Vant sitt livs kamp

Dag Olav Stensland (28) vet det trolig ikke selv. Men når han nå har flyttet inn i sitt selvbyggerhus på Sunde i Stavanger, er punktum satt for en kamp som har endret norsk politikk.

Arnt og Torunn Stensland kjempet lenge mot kommunen. Dag Olav ble det nasjonale symbolet på utviklingshemmedes rett til å få bo hvor de vil. Nå er er han flyttet inn i sitt hus. Var det verdt det? - Uten tvil, sier foreldrene.
 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
Arnt og Torunn Stensland kjempet lenge mot kommunen. Dag Olav ble det nasjonale symbolet på utviklingshemmedes rett til å få bo hvor de vil. Nå er er han flyttet inn i sitt hus. Var det verdt det? - Uten tvil, sier foreldrene.
Utviklingshemmede Dag Olav Stensland eier selv rekkehusleiligheten på den store selvbyggertomta på Sunde i Stavanger.
Dag Olav Stensland i stua sammen med sin mor Torunn Stensland.
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Så dette er ditt nye hjem?

— Ja!

Dag Olav Stensland svarer kontant. "Ja" er hans mest vanlige svar. Dag Olav har en utviklingshemming og autisme, og språket er begrenset. Men de som kjenner ham, kan snakke med ham om mye. Han gir oss skålen med Twist. I én time har han sittet ved kjøkkenvinduet og ventet på oss.

— Syns du det er fint her?

Les også

Dag Olav får tomt likevel

— Ja!

— Skal vi få se på leiligheten din?

— Ja! svarer Dag Olav og spretter opp.

Ble fratatt drømmetomta

Familien feiret da Dag Olav i februar 2010 ble tildelt selvbyggerbolig på Sunde. Stavanger kommunes tomtetildeling ble avgjort ved loddtrekning. Dag Olav var én av rundt hundre vinnere. Etter flere års misnøye med å bo i kommunalt bofellesskap, hadde foreldrene Arnt og Torunn Stensland, hans hjelpeverger, besluttet at det beste for Dag Olav var å flytte i egen leilighet.

(Artikkelen fortsetter under.)

Dag Olav Stensland i stua sammen med sin mor Torunn Stensland.

Arnt var klar for måneder med egeninnsats, da kommunen i august 2010 ga beskjed: Dag Olav ble fratatt tomta. Hovedgrunn: Det ville bli for krevende og dyrt for kommunen å gi ham omsorgstjenester, hvis han flyttet for seg selv.

Da saken ble kjent i media, reagerte rikspolitikerne. Det toppet seg med at inkluderingsminister Audun Lysbakken gikk ut mot kommuner som presser utviklingshemmede i valg av bolig. Utviklingshemmede har rett til å bo hvor de vil, selv om de mottar kommunale tjenester, fastslo Lysbakken.

I april 2011 ble Stavanger kommune felt for diskriminering av Dag Olav. Likestillings— og diskrimineringsombudet konkluderte at kommunen brøt loven både da han ble fratatt boligen og lagde særregler for folk som får selvbyggerbolig og mottar kommunale tjenester.

Noen måneder senere fikk familien Stensland ny beskjed fra kommunen: Dag Olav fikk likevel selvbyggertomt på Sunde.

Et godt liv

Nesten to år og flere hundre dugnadstimer senere er Dag Olav endelig flyttet inn. Rekkehusleiligheten er på to etasjer, på rundt 70 kvadratmeter hver. Oppe er det kjøkken, stue, bad og et ekstra oppholdsrom, i tillegg til veranda med utsikt over Hafrsfjord. I sokkeletasjen er det ett soverom til Dag Olav, ett til personalet, bad, bod, og utenfor en liten hage. Etter litt diskusjon med Overformynderiet fikk dag Olav kjøpe leiligheten selv.

Kommunen yter omsorgstjenester om dagen. Om natta er omsorgen organisert av familien, gjennom Brukestyrt personlig assistanse (BPA).

— Her ligger alt godt til rette for at Dag Olav skal kunne leve et godt liv, sier Arnt og Torunn Stensland.

I bofellesskapet slet de med en holdning om at Dag Olav kan være sammen med alle i personalet, sier de. Men i praksis kom han ikke godt ut med alle. I bofellesskapet hadde han mange ansikter å forholde seg til. Nå er det en håndfull ansatte i hans dagturnus.

— I bofellesskapet var det vanskelig å vite hvem som hadde neste vakt. Her setter de opp vaktene én måned fram i tid. Dag Olav har dermed oversikt. Det er kjempeviktig, sier Torunn.

(Artikkelen fortsetter under.)

Utviklingshemmede Dag Olav Stensland eier selv rekkehusleiligheten på den store selvbyggertomta på Sunde i Stavanger.

— Forstår han vaktlista?

— Ja, han repeterer den hver morgen.

Deres liste over negative forhold ved bofellesskapet, er lang. Det var mye støy fra elektriske dører og fra personalet, som han ble distrahert av eller som gjorde ham nysgjerrig. De øvrige beboerne var for det meste eldre uten gange og taleevne. Han manglet likesinnede. Og kontakten med flere av lederne var ikke god, mener de.

— Her lytter kommunens personale til oss. De er til for Dag Olav, ikke motsatt. De har god kjemi med ham. De setter pris på samarbeidet med oss. Etter halvannen måned ser vi at Dag Olav er blitt mye roligere. Han trives mye bedre.

- Det var verdt slitet

Tre dager i uka arbeider han ved en kommunal arbeidsgård. Ellers har han en omsorgsarbeider rundt seg døgnet rundt. Han er med og kjører bil, går turer med hund eller lager mat.

Les også

- Vil diskrimineringen til livs

— Dag Olav får endelig leve et vanlig liv, sier foreldrene.

— Vil dere anbefale andre foreldre å ta samme kamp som dere tok?

— Uten tvil. Premien er langt større enn innsatsen.

— Men har det ikke vært tøft?

— Jo. Uten hjelpen fra Norsk forbund for utviklingshemmede, hadde det vært tøft. Når vi ser den umiddelbare forbedringen i Dag Olavs hverdag, og hans glede over å komme hit, er det verdt alt slitet, sier Arnt og Torunn Stensland.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 2. Nyfødt valp funnet på lekeplass i Stavanger

 3. Rives hele lavblokken, må nybygget bli en nøyaktig kopi

 4. For 15 år siden herjet Peter Ijeh da et desperat Viking «fikk» 3 poeng av Brann. Nå er det bergenserne som er i nød.

 5. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

 6. Stavanger-restaurant i minus for sjuende år på rad