Stor test av løpesko

Skal du velge lette joggesko med lite demping, eller litt tyngre sko med god demping? Det kommer helt an på.

Publisert: Publisert:

Kirsten Marathon Melkevik (fra v.), Bjørn Tore Kronen Taranger og Ingeborg Lind er erfarne nok til å kunne bruke lette sko med lite demping. Men det passer ikke for alle. Foto: Ørjan Deisz

  • Birgitte B. Lygre
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Adidas Adizero Tempo 6, Dame Foto: Ørjan Deisz

Asics DS Trainer 19, Dame Foto: Ørjan Deisz

Asics DS Trainer 19, Herre Foto: Ørjan Deisz

Mizuno Wave Rider 17, Dame Foto: Ørjan Deisz

Asics DS Racer 10, Dame Foto: Ørjan Deisz

Adidas Adizero Tempo 6, Dame Foto: Ørjan Deisz

Overpronasjon, underpronasjon, normalpronasjon, hulfot, plattfot, smal, bred, tykk, tynn, langt, kort, raskt eller sakte? Det er mye å ta stilling til for våryre mosjonister som strømmer til sportsbutikkene for å fornye joggesko-garderoben.

— Lett å bli overivrig

De tre erfarne løperne Ingeborg Lind, Bjørn Tore Kronen Taranger og Kirsten Marathon Melkevik mener folk bør tenke seg godt om når de skal finne frem i den knallfargede jungelen av fiffige løpesko.

Les også

Fem tips for valg av joggesko

— Man må finne den riktige kombinasjonen av vekt på skoen og god demping. Disse tingene må man nesten føle seg frem til. Dette kommer blant annet an på hvor langt og hvor raskt du skal løpe, hvilken fot du har, og kroppsvekt, sier Lind som er mellom- og langdistanseløper for Gular. Som erfaren løper kan hun tillate seg å velge lettere sko med mindre demping. For nybegynnere anbefaler hun mer demping, og variasjon i underlaget.

Mange årsaker til skader

Hvilken type føtter og løpesett du har, kan kartlegges ved hjelp av analyse på tredemølle, samt avtrykk av føttene på en speilkasse.

Les også

Slik blir du sterk nok - utan vekter

— Et av de beste rådene jeg har er at skoene skal kjennes behagelige å ha på med én gang. De skal ikke løpes eller gås inn. Det kan også være en fordel å ha to forskjellige par med ulik demping som man kan variere mellom, sier Kirsten Marathon Melkevik.

Naturlig løping er in

De senere årene har forfotløping, barfotløping, minimalistsko og naturlig løping vært i vinden. Tankegangen er at løping med lite eller ingen demping resulterer i en mer naturlig løpestil for kroppen. Barfotsko og minimalistsko skal gjøre det enklere å lande på forfoten i stedet for hælen.

— Det er vanskelig å forandre løpestilen – og det gjør deg lettere utsatt for skader. Man må løpe sånn at det føles naturlig for en. Det man kan forandre på er overkroppen – tenk heller på at du skal bruk energien fremover, ha avslappede skuldre og løft hoften opp og frem, sier Lind.

Testpanelet består av i alt ni erfarne løpere, som alle ligger i Norgestoppen innen sine konkurranse-grener.

Disse skoene er testet

Nike Flyknit Lunar 2

Nike Flyknit Lunar 2, Dame Foto: Ørjan Deisz

Nike Flyknit Lunar 2, Herre Foto: Ørjan Deisz

Passer godt til forskjellige økter. Myk støtdemping gjør at den passer best for deg med en stabil fot som liker lette sko, også til mengdetrening. Smal lest, elastisk og egner seg best for dem som liker at skoen sitter tett på foten. Normal i størrelsen. Vekt dame: 180 g. Vekt herre: 240 g. Pluss:

God demping. Ingen sømmer eller kanter presser mot foten. Behagelig på.

Flyknit-overdelen gjør at skoen sitter kontant på.

Nøytral såle, kombinerer god støtdemping med en herlig løpsfølelse.

Svært lett. Gir følelsen av å ha på seg en sokk.

Minus:

Gir lite støtte.

Folk med ankelproblemer bør styre unna.

Passer best for : Skikkelig god allrounder, fungerer ypperlig både til intervall og langkjøring. Med 10 mm dropp (forskjell på hvor tjukk sålen er under hælen og under tåa) passer den best for folk som løper på hælen.

Mizuno Wave Rider 17

Mizuno Wave Rider 17, Herre Foto: Ørjan Deisz

En forholdsvis lett mengdetreningssko som egner seg best for rolige turer. Kan også passe til hurtigere turer om du ønsker mer demping enn de tradisjonelle lettvekterne. For dem som liker en noe stivere sko er Rider et godt valg. Har demping nok til lange turer. Skoen er noe stor i størrelsen. Vekt herre: 250 g (str. 42,5). Vekt dame: 220 g (str. 38). Pluss:

Skoen sitter godt på foten. Vid passform.

Slitesterk.

God demping.

Minus:

Sålen er litt hard.

Passer best for : Best egnet til rolig asfalt – og grusløping.

Mizuno Wave Sayonara

Mizuno Wave Sayonara, Dame Foto: Ørjan Deisz

Wave Sayonara er en ny lett modell fra Mizuno. Det er en ypperlig sko for den mer erfarne løper til intervall og hurtigere turer. For de litt lettere løperne vil skoen også kunne brukes til rolige turer ettersom skoen har en ganske god demping til lettvekter å være. For den mindre erfarne løper vil vi anbefale en sko med noe mer demping og stabilitet. Sayonara har en ganske smal passform sammenlignet med de fleste modellene til Mizuno, noe som gjør at den sitter godt på foten. Den sitter tett inntil foten, og gir en litt følelsen av å ha på seg en sokk. Absolutt en favoritt fra Mizuno. Skoen er noe stor i størrelsen – noen må kanskje en halv cm ned i størrelse. Vekt dame: 190 g (str. 38,5). Vekt herre: 223 g (str. 42,5). Pluss:

Ganske smal passform og sitter godt på foten.

Lett, og med relativt god demping.

Minus:

Noe vid i fremre del av skoen.

Noe stiv.

Passer best for: Intervall og hurtige turer. Rolige turer for lettere løpere. God konkurransesko på gateløp for erfarne løpere.

Asics DS Trainer 19 (TESTPANELETS FAVORITTSKO)

Asics DS Trainer 19, Dame Foto: Ørjan Deisz

Finnes både med og uten DuoMax-kilen, men løpsfølelsen var den samme i begge versjoner. Kilen vil ikke utgjøre all verden med tanke på korrigering av overpronasjon. Skoen er veldig lett, men har ganske god demping, så lettere løpere kan fint bruke denne på lengre turer. Ypperlig sko for både nye og mer erfarne løpere. Normal i størrelsen. Vekt dame 226 g (str. 38). Vekt herre: 261g (str. 42,5). Pluss:

Anbefales til rolige turer og intervall. Super på lengre intervaller.

God demping og løpsfølelse.

Skånsom for beina, ikke for tung.

Sitter godt på foten. Veldig stabil, særlig rundt hælpartiet. God på asfalt og grus, på vått som tørt underlag. Tvinger deg frampå forfoten.

Minus:

Tyngre løpere trenger mer demping til lengre turer.

Passer best for: En flott allroundsko som dekker de fleste behov.

Asics DS Racer 10

Asics DS Racer 10, Herre Foto: Ørjan Deisz

En av favorittene hos testpanelet. Skoen er ganske "fast", og anbefales til de som vil ha en konkurransesko som er lett, og samtidig gir god støtte og demping. Normal passform, sitter særlig godt rundt hælpartiet. Moderat støtte til overpronasjon. Normal i størrelsen. Vekt dame: 147 g (str. 38). Vekt herre: 180 g (str. 42,5) Pluss:

Svært lett. For erfarne løpere er den ypperlig til konkurranser og raskere intervaller.

Sitter godt på foten. Sømløs overdel, gode pusteegenskaper og optimal fukttransport.

Stilig design.

Minus:

Tyngre løpere anbefales mer demping.

Passer best for: Konkurranser, intervall, både på grus, asfalt og tartan.

Adidas Adizero Tempo 6

Adidas Adizero Tempo 6, Herre Foto: Ørjan Deisz

Tempo er en lettvekter fra Adidas i samme vektklasse som eksempelvis Nike Flyknit Lunar 2 og Asics DS Trainer. Sammenlignet med Nike Flyknit Lunar er denne stivere og mer stabil, særlig rundt ankelen. Modellen er normal i størrelsen, men det er mulig man må et halvt nummer opp sammenlignet med hva man bruker fra andre merker. Passer for løpere med et nøytralt eller lett overpronert steg. Vekt dame: 213 g (str. 38 2/3). Vekt herre: 223 g (str. 42 2/3). Pluss:

Skoen sitter meget behagelig på foten, og gir god støtte rundt hælen.

Minus:

Skulle hatt litt mindre dropp (har 11 mm).

Passer best for : Skoen egner seg godt til raskere turer, men den er også god til intervall for dem som ønsker noe mer demping enn eksempelvis Adidas Hagio eller Asics DS Racer.

Adidas Adizero Hagio 2, Unisex

Adidas Adizero Hagio 2, Unisex Foto: Ørjan Deisz

Dette er oppfølgeren til suksessen Hagio 1. Det er en konkurransesko, som fortrinnsvis egner seg for mer erfarne løpere. Skoen er svært lett, og sitter behagelig på foten. Skoen gir en god løpsfølelse, og er definitivt en god konkurransesko med meget god respons. Overdelen er supertynn og gir meget god lufting. Modellen er unisex, normal i bredde og størrelse. Vekt: 173 gram (str. 42 2/3) Pluss:

Liten dropp.

Svært lett, behagelig på foten.

God konkurransesko med meget god lufting.

Minus:

Føles som skoen gir litt lite støtte.

Passer best for : Gateløp for den trente utøver.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette bør du vite når du skal dele campingplasser, hoteller og turistattraksjoner med utenlandske turister

  2. – En påminnelse om at pandemien ikke er over

  3. Arbeidskolleger tente lys ved ulykkesstedet på Songesand: - Han var en snill og god mann

  4. FULL OVERSIKT: 5 døde, 454 påvist smittede i Rogaland – sjekk din kommune

  5. Mourinho ut mot City-dommen: – En skammelig avgjørelse

  6. Røde kors med advarsel til overivrige foreldre på tur