De lærer bort triks for å takle angsten

Vil du bli kvitt triste tanker og lettere angst? Du er ikke alene. Fem uker etter at tilbudet om rask psykisk helsehjelp startet, har 77 personer fått hjelp.

Publisert: Publisert:

Dette teamet står klar til å hjelpe: Bak fra venstre psykolog Kristian Nyborg Johansen, psykiatrisk sykepleier Marit Mørch Jacobsen, administrasjonskonsulent Anne Sørevold, Camilla Sætre og psykiatrisk sykepleier Stig Erlend Midtgård. Fremst står psykolog Lene Hoset Sunde og psykiatrisk sykepleier og prosjektleder Terje Stokka. Foto: Fredrik Refvem

— Vi synes dette er en god start. De fleste som har tatt kontakt er rundt 40 - 50 år, men vi har også ungdommer inne, forteller Terje Stokka, prosjektleder i Rask psykisk helsehjelp.

Alle har vært inne til en samtale først, og de aller fleste har gått introduksjonskurset "Tankens kraft".

— Vi tar folk raskt inn, i løpet av en uke eller 14 dager. Hittil er det satt i gang kurs hver 14. dag. Der får deltakerne kunnskaper om angst og depresjon og de lærer seg en del metoder de kan bruke for å møte plagene de har. For mange på kurset er dette nok til å snu det som er vanskelig og dermed få en bedre hverdag, sier Stokka.

For vanlige folk

Alle innbyggere i Sandnes over 18 år, som har lettere til moderat angst, depresjon og søvnvansker, kan nå få rask hjelp før plagene blir for store.

I Elvegata 25, i politiets gamle lokaler, gir et team med to psykologer, tre psykiatriske sykepleiere og to administrasjonskonsulenter veiledet selvhjelp, samlingsbaserte kurs og mer tradisjonell samtaleterapi.

Gratis hjelp

Rask psykisk helsehjelp er et gratis tilbud for vanlige folk som sliter litt ekstra, men som ikke dekkes av eksisterende tjeneste- eller behandlingstilbud. Folk som ønsker hjelp kan ringe nummer 904 09 557. Du kan lese mer på kommunens hjemmeside.

De vil bli stilt noen spørsmål om hva de trenger hjelp til. Det trengs ikke henvisning fra lege.

Hjelp via selvhjelp

— Dette er en ny form å drive helsetjenester på, via selvhjelp der folk selv leser anbefalt litteratur/selvhjelpsbøker og så kan de få veiledning via telefon hvis de står fast. Dette er noe vi skal prøve ut i Norge og som allerede er tatt i bruk i England med gode resultater, sier Terje Stokka. I tillegg til kurs og veiledet selvhjelp er det noen få som får tilbud om individuelle samtaler.

Les også:

Publisert: