjoner kan oppnås. Vår rolle blir å koordinere prosessen på vegne av Stavanger kommune, både når det gjelder overordnet infrastruktur og arbeidet med å få på plass en rettsbygning i samarbeid med Stavangerregionen Havn og Statsbygg, sier Hans Kjetil Aas, daglig leder i Stavanger utvikling KF.

Resultatene av grunnundersøkelsen på Bekhuskaien vil foreligge et stykke utpå nyåret.

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Politikk
 3. Stavanger tinghus
 4. Bjørg Tysdal Moe
 5. Statsbygg

Mest lest akkurat nå

 1. Amerikanere fra­rådes å reise til Norge

 2. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 3. Din plastpose skal lønne proffe strandryddere i Rogaland

 4. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blod­prøve gav svar

 5. Ekspertene har sett på hvor sunne vegetarburgere egentlig er

 6. Derfor mangler Storbritannia 100.000 lastebilsjåfører – varsel om nasjonal kal­kun­krise før jul