Hun kan bli historiens nest yngste Stavanger-ordfører

Kari Nessa Nordtun er Stavanger Aps ordførerkandidat til valget neste år. Nå vil hun spørre alle de 900 medlemmene om råd.

Publisert: Publisert:

Aps ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun er klar for å ta tilbake makten etter 24 års Høyre-styre. Foto: Kristian Jacobsen

 • Jone Østebø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Stavanger er en god by å bo i, men den kan bli bedre. 24 år med Høyre-styre er nok. Nå er det på tide at andre får slippe til, sier Kari Nessa Nordtun til Aftenbladet.

Arbeiderpartiets arbeid fram mot lokalvalget neste høst er i gang. Den som skal lede troppene i Stavanger, er etter all sannsynlighet Kari Nessa Nordtun. Aps gruppeleder i Stavanger avslører at hun har svart ja til nominasjonskomiteen på spørsmålet om hun vil være partiets ordførerkandidat.

Målet er å kaste Høyre ut av ordførerkontoret på Rådhuset, etter 24 år med Leif Johan Sevland og Christine Sagen Helgø.

Les også

FRA 2017: Selvangivelsen: Kari Nessa Nordtun

For 26 år siden satt faren Tore Nordtun der. Og neste år kan altså datteren ta over byen. Det har de nok snakket mye om i familien.

– Nei, ingenting, egentlig. Han er dagmamma for sønnen min på 15 måneder to dager i uken, så ...

– Du mener dagpappa?

– Hehe, ja, dagpappa. Han hjelper veldig godt til nå når vi ikke har barnehageplass. Når jeg snakker med ham, går det mest i hvor mye sønnen min har sovet, når han våknet, når han spiste og sånne ting.

I 2005 deltok Kari Nessa Nordtun på Aps landsmøte i Oslo, som en av de yngste delegatene. Foto: Jonas Haarr Friestad

900 medlemmer skal ringes

For å vinne valg, er det uansett viktig å snakke med flere enn far. Denne erkjennelsen tar Stavanger Ap helt ut denne gang. Tre personer, Nordtun selv, kommunalråd Dag Mossige og rådgiver Hilde Fahret Born, skal i tiden fremover ringe alle de 900 medlemmene i lokalpartiet.

– Vi skal spørre hva som er viktig for dem, hvor skoen trykker, både for dem personlig, men også for folk som de snakker med med, sier Nordtun.

Og derfor kan ordførerkandidaten ennå ikke si hva partiets hovedsak blir i valgkampen.

– Så hvis et flertall av de 900 sier at innvandring og integrering er det viktigste, så blir det hovedsaken?

– Ja, vi må ta medlemmene våre på alvor. Vi er åpne for hva de vil svare. Vi skal lytte.

I tillegg til de 900 telefonsamtalene har partiet opprettet nettsiden viktigformeg.no, der alle, ikke bare Ap-folk, kan komme med innspill.

Og så har partiet satt i gang et omfattende gruppearbeid. Ti grupper med 50 partimedlemmer skal jobbe med ti politikkområder fram mot det endelige partiprogrammet. Klima og miljø er en gruppe, barnefattigdom en annen.

Les også

LES OGSÅ: «Jeg har aldri vært så sint på media noen gang. Jeg raste inn i redaksjonen og slo i bordet.»

– Forskjellene øker

Selv om det er for tidlig å spikre valgkampprogrammet, har ordførerkandidaten selv noen kjernesaker hun snakker villig om.

– Stavanger er en fin by å vokse opp i. Men de sosiale forskjellene øker og barnefattigdommen går raskt oppover sammenlignet med andre storbyer. Flere unge flytter ut av byen enn inn, noe som er et tegn på at vi ikke er attraktive nok for dem.

– Hva konkret vil du gjøre på disse områdene?

– Vi har ikke greid å ta vare på alle. Vi vil gjøre arbeidslivet mer mangfoldig og satse mer på sosial boligbygging. Vi vil være aktive for å tiltrekke oss statlige arbeidsplasser, og vi må få flere private bedrifter til å etablere seg i regionen. For å få til det, må vi blant annet sørge for gode tjenester. Bedriftsledere har fortalt meg at de har mistet ansatte på grunn av dårlige muligheter for barnehageplass, sier Nordtun.

Les også

Frp frir til Ap for omkamp om bom

Les også

Rogaland Ap vil ha slutt på bompenger

Bjellands opprydning

Nordtun overtok som Aps gruppeleder i Stavanger bystyre da 2016 ble til 2017, etter at Cecilie Bjelland kastet kortene. Da hadde lokalpartiet vært gjennom flere år med sjau, med utmeldelser fra sentrale partifolk og med opprivende strid i full offentlighet.

– Det var trist, det som skjedde, og at noen forsvant ut. Men nå må vi se framover og vise den gode politikken vår.

– Var Bjellands opprydning nødvendig?

– Jeg tror det var viktig for Ap å markere seg som et sterkt opposisjonsparti, å vise velgerne at det fantes et alternativ til Høyre-makten. Og vi gjorde et godt valg sist, understreker dagens Ap-sjef.

Ap fikk 27,4 prosent av stemmene i Stavanger i 2015. Høyre fikk 29,4. Ap fikk 18 seter i bystyret, Høyre bare ett mer.

Nordtun vrir seg når hun får spørsmålet om hvilken oppslutning som er målet i 2019. Thorbjørn Jaglands 36,9-spøkelse går igjen.

– Målet er å bli det største partiet.

– Men over 30 prosent vil du juble over?

– Ja, over 30 er målet, innrømmer Nordtun.

Onsdag 12. juli 1922 skrev Aftenbladet at John Norem hadde rykket opp til å bli ordfører i Stavanger etter at forgjengeren Bertram C. Middelthon ble borgermester, datidens rådmann. 33 år gamle Norem er byens nest yngste ordfører til nå. Foto: Stavanger Aftenblad

Yngst i historien

Blir Ap det største partiet, er mulighetene store for at Nordtun blir historiens andre Nordtun i ordførerstolen.

Og blir hun ordfører neste høst, vil hun med sine 33 år og 3–4 måneder bli den nest yngste ordfører i Stavanger noensinne.

Høyres Leif Johan Sevland var 34 år da han begynte sin 16 år lange ordførerkarriere i 1995. Han er blitt omtalt som den yngste til nå, men det er feil. John Norem, også han fra Høyre, var 33 år og 8 måneder da han overtok i juli 1922. Søren Årstad var enda yngre.

– Leif Johan Sevland ble en flott og samlende ordfører for byen, selv om han var ung da han fikk tilliten. Det håper jeg også å bli. Jeg er ikke opptatt av å sette personlige rekorder. Jeg er opptatt av å gjøre byen og kommunen enda bedre å bo i, sier Nordtun.

(Aftenbladet skrev i en tidligere versjon at Kari Nessa Nordtun ville bli den yngste ordføreren i Stavanger i historien. Det var feil. Etter at artikkelen ble skrevet, dukket det opp en yngre ordfører fra 1800-tallet. Les om Søren Årstad, som kanskje var den yngste Stavanger-ordføreren i historien).

Publisert:

Les også

 1. Søren Tobias Årstad var trolig en yngre Stavanger-ordfører

Mest lest akkurat nå

 1. Ryfylketunnelen nattestengt fra mandag

 2. Hareide signerte byvekstavtalen: - En god dag for Rogaland

 3. Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel - Ryfast fortsatt gratis

 4. Viking må trolig endre på laget

 5. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

 6. Når en gruppe i samfunnet føler seg spesielt uthengt, må det være på sin plass å lytte, og å innrømme feil.

 1. Kari Nessa Nordtun
 2. Cecilie Bjelland
 3. Stavanger
 4. Leif Johan Sevland
 5. Christine Sagen Helgø