Berentsen har fått skotsk whiskylegende som mentor

Onsdag startet produksjonen i et av Norges største, privateide destilleri.

Harald Berentsen, Frank McHardy og Fred Berentsen ved apparatet som akkurat har levert de første dråpene sprit som noen gang er produsert lovlig i Rogaland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Berentsen har destillerimester fra England og mentor fra Skottland. Det handler først og fremst om whisky, men mens den godgjør seg på fat, vil Berentsen produsere gin og akevitt.

Berentsens Brygghus handler om lange linjer. Seilskuteskipper Wilhelm Berentsen seilte i 1895 inn i en femtiårskrise. Han var lei av havets brus. Nå ville han lage sin egen brus. Berentsen var i mange år en liten brusfabrikk. Rundt tusenårsskiftet reiste Harald Berentsen til USA og kjøpte et komplett bryggeri. Da konteineren ble åpnet i Egersund, sto til og med de gamle støvlene til bryggeren der.

– Allerede den gang var det destilleri jeg ville bygge, men så hørte jeg på nyhetene at Tou skulle legges ned og da måtte vi sale om for å gripe muligheten som åpnet seg. Dermed ble det brygghus, ikke destilleri.

Kobber

Den tyske produsenten Volker Dietrich er i Egersund for å se til at alt monteres korrekt. Det dreier seg om to apparater for whisky og ett for gin og akevitt.

– Jeg har kjent Harald Berentsen i 15 år. Allerede da begynte han å spørre meg ut om utstyr. Jeg er veldig imponert av det han har fått til her. Han har investert i et utstyr som kan lage whisky av topp kvalitet.

Volker Dietrich lager 150 destilleringsapparater i året. Han har 60 kobbersmeder i fabrikken.

Det jobbes.
Les også

Slik skapte de merkevaren Berentsens Brygghus

Liverpool

Da Berentsen begynte med ølproduksjon, klarte de å kapre en dyktig brygger fra gamle Tou. Nå gjentar de oppskriften og har ansatt Ben Murphy fra Liverpool som destellerisjef. Han har mastergrad i destillering og erfaring fra USA og England.

– Egersund er en vakker by, men det var nok ikke byen som gjorde at jeg tok denne jobben. Jeg ble imponert over kvaliteten på utstyret og hvor dedikerte Berentsen er for å lage whisky av høy kvalitet. Her kuttes det ingen svinger. De siste to dagene har vært som et eventyr for meg med Volker Dietrich og whiskylegenden Frank McHardy i destilleriet.

Frank McHardy tester produktet.

Frank McHardy beskrives som en legende innenfor whiskyfaget etter snart 60 år i bransjen. Destillerisjef på Springbank i Campbeltown, men kanskje mest kjent som mannen bak renoveringen av Glengyle Destillery. Harald Berentsen forteller at McHardy ikke umiddelbart tente på planene i Egersund, men så fikk det modnes og han kom over for å se på forholdene. Nå stiller han seg helhjertet bak det som trolig er Rogalands første, lovlige destilleri.

– Grunnen til at jeg har tro på dette, er at de gjør de rette valgene. De bruker tid og er veldig dedikerte til oppgaven. I dag produserte de den første spriten. Jeg kunne kjenne allerede der at dette kommer til å bli bra. Hvis jeg lever, jeg er 73 år, så kommer jeg til å følge dem også i årene framover.

SE VIDEO:

– Fat

Harald Berentsen er i dag 61 år gammel. Whisky skal lagres. Minimum tre år, men mye kommer til å havne på fat og bli lagret opp til 30 år. Det vil si at Harald Berentsen kan feire 90-årsdagen sin med et glass fra den første produksjonen. Målet er 50.000 flasker whisky i året, men kapasiteten er 250.000 flasker. Den skal lagres på sherry, borbon og madeira-fat.

– Vi kjøper fat som er 15 år gamle, de er best, men også dyrest. Vi trenger 100 fat i året. Ett fat koster 8000 kroner, forteller Fred Berentsen og legger til.

– McHardy forteller oss at 60 prosent av kvaliteten kommer fra fatene.

Investeringen er på linje med investeringen den gang Berentsen ble brygghus. Prislappen, før den første whiskyflaska kan drikkes, er på rundt 25 millioner kroner.

Publisert: