Lang kø på Kjeragbolten

Kjerag holder nesten tritt med turistkometen Trolltunga i popularitet. Begge steder risikerer turistene å stå lenge i kø for å få drømmebildet.

Publisert: Publisert:

Populariteten til Kjerag vokser med 25–30 prosent i sommer, anslår Lysefjorden Utvikling. Besøkstallet kan kanskje passere 40.000. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Pål Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I 20 år har Kjerag tiltrukket seg basehoppere. Foto: PRIVAT

Stien starter på Øygardstøl. Foto: Tor Inge Jøssang

— Det var cirka 1 times kø for å komme utpå Kjeragbolten, forteller Kyrre Løvås fra Jørpeland.

Han gikk til fjellet som kalles majesteten i Lysefjorden sammen med et par kamerater en lørdag i juli. Tenåringene hadde tatt bilde på stupet tidligere og de gadd derfor ikke vente på tur.

Les også

Disse attraksjonene er køfrie

Da turen startet var parkeringsplassen ved Øygardstøl omtrent full. Langs stien møtte de en jevn strøm av turister.

— Det var ikke et mellomrom på 10 meter uten at vi traff noen, forteller 19-åringen.

Pilen opp

I likhet med turistmagneten Preikestolen, som ligger an til minst 250.000 besøkende i sommer, opplever Kjerag at pilen peker oppover.

— Vi regner med en økning på 25–30 prosent. Antallet besøkende vil år sannsynligvis ende på 30–40.000, forteller Audun Rake.

Han er daglig leder i Lysefjorden Utvikling, som tilrettelegger fylkets fremste naturperler for turisme. Selv var ikke Rake kjent med at turistene står i kø for å gå utpå Kjeragbolten.

Les også

- Oi. Dette var kanskje ikke så lurt.

Foto–køen på Trolltunga i Hardanger har lenge vært i fokus. Den 15 meter lange og 5–6 meter brede tungen har gått fra å være et ukjent sted til å bli omtalt som en av de heftigste turopplevelsene i verden. Det er plass til et fotballag utpå utspringet, men de fleste vil bli fotografert alene eller sammen med sine turkamerater. Det fører til lang venting på de største utfartsdagene.

— Det er lett å tenke samme køproblematikk på Kjeragbolten. Her er det kun plass til én utpå om gangen. Til sammenligning kan Preikestolen ta 500–1000 mennesker. Vi vet fra Trolltunga at folk organiserer fotograferingen selv. De står i kø og det går ganske greit, kommenterer Rake.

Sprer ut

Han mener Kjerag og Trolltunga har mange likhetstrekk. Turene er lange og krevende. Begge hadde om lag 25.000 besøkende i fjor. Trolltunga kalkulerer med 50.000 i år, mens Kjerag muligens kan passere 40.000 besøkende.

HER KAN DU LESE MER OM TUREN TIL KJERAG (ekstern lenke til ut.no)

— Vi stanger mot taket ved Preikestolen og ønsker at besøket skal spres utover Lysefjorden. Utviklingen på Kjerag er helt fantastisk. Her kan vi utvide parkeringen og stien, slik at det er mulig å ta i mot langt flere, uttaler Audun Rake.

De to siste årene har nepalske sherpaer fikset stien til Preikestolen. Det er bygd steintrapper i urer og bratte skråninger, slik at turen er blitt en lek. Snart begynner en gruppe sherpaer på Kjerag–stien. Dette arbeidet koordineres av Stavanger turistforening. Ifølge daglig leder Preben Falck er arbeidet ved Kjerag allerede begynt.

Bedre sti

— I sommer har vi fikset kjettingene og rekkverket langs stien. I månedsskiftet august–september kommer sherpaene. Det blir ikke en steinsatt sti langs hele traséen, slik som på Preikestolen. I stedet skal vi gjøre noen steder mer fremkommelige, mens vi på punkt med stor slitasje skal samle trafikken, slik at den ikke spres utover hele fjellsiden, opplyser Falck.

Turen til Kjerag er tyngre og vanskeligere enn Preikestolen, og sånn skal det fortsatt være.

— Vi legger ikke opp til at den skal bli mer lettgått. Terrenget er bratt og det verken kan eller vil vi gjøre noe med. Det at turen er krevende gjør den attraktiv, og tiltrekker en litt annen type turister enn Preikestolen. Dette bidrar til Kjerags popularitet, mener Falck.

Mange går tidlig for å unngå de største turiststrømmene. Falck har både har sett og hørt om køen ved Kjeragbolten, men selv ikke opplevd at den har vært lengre enn 5–10 minutter.

— Så langt jeg har sett, går folk ganske raskt utpå, får tatt et bilde og så raskt tilbake. Og det er langt fra alle som våger seg utpå, påpeker Falck.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Alvorlig skadet etter basehopp-ulykke

 2. Camping med historisk sus

 3. Et reisemål i verdensklasse

 4. Her hopper Jon Martin fra 1.000 meter for første gang

Trolltunga ved Odda lokker cirka 50.000 turister i sommer. Foto: Pål Christensen

Mag-20070622-1-A-27-21-1.jpg

Mest lest akkurat nå

 1. Familie­selskap skal være grunn til flere korona­smittede i Stavanger

 2. Fire ansatte korona­smittet hos ConocoPhillips

 3. Rapport: Derfor havarerte helikopteret ved Tau sommaren 2019

 4. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev

 5. Ungdommen fikk sitt eget anneks på fjellet: – Her slipper de å henge med oss voksne

 6. To nye smittede i Stavanger

 1. Ryfylke