Gratis aktiviteter i sommer: Her er ti tips

Sommeren kan fort gjøre et stort innhogg i lommeboka. Her er en oversikt over ti gratis aktiviteter for barn.

Det er mange ulike aktiviteter for barn i området, mange av dem er helt gratis.
Publisert: Publisert:

Sommeren kan være lang, og det er ikke alltid like lett å aktivisere barna sine. Det kan også fort bli veldig dyrt å ta med hele flokken på diverse aktiviteter. Derfor har vi satt sammen en oversikt over ulike gratis aktiviteter i området, både ute og inne.


Stavanger botaniske hage

Stavanger botaniske hage byr på 3000 ulike arter.

I Stavanger botaniske hage kan man oppleve mer enn 3000 ulike arter og sorter. Disse er fra hele verden.

Samlingene er organisert etter temaene mat, sanser, historie, geografisk utbredelse og estetikk.

Hagen er åpen hele døgnet, hele året.

Her finner du den: Rektor Natvig-Pedersens vei 9 4021 Stavanger



Gausel fritidsgård

Denne grisen bodde på fritidsgården i 2009.

Gausel fritidsgård er en besøksbondegård som er åpen for publikum hele dagen. Her er det geiter, sauer, høner, griser, kuer og to alpakkaer.

Gården ligger i et friområde som er tilgjengelig for besøkende hele døgnet, hele året. Utenom å se på dyrene, kan man også gå tur, grille eller bruke lekeplassen.

Ansatte er tilgjengelige på Gausel fritidsgård mandag-fredag fra klokken 08.00 til 15.30. Lørdag og søndag er det avløsere fra klokken 10.00 til 16.00.

På gården er det en grillhytte som man kan låne gratis på ettermiddagen dersom man tar kontakt med gården. Det er også parkbenker, griller, toaletter, lekepark for barn, en Gråtass-traktor, slakk like og en varmestue. Her er fine og brede turstier tilpasset alle brukere.



Mostun natursenter

Natursenteret ligger midt mellom Tjensvollkrysset og Mosvatnet. Det er Rogalands eneste naturinformasjonssenter.

Natursenteret kan by på utstillinger, publikumsarrangementer, undervisning, foredrag og kafé året rundt. Senteret drives av Naturvernforbundet. Arrangementene for publikum er i hovedsak i åpningstiden på torsdager og søndager. Informasjon om disse blir publisert på Facebook og i deres kalender.

I sommer har de arrangementet «Sommer ved Mosvatnet» der man kan være naturforsker, løse Mosvatnet-rebusen, lage sitt eget insekt og mer. Dette skjer nesten hver dag.

Alle deltagere får et stempelkort som stemples ved gjennomført oppgave, og alle som gjennomfører er med i trekningen av premier.

Åpningstider for kafé:

Onsdager fra kl. 11.00 til 13.30
Søndager fra kl. 11.00 til 15.30



Rogaland arboret

I 2020 var det soppkontroll i arboret i regi av nyttevekstforeningen Jærsoppen.

Blant de omtrent 1400 trærne og buskene som finnes i Rogaland arboret, finner man både vanlige og uvanlige arter. Området dekker et areal på 700 dekar, og på de ulike trærne henger det rundt 35 flaggermuskasser. Disse skiller seg fra fuglekasser fordi de mangler hull foran, men heller har en smal sprekk under kassen. Finner man kassene, kan man kanskje være heldig å se eller høre beboerne.

Kafeteriaen er åpen søndager fra klokken 11.00 til 16.00

Her finner du det: Espelandveien 240, 4308 Sandnes, Norge



Sommer på Ruten

På Ruten i Sandnes er det daglig ulike aktiviteter for barn.

Uke 25, 26, 27 og 28 er det sommeraktiviteter på Ruten i Sandnes, som sjonglering, skatekurs og barnekonserter. Mandag til fredag mellom klokken 12.00 og 19.00 er det utlån av leker.

Søndag 17. juli er det også kunstverksted.



Folkehallene

Sine (12), Jesper (6 og et halvt) og Othelie (9) Sahr Lockert-Hansen turner i Vår Energi Arena Sørmarka. – Jeg har aldri gått på turn, jeg bare er god til det, sier Jesper.

Sommer i Folkehallene er åtte uker med gratis aktiviteter for barn opp til 16 år i de interkommunale Vår Energi-arenaene Sandneshallen, Sola, Randaberg og Sørmarka.



Feriefilm på Sola kulturhus

På Sola kulturhus kan man se gratis film i sommer.

I hovedsalen på Sola kulturhus er det feriefilm i sommer. Filmene har norsk tale, og utenom to visninger er anbefalt aldersgrense 6 år.

Det er gratis entré, men man må bestille billett, og billettene legges ut dagen før filmvisningen klokken 09.00. Visningen starter 11.00. Det er åpen kiosk i forkant av filmvisningene.

For å se hvilken film som vises, må man sjekke Facebookgruppen «film på Sola kulturhus», eller se programoversikt på Sola bibliotek.



Åpen svømmehall på Sola

Svømmeglade barn kan ta turen innom Solahallen i sommer – helt gratis.

Solahallen har åpen hall i sommer for alle barn i grunnskolealder i Sola. Dette er et drop-in tilbud. Det vil være instruktører fra Sola svømmeklubb tilgjengelig, både i vann og på land. De kan hjelpe med svømmeferdigheter.

For å være med må barnet være vann-tilvendt. Barn under 10 år må komme i følge med foreldre eller foresatte.

Åpningstider:

Uke 25 – 28:

Mandag til fredag: 12.00–14.00
Mandag, onsdag og fredag: 16.00–18.00

Uke 29-30:

Tirsdag og torsdag: 11.00–13.00


Sirevåg kystfort

To tips på tampen for den historieinteresserte: ta turen til Hå kommune for krigshistorisk vandring.

På Vedafjellet ligger Sirevåg kystfort. Under andre verdenskrig bygget tyske okkupasjonsmakter om toppen av fjellet til et festningsanlegg. Foruten flott utsikt fra Vedafjellet, kan man også kikke på kanonoppstillinger og gå gjennom sprenge tunneler inni fjellet. Turen er ikke krevende, og passer perfekt til barnefamilier. Men husk lommelykt!

Her kan du lese om hvordan det gikk når Aftenbladets journalist overnattet i bunkeren.



Hitlertennene på Brusand

Hitlertennene på Brusand – en del av det tyskbygde forsvarsverket Atlanterhavsvollen under andre verdenskrig.

En annen bit av Norges krigshistorie finner du på Brusand.

Under andre verdenskrig fryktet tyskerne at de allierte skulle gå i land her, fordi det var så langgrunt. Et minefelt på 340.000 miner ble lagt langs stranden, og steinblokker ble plassert i rekker et stykke opp på land for å hindre tanks eller andre fartøy. Tanken var å stoppe en eventuell invasjon.

De store stein- og betongblokkene kalles Hitlertennene på lokalmunnet. Under tvang ble tennene satt opp sommeren 1943, av menn fra Sør-Jæren, Dalane og Stavanger. Vitnesbyrd forteller om sabotasje under støpningen.

Verdt et besøk for de historieinteresserte.


Les også

Venter 100.000 på besøk i Folkehallene

Les også

Hitlertennene på Brusand skal trekkjast

Les også

Fiks Ferigge ferie og Kongesommer: Utsolgt, men det er fortsatt håp

Les også

Jeg overnattet i en bunker!

Publisert: